USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Може містити ознаки злочину»: у НАБУ заявили, що СБУ переховує Чауса

3 Серпня 2021 14:26
Національне антикорупційне бюро України вважає, що Служба безпеки України переховує колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса.

Про це йдеться у повідомленні НАБУ у Фейсбуці.

«Приховування співробітниками СБУ від детективів НАБУ інформації про місцезнаходження екссудді Дніпровського райсуду міста Києва, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди, є фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства та може містити ознаки злочину у вигляді перевищення службових повноважень», – сказано у повідомленні.

У Бюро уточнили, що йдеться про події 30 липня, коли на Вінниччині було виявлено підозрюваного екссуддю, якого у серпні 2016 року оголосили у розшук, а в березні 2017 року йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читати ще: Справу Чауса використовують, аби злити справу «вагнерівців», – УП

«КПК України передбачає, що у випадку виявлення розшукуваної особи, її мають передати уповноваженому представнику органу досудового розслідування. Натомість маємо ситуацію фактичного переховування підозрюваного співробітниками СБУ та ігнорування процесуального закону», – наголошується у повідомленні.

В НАБУ зазначили, що двічі просили СБУ доставити Чауса до Нацбюро. Зокрема, 1 серпня детективи НАБУ надіслали до СБУ та ОГП вимогу про негайне доставлення його до Національного бюро, а 2 серпня було надіслано повторну вимогу із повістками про виклик підозрюваного.

«Національне бюро наголошує, що дотримання закону є обов’язком для всіх правоохоронних органів. Вжиття заходів безпеки до особи, яка перебуває у статусі потерпілого у кримінальному провадженні, що розслідується слідчими СБУ, жодним чином не може бути підставою для переховування такої особи від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Тому, вчергове закликаємо СБУ дотримуватись вимог законодавства і доставити підозрюваного екссуддю уповноваженим детективам та до ВАКС о 14:00 4 серпня для розгляду питання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – наголошується у повідомленні.

30 липня цього року Микола Чаус знайшовся після 5 місяців з моменту його викрадення у Молдові, де він перебував з 2017 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Суддя Лінч Показати IP 3 Серпня 2021 14:47
У чоловіка є купа можливостей. Вибирає собі метод прикрого самогубства.
Народна прокуратура Показати IP 3 Серпня 2021 15:21
Лише у мене викликає подив ситуація, коли керівники правоохоронних органів не можуть домовитись про спільні дії, натомість спілкуючись лише через пресс-служби своїх відомств? І крайнє подивування викликає позиція невтручання Генерального прокурора, адже саме на прокуратурі лежить обов'язок вирішувати спірні питання підслідності і тільки їй за законом надано право цю підслідність визначати
ав до Народна прокуратура Показати IP 3 Серпня 2021 16:53
ти забув прийняти заспокійливе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus