USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.87

«Монетизація» комунальних – щось нове у форматі старого

13 Березня 2019 08:00
На Волині відбувається монетизація пільг. Здійснюється це за двома механізмами: одним на картку перераховують гроші, іншим на загальний електронний рахунок, звідки гроші направляють комунальникам. За два тижні на Волині вже оформили близько 3 тисяч соціальних карток, куди надходять гроші працездатному населенню.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України 27 грудня 2018 року прийняв постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі.

Із цього приводу в.о. директора департаменту соцполітики Луцької міськради Тетяна Корецька розповідає, що в Луцьку монетизація розпочалася з 1-го березня.

«Монетизація проходить у двох формах: грошовій-електронній та готівковій. Готівку отримують ті, хто звернувся за отриманням субсидій торік. Відповідно, пенсіонери отримують кошти через пенсійний фонд на картку разом із пенсією. А працездатні громадяни отримують гроші через Ощадбанк, де безплатно оформлюють соціальну картку, їм виплати прийдуть з 12-го числа. У Луцьку є близько 23 тисяч містян, які отримують субсидію», - пояснює Тетяна Корецька.

А для тих, хто оформив субсидію в 2019-му році, - «монетизація» відбувається за іншою моделлю. Тут буде діяти принцип подібний старому, де гроші оминатимуть гаманець споживача: в банку функціонує єдиний електронний рахунок на який зараховуються «субсидійні» кошти, вони перераховуватимуться на оплату комунальних послуг в організації, з якими банк укладає угоду, а громадян інформуватимуть через смс скільки коштів перерахували. Після опалювального сезону, якщо кошти залишаться, то їх можна буде забрати.

Така схема, каже лучанка Ірина Афтеній, для кінцевого споживача не дає жодних переваг. «Я маю інвалідність, отримую субсидію, я не дуже грамотна, але точно розумію, що як раніше не отримувала грошей то і зараз не отримаю. Навпаки, колись в платіжках було все зрозуміло: в кожному рядку писало скільки прийшло субсидії, скільки грошей знімається з основного рахунку тієї чи іншої послуги, а тепер у платіжці одні нулі і не ясно куди ті гроші будуть іти і за що. А те, що кажуть «економ і забереш ці гроші», я вважаю, що брехня. От мені прийшло в рахунку 3947 гривень, субсидію нарахували 2015 гривень, то тут як не економ, а доплачувати прийдеться», - бідкається жінка.

Нагадаємо, що монетизацію субсидій депутати обласної ради назвали «непрямим підкупом». Усе тому, що за три тижні до виборів українцям почали приходити повідомлення про виплату субсидії у готівковій формі, на початку таких інформаційних повідомлень вказано, що гроші роздаватимуть людям за дорученням не кого-небудь, а самого Президента України Петра Порошенка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Споживач Показати IP 13 Березня 2019 08:40
Споживач повинен розуміти і рахувати за які послуги він сплачує і скільки,бо це шлях в нікуди.А якщо людина платить,бо просто платить,то і нехай відповідає за свої дії.Це ж правда.
Однозначно ! Показати IP 13 Березня 2019 09:08
Це квіточки! А з 1 травня субсидіанти повинні задекларовувати свої доходи ,аби не обманити державу ...Та ще й разова заборгованість у 340 грн. автоматично не дає можливість в наступному сезоні отримувати субсидію. Боком вилазитимуть такі "нововведені щедроти"....
ігор луцький до Однозначно ! Показати IP 13 Березня 2019 10:40
Оце ви новину розповіли!Але про ззаборгованість у 340грн. ми ще весною 2018р. знали,а до заяви на отримання субсидії завжди додавалась декларація про доходи.
Споживач Показати IP 14 Березня 2019 08:08
Допоки люди будуть платити "за комуналку" і отримувати "платіжки"!Допоки!Є рахунки за надані послуги і товар,який Вам продали(газ,електроенергія).Весь світ це знає і так живе,а ці "совки"і далі переплачують просто так.То платіть і далі...Адекватні люди вже давно платять за спожите і не більше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus