USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині руйнується 120-річний будинок Лесі Українки. Як рятуватимуть садибу

14 Листопада 2020 07:00
У селі Колодяжне Ковельського району руйнується будинок, де жила Леся Українка.

Керівниця Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла Суспільному, що реконструкцію обох будиночків родини Косачів, ймовірно, розпочнуть за пів року.

«Білий» будиночок у Колодяжному збудований понад 120 років тому. Після Другої світової війни його відновили, на території колишнього родинного обійстя Косачів заснували музей. Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко каже, що два будинки потребують термінового ремонту.
Другий рік поспіль «білий» і «сірий» будиночки родини Косачів не опалюються. Газова система перебуває в аварійному стані. Газовики заборонили музейникам взимку вмикати опалення. Аби зберегти будиночки взимку працівники музею встановлюють електричні конвектори.
Ольга Чубара, керівниця обласного управління культури каже: вартість реконструкції двох будинків становить 11 мільйонів гривень. Зі слів посадовиці, проєкт реконструкції подали до Державного Фонду регіонального розвитку.
Уже проведені дослідження, складена проєктно-кошторисна документація для проведення ремонтних робіт. У шматках тинькування, яке відпадає видно, що деревина, яка під ним, вже трухлява, – розповідає Оксана Важатко: «це свідчить про те, що якщо зараз не вжити негайних заходів, то Волинь може назавжди втратити цей будинок».
Ремонтні роботи в садибі родини Косачів у Колодяжному можуть розпочатися влітку 2021-го року, – розповіла Суспільному Ольга Чубара, керівниця обласного управління культури.

25 лютого року виповниться 150 років від дня народження Лесі Українки. Голова Колодяжненської сільської ради Віталій Кашик на початку липня 2020 року розповідав, що громада готова профінансувати 10% від запланованих робіт у музеї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Над Стиром Показати IP 14 Листопада 2020 07:08
Будинок Лесі зберігся. А чи зберігся на Волині хоч один нормальний СПРАВДІ ВОЛИНСЬКИЙ керівник? Поясність пришельцям - хто така Леся Українка?
Над Стиром Показати IP 14 Листопада 2020 07:10
Представляти нових керівників Волині Президент має саме в Колодяжному! Там же вони мають присягати волинянам!
Радувець Ларіса Показати IP 14 Листопада 2020 09:22
11 мільйонів, ви серйозно??? Українці вимирають, а ви граєтеся в будиночки і дерибан!! То лесине дерево то будиночок. Людям виживати треба, а чинуші байки клеять і гроші крадуть. Недовго вже залишається дерибанити.
К.лучанин до Радувець Ларіса Показати IP 14 Листопада 2020 11:32
11 мільйонів, от звідки масштаби корупції і розкрадання також беруть початок! За такі гроші можна і нові збудувати, але автенитчність буде назавжди втрачена- це буде просто копія і потім будуть нащадкам розповідати що колись тут жила Леся Українка. Цей же будиночок не вічний ,всьому є свій термін життя. Щоб зберегти його , треба його ізолювати будиночки від впливу навколишнього середовища , тобто збудувати спеціальне укриття , типу саркофагу і тоді буде все добре- на віки. Але кому це в нашій державі потрібно? "Слугам народу" ? Та їм по -барабану!
Читач Показати IP 14 Листопада 2020 09:30
Про це писали ще півроку тому. І які результати цих писань, звернень? Які реальні кроки? Передвиборча агітація закінчилась, все знову пішло у забуття...
Активіст Показати IP 14 Листопада 2020 10:06
Завалиться, як Лесин ясен.
Лучанин Показати IP 14 Листопада 2020 10:17
11 мільйонів? Реально? Може ще "експертів" з Києва запросити щоб вони гімно з глиною замішали і замазали ту дірку?
Народна прокуратура Показати IP 14 Листопада 2020 11:40
Звичайно, можна довго й нудно звинувачувати владу, яку, до речі самі ж і обрали (73%, пригадуєте?). Але ось чого ніяк не можу зрозуміти: чому нічого не роблять ті, хто іменує себе елітою? З давніх часів меценатство було ознакою хорошого тону у землевласників, фабрикантів та інших заможних людей, вже й тоді на державу не покладались, а підтримка мистецтва і культури була в руках приватних. У Ковелі й довколо нього такі палаци зведені, що поміщикам Косачам і не снились. Невже в Ковелі немає нікого, хто б зібрав по кілька доларів з місцевих контрабандистів і організував ремонт? Невже самим цим ковельчанам не соромно, що візитівка їх краю у такому стані? Вони ж не вилазять з Польщі, але не хочуть брати приклад з поляків, які пам'ятки своєї культурної спадщини відновлюють навіть в інших країнах.
так таки так! до Народна прокуратура Показати IP 14 Листопада 2020 18:06
Невже 73%-це еліта? та ковель набрав більше навіть!!. але чесні контрабандисти навіть і не хочуть знати хто така Леся!..
к.лучанин до Народна прокуратура Показати IP 14 Листопада 2020 20:51
Та справа ж не тільки в ремонті!!! Там потрібен сучасний проект збереження будівель під спеціальним укриттям ( саме під укриттям!!) бо їм буде капець як тому Лесиному ясену ,що біля замку завалився. Знаю що це буде дорого, але Леся Ураїнка в нас одна і це вартує того для нащадків. Будиночки невеликі і запросто сховаються в укритті в перспективі проекту. А наразі ,звичайно, обійтись ремонтом.
Джек Показати IP 14 Листопада 2020 12:03
11млн....ЛЮДИ,НАРОД,ВОЛИНЬ,УКРАЇНА-ВИ БАЧИТЕ ЦІ ЦИФРИ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus