USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Молодий спорт, що подає надії: практична стрільба набирає обертів і в Україні

18 Квітня 2021 18:58
2014 року ентузіасти створили першу в Україні національну федерацію практичної стрільби. Йдеться про вид стрілецького спорту, що має на меті вивчення та відпрацювання вправ, які найбільше відповідають різноманітним випадкам застосування вогнепальної зброї.

Вже наступного року після заснування федерації наказом Міністерства молоді і спорту №1198 практичну стрільбу визнали офіційним видом спорту в Україні.

На жаль, на Волині ще немає ні пристосованого майданчика для тренувань чи змагань, ні дитячих секцій, як, приміром в Одесі чи Львові. Втім на Волині є 10 спортсменів, які ведуть перемовини з військовими щодо місця, де можна облаштувати тренувальну базу.

Про особливості цього виду спорту та про те, де можна тренуватися, розповів президент федерації, майстер спорту України міжнародного класу Олег Петров.

Враховуючи те, що в Україні не вся стрілецька зброя у вільному доступі, хто може бути учасниками змагань з практичної стрільби?

У федерації використовують різноманітну зброю: від пневматичної до рушниць, пістолетів різного калібру. Щоб було зрозуміло, про що йдеться, – правила практичної стрільби розписано на 300 сторінках. Зброю, яку використовують спортсмени, можна розділити на три категорії за дисциплінами: «Пістолет», «Рушниця», «Карабін».

Наприклад, є стрільба з пневматичної зброї – це кульки, з якими хлопці та дівчата бігають і стріляють одне в одного під час гри у страйкбол, правда, у нас це відбувається по мішенях. Тому долучитися до цього спорту може будь-хто, є варіанти зброї.

Загалом, ми проводимо досить багато змагань, десь понад 60 на рік.
Нещодавно перша волинянка отримала статус судді з практичної стрільби, як цей спорт розвивається на Волині?

На Волині немає регіональної федерації, але є представник, бо є спортсмени. Це 10 людей, які виступають на змаганнях із практичної стрільби. Щоб цей спорт розвивався, потрібна інфраструктура, щоб було де відпрацьовувати практичну стрільбу. Тому ведемо перемовини з військовими з цього приводу. Але ви розумієте, що їхні полігони – не зовсім те, що нам потрібно. Адже це велике поле, відкритий простір, нам же потрібні локації з мішенями, територія має бути огороджена валами задля безпеки. Плюс у військових є свої певні правила, тому складніше домовлятися, ніж з цивільними. Але у цьому напрямку рухаємося.

До того як волинянка заявила про себе у практичній стрільбі, взагалі про цей спорт не було чути, як давно він розвивається в Україні?

У 2014 році 160 ентузіастів зібралися в Києві, провели збори та заснували федерацію. Вже наступного року наказом Міністерства молоді і спорту №1198 від 24.04.2015 практичну стрільбу було визнано офіційним видом спорту. Далі в 2017 році ми отримали статус національної спортивної федерації. У 2019-му опублікували реєстр акредитованих спортивних суддів. Нині наша федерація – це об'єднання 45 клубів, представництво в 20 регіонах, це 836 спортсменів.

Загалом у світі цей спорт розвивається із 1976 року, започаткували його у США. До міжнародної конфедерації з практичної стрільби входять 92 країн світу. За свої 14 років досвіду я бачу що активно у різних змаганнях беруть участь 50 країн, де цей спорт розвивається. Україна тепер теж у цьому переліку.
Чого ви хотіли досягти, створюючи федерацію в Україні?

Ми хотіли показати, що цей спорт потрібен в Україні. Більше того, час довів, що він корисний для силовиків, які можуть покращити професійні навички. Та й кожен чоловік хоче почуватися справжнім мужчиною, тримаючи в руках зброю.

Та і в плані безпеки, от, наприклад, я багато часу займався різними єдиноборствами, а зараз маю 58 років і мені фізично важко вийти на татамі чи ринг. А коли в тебе є зброя і ти вмієш нею користуватися, то можеш це робити до останнього подиху.

Ці вміння можна покращити та вдосконалити на тренуваннях і виявити на змаганнях. Самі змагання відбуваються дуже динамічно та цікаво. Кількість вправ залежить від складності. Тому змагання можуть тривати день чи п’ять. От найбільша кількість вправ – 30, це п’ять днів на Чемпіонаті світу, на чемпіонатах континентів (Європи, Азії). Виконують 24 вправи – змагання тривають чотири дні. В Україні ми проводимо змагання на 8-12 вправ, вони можуть тривати день-два.
Цей спорт для дорослих чи тут є місце дітям?

У нас основні центри, де є клуби, місця для змагань, – це Львів, Дніпро, Одеса, Київ, Хмельницький, Полтава, Івано-Франківськ. У цих регіонах спорт культивують в масовому вигляді. Зараз починаємо робити акцент на дитячий спорт. По ДЮСШ маємо свою програму і відділення у Києві, Запоріжжі, Полтаві та Одесі. Там працюють наші тренери з відповідною освітою і популяризують практичну стрільбу.

Загалом, для того, щоб розвивався цей спорт і діти мали змогу тренуватися, мають бути хоча б два ентузіасти в регіоні. Чому кажу ентузіасти? Бо зарплата невисока. Але такі люди є в Україні. А діти можуть вчитися працювати з пневматичною зброєю з 10 років. Тож сподіваємося, що цей спорт буде виховувати певну культуру та ставати масовішим.
«Стрілецька майстерність – баланс трьох основних складових: точності, потужності, швидкості»

Серед спортсменів, які вправляються у практичній стрільбі на Волині, –військовослужбовиця Луцького загону Держприкордонслужби України Софія Подвальна.Вона стала першою волинянкою, яка отримала статус судді з практичної стрільби в області. Розповідає, що тренуватися почала на службі.

Читати ще: Волинянка стала першою жінкою-суддею зі стрільби в області

«Спочатку я почала стріляти у Держприкордонній службі на навчаннях, тоді вперше взяла автомат і пістолет в руки. Далі покращувала свої навики у стрілецьких клубах. Цей спорт цікавий тим, що він дуже динамічний, потрібно постійно стежити за напрямком зброї, за цілями, треба швидко рухатися, думати, діяти.
Змагання зпрактичної стрільби – це спорт, який навчає застосовувати вогнепальну зброю в різних випадках. До цього спорту може долучатися будь-хто, хто добре володіє зброєю. Він має засвоювати правила володіння зброєю, має вміти стріляти та бути в якійсь організації, тобто має бути зареєстрований як стрілець.

Я займаюся боксом і кікбоксингом, тому маю певні навики, вони мені допомогли оволодіти практичною стрільбою. Я кажу про те, що вмію швидко і чітко працювати. Мій секрет в тому, що я вправу розбиваю на частини і зосереджуюся на кожній з них, виконуючи їх максимально якісно, переходжу з етапу в етап, так і приходжу до успіху. Зараз я маю статус судді, тепер і виступатиму на змаганнях, покращуватиму свої вміння, і буду в ролі судді», – наголошує Софія Подвальна.

Також Софія додає, що стрілецька майстерність – це баланс трьох основних складових: точності, потужності, швидкості.

Анна ПАНАФІДІНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Не суддя Показати IP 19 Квітня 2021 12:59
В Штатах дуже часто проявляється практичне застосування.
? Показати IP 19 Квітня 2021 13:31
Хто ці люди ?) З Луцька по рушниці, знаю лише 2 людини, які реально стріляють, і беруть участь в IPSC турнірах )
Віталій Васін Показати IP 19 Квітня 2021 16:39
Трохи поправлю, цей спорт в Україні з 2003 року, 7 грудня відбулися перші змагання. Реєстрація України як регіону МКПС з 2004 року. У 2012му році збірна України посіла 3 місце на чемпіонаті світу з рушниці у відкритому класі. А стрільці в індивідуальному заліку 2, 11, 15 місця, також наш стрілець виграв чемп світу з дуельної стрільби.
Иван Петров Показати IP 19 Квітня 2021 20:55
Помимо того, что написано много откровенной ерунды, нужно заметить, что федерация практической стрельбы Украины не имеет никакого отношения к международной конфедерации практической стрельбы. Т.е. члены ФПСУ не могут участвовать в международных соревнованиях, если они не являются членами международной конфедерации IPSC, которую в Украине представляет совсем другая федерация
Віталій Показати IP 20 Квітня 2021 07:34
Дійсно? Цікаво. "Сокіл" знаходиться за 60 км від Луцька. 4 оснащених майданчика під практичну стрільбу на яких будується до 8 вправ. В Рівному є відділення ФПСУ яке об'єднало спортсменів Волині. В минулу неділю пройшов відкритий чемпіонат Рівненської області в класі рушниця. І скільки займаюсь, а цю гарну дівчину ніколи не бачив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus