USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Музей книги отримав факсимільне видання Луцького Євангелія. ФОТО

14 Листопада 2012 18:02
Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт передав до Музею книги факсимільне видання Луцького Євангелія. Видання належить до 128 найбільш унікальних рукописних книг України.

Про це повідомляють у відділі інформаційної роботи міської ради.

Сьогодні, 14 листопада, в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт передав до Музею книги факсимільне видання Луцького Євангелія середини IV століття, яке було видане за його сприяння у 2011 році.

Захід розпочався співаною молитвою до Пресвятої Богородиці. Директор заповідника Павло Рудецький подякував за цінний подарунок і розповів присутнім про Євангеліє, яке є однією з найдавніших книг України, що збереглась до наших днів.

Нагадаємо, що рукопис належить до пам’яток галицько-волинської книгописної школи. Книгу написали у Спаському Красносельському монастирі поблизу Луцька. І зберігається вона у Російській державній бібліотеці Москви.

За словами Митрополита, презентація пам’ятки відбулася не лише в Україні, а й у Мілані, Римі, Барі, Флоренції. Готується також широка презентація книги у Європі та у Москві.

«Історія біжить неупинно, багато пам’яток втрачено і добре, що мені прийшла думка перевидати Євангеліє, яке було написане у нашому місті шість століть тому», – зазначив Ніфонт.



Зі слів науковця Олени Бірюліної, Луцьке Євангеліє належить до 128 найбільш унікальних рукописних книг України. Вона запевняє, що разом з Волинською іконою Богоматері (ХІV століття), Покровською церквою (ХІІІ-ХVІІ століття), замком Любарта (ХІV століття), Луцьке Євангеліє – символ духовності і віри лучан і волинян. «Унікальне рукописне Євангелія ще будуть вивчати історики і краєзнавці», - переконана жінка.

Заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Валерій Дмитрук подякував за подарунок Музею книги.

У свою чергу, начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради Сергій Годлевський висловив слова вдячності Митрополиту від міської влади, лучан і зауважив, що це - справжній взірець співпраці держави і церкви.



В урочистостях також взяв участь заступник міського голови, керуючий справами виконкому Юрій Вербич.

Учасники заходу переглянули виставку сакральних пам’яток, які експонуються у арт-клубі «Кам'яниця», а також отримали буклети та карти старого міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus