USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.10

Могла дихати повітрям? Знайшли рибу з ніздрями, яка жила 380 млн років тому

23 Лютого 2024 00:34
Палеонтологам на території сучасної Північної Австралії вдалося натрапити на унікальну знахідку – стародавню рибу, яка мала ніздрі. Можливо, це була перша істота, яка дихала повітрям.

Про це повідомляє видання Haaretz.com.

Як пише видання, досі невідомо, коли і чому риби покинули море і як їм це вдалося зробити. Тому виявлена риба Harajicadectes zhumini з ніздрями, можливо, змогла це зробити першою. Як йдеться в новому звіті Journal of Vertebrate Paleontology, вона мешкала в Австралії 380 мільйонів років тому (у час великого переходу риб на сушу), мала плавники, а не ноги, і отвори на голові, які, очевидно, служили вентиляційними отворами.

Читати ще: Вчені виявили рибу, яка довгий час вважалася вимерлою

За словами вчених, Harajicadectes мав велику плоску голову і приблизно 40-50 сантиметрів у довжину. Вчені досліджували зібрані дивні фрагменти істоти майже пів століття. Вона мала зубасту усмішку, була схожа на жабу. А загалом це був справжній хижак. Такі висновки озвучили палеонтологи – професор Брайан Чу та його колеги з Університету Фліндерса в Аделаїді.

Риба мала дихальні отвори на голові, які очевидно служили вентиляційними отворами. Розташовані між ротом і очима.

«Harajicadectes – одна з багатьох, назвемо їх, перехідних риб, які жили в девоні. Команда називає це «базальним тетрапоморфом» або «тетраподоморфною рибою», що означає, що це все ще риба, яка все ще має риб’ячі плавці, а не кінцівки», – пояснили вчені.
Читати ще: Науковці виявили рибу, яка все життя плаває головою вниз

Цей вид був відомий і раніше, але перші екземпляри були в жахливому стані. Новий аналіз його характеристик і його положення в еволюційному дереві базується на відкритті кількох майже повних черепів, а також зчленованих посткраніальних скелетів.

«Дихальця спостерігалися в інших рибоногих молюсків, що жили в той же час, включаючи знаменитого Тіктааліка, у якого вже були ноги! Чому цей особливий? До відкриття Harajicadectes великі дихальця були відомі лише у двох групах тетраподоморфів», – зазначили вони.
Як зазначається в статті 2017 року, здатність дихати повітрям могла виникати незалежно кілька разів, професор Чу пропонує десятки разів. Здатність існує в різних формах, що свідчить про різне походження. Крім того, очевидно, що перші тварини, які дихали повітрям, були водними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
так Показати IP 23 Лютого 2024 05:29
сумасшедша новость!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus