USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Музика Антитіл змінює людей», – Тарас Тополя про альбом «Hello», Зеленського та українську мову. Інтерв'ю

24 Лютого 2020 08:00
«У лютому Антитіла будуть в Луцьку», – сказав клавішник Антитіл Сергій Вусик журналістам після одного з чергових судів з патентним тролем Сергієм Лапковським у грудні. Тоді ще не було відомо, коли саме відбудеться концерт, та й про те, що їх буде два, мова також не велася. Втім, про інтерв’ю з фронтменом команди Тарасом Тополею починали домовлятися ще тоді.

Вже за тиждень до концерту журналістам сказали приходити на пресконференцію, адже часу на інтерв'ю просто немає, проте Інформаційному агентству Волинські Новини вдалося витягнути Тараса Тополю на окрему розмову. «Лише 15 хвилин», – просила представниця команди гурту.

Тож, всівшись на стільці прямо в холі драмтеатру, ми встигли розпитати фронтмена Антитіл про нову платівку «Hello», зйомку в кліпі на трек «LEGO» президента Володимира Зеленського та важливість української мови.

Тарасе, вітаємо вас у Луцьку. Наше місто – одне з багатьох, де ви зіграєте два концерти. Наскільки важко зіграти два концерти підряд?

У нас бувало таке, що ми і три концерти грали підряд в один день. І третій концерт був о другій годині ночі. І на третій виходити було дуже важко. В прямому сенсі слова – я вже виповзав на сцену. І це були не повноцінні сольні концерти, це були такі виступи по 40 хвилин.

Сьогодні у Луцьку співати прийдеться чотири з половиною години. Плюс ще фотографуватись з людьми… Це буде марафон на виснаження, але ми впораємось.
Донедавна вважалося, що серед українських гуртів стадіон може зібрати лише Океан Ельзи. Однак Антитіла також зуміли відкатати стадіонний тур. У чому, на вашу думку, полягає успіх?

Це командна робота. Кожен знає свою справу. Серйозний і відповідальний підхід до створення пісень. Відчуття часу, сучасного часу. Відчуття того, що хоче наш слухач, і , безперечно, системна робота перед кожним виступом.

Чи можна говорити про те, що альбом «Hello» розділений на дві частини? Про важливість моменту, про буття пісні: «Stand up», «Лови момент», «ТДМЕ», «Hello». А, наприклад, пісні «Лети», «Сарафан», «Вірила», «Буде син», «LEGO» - про кохання, стосунки чоловіка і жінки…

Я б сказав так: є соціальна складова, як і в попередніх альбомах. Ми завжди усвідомлювали, що важливо говорити такі речі, які, можливо, змінюють світогляд, або розставляють акценти. Тобто коли в піснях ти розставляєш акценти на важливому і відкидаєш неважливе. І ми знаємо, що наша музика допомагає людям та змінює багатьох. Так буде продовжуватись.
Як вам вдається писати такі тексти, коли кожна пісня потрапляє прямо в серце?

Тому що ми їх самі проживаємо. Лірика, яка є в гурту «Антитіла», – це моя чесна розповідь.

Коли записували трек «Буде син», чи сподівались, що так багато молодят будуть використовувати його для свого першого весільного танцю?

Це якась пошесть…( сміється – ВН.) Не підозрювали…Але скільки нам приходить запитів «а чи можна ми візьмемо цю пісню на перший весільний танець?» Та звичайно. Знімають відео, присилають, просять написати якісь привітання для молодят. Все це є і ми щасливі, що свій перший танок люди танцюють під цю пісню. Вона, не буду лукавити, дуже підходить для цього.
Наприкінці кліпу на трек «Лови момент» є епізод про кінець світу схожий з фільмом «2012». Таким же моментом починається кліп «Hello». Як виникла ідея поєднати два кліпи?

В процесі мозкового штурму. Ми вирішили, що було б прикольно завершити кліп на пісню «Лови момент» якимось таким кадром, який змушував би задумуватись. Ми зробили цей апокаліптичний сюжет, але ж має бути хепі енд, правильно? І він власне продовжився в тому, що людство все-таки вижило, але вже на орбіті Марсу спостерігає за Землею і чекає, коли вона знову буде придатна для життя. І, очевидно, що в цьому сценарії має бути ще одне відео, де Земля все ж придатна для життя, але вже для майбутніх поколінь. Це такі наші фантазії, але в них є доля правди. Так може бути насправді…
В кліпі «Hello» одну з ролей виконує фронтмен гурту Detach Олексій Веренчик. Стилі гуртів трішки різні, але чи співпрацюєте в музичному плані?

Музична співпраця відбувалась лише в тому форматі, що ми запрошували Олексія заспівати разом з нами пісню «Смотри в меня» на двох стадіонах.

Співпраця ж немузична відбувається давно. У Льоши Веренчика разом з його партнером Юджином є продакшн, який робить графіку для багатьох-багатьох артистів всього світу, не побоюся цього сказати. І вони вже декілька разів долучались до графічного виконання наших кліпів. І продовжують долучатись.

Альоша також знімалася у ваших кліпах. Чи не плануєте в майбутньому записати спільний трек з Альошею?

Можливо колись це станеться… Для дуету з Оленою має народитись відповідна пісня. А просто для маркетингових цілей ми не бачимо сенсу. В нас все добре і так, і нам не треба колаборацій ніяких.
Не кожен гурт може похвалитись, що у його кліпі знімався президент. Чи очікували на момент зйомки кліпу, що Зеленський піде у президенти?

Я вам скажу, що напевно лише один гурт може таким похвалитись. Коли ми знімали це відео, ми не знали, що він збирається в політику. Це була творча така співпраця. І досі бажаємо Володі успіхів в тому, що він робить. Дуже хочеться вірити, що все задеклароване, так і станеться. Хоча, звичайно, не без чорних плям, не без сумнівів і якихось переживань все це спостерігаємо…

Дуже хочеться, щоб країна втрималась у якомусь нормальному руслі і рухалась вперед. Принаймні, ми стоїмо міцно на позиції незалежності, на позиції протистояння російській агресії, відновлення територій на українських умовах. І дуже хочеться, щоб така позиція втрималась і у вищого керівництва.
Сьогодні Міжнародний день рідної мови. В одному з інтерв’ю ви сказали, що українська мова - це мова успішних людей. Наскільки важливе, на вашу думку, питання мови у закінченні війни на Донбасі?

Дуже важливе. Особливо в посттоталітарних країнах, де основним інструментом впливу на мізки і на серця є тренди. В демократичних суспільствах виграє той, хто запускає тренди. І робить модними ті чи інші речі.

Завдання українських артистів, усвідомлюють вони це чи не усвідомлюють, робити модною саме українську мову. Своїм прикладом, своєю музикою, своєю незашореністю, відкинувши шароварщину і стереотипні речі про Україну, робити сучасний український контент таким, щоб його хотіли слухати і шейрити діти, молодь. Власне Антитіла над цим постійно напружено працюють. Це вартує титанічних зусиль, але нам це вдається. Ми закликаємо й інших артистів.
Українська мова – це не третьосортна мова, це мова успішних виконавців, успішних людей в різних сферах. Це має стати нормальним, що українці говорять українською і еліта українська говорить українською. І тоді так само органічною ця мова спілкування стане для наших майбутніх поколінь. Вони будуть брати приклад несвідомо навіть з цього, просто наслідуючи …

Але ми зараз на такому історичному етапі нашої держави, коли відбуваються такі дивні речі як, наприклад, на «Голосі країни». На сцену виходить китаєць і каже, що два роки проживає в Україні і вивчив українську мову. А на нього дивляться квадратними очима, аплодуючи йому за те, що він вивчив українську мову. В журі українського «Голосу» сидить Дан Балан, який тих самих два чи більше років в Україні, і він не знає й не розуміє української мови, йому перекладають китайця, який говорить українською. А весь зал захоплюється, що китаєць говорить українською…
Кеп! Та це ж нормально, якщо людина приїжджає в іншу країну! Приїхав би цей китаєць у Францію він вивчив би французьку, приїхав у Німеччину – німецьку, тому що це нормально. А в нас це поки сприймається, як якась диковина. Йому всі аплодують і роблять з цього шоу. Дико за цим всім спостерігати. Але ми живемо у такий відрізок часу, і ми маємо його пройти гідно, і кожен на своєму шляху мусить щось робити для популяризації української мови.

Хочу відзначити, що велика кількість українських артистів, співаючи українською абищо, лівою ногою створюючи пісні, не заморочуючись над аранжуваннями, не викручуючи себе на 150%, а так, в пів ноги, створюючи якийсь контент, вважають, що їх почнуть любити, і Україна вмає впасти до ніг лише тому, що він український.

Для того, щоб українське зробити популярним, трендом, для того, щоб це хотілось споживати, ти маєш зробити втричі, в десять разів більше зусиль, ніж тоді, коли б це було російською мовою. А багато артистів, на жаль, це так не сприймають. І потім вони не стають популярними, вони мають якісь свої ніші, невеличкі, вузькі, збирають 50-70 людей і кричать, що українська мова нікому не треба. Ні, українська мова треба! І її споживають! Як, наприклад, у гурту Антитіла десятки мільйонів переглядів, якщо брати канал Youtube – там сотні мільйонів переглядів. Але для того, щоб українську споживали з охотою, треба дуже постаратись. Власне в цьому є проблема українського творчого істеблішменту, ще не всі до цього дійшли.
У Вас з Оленою є двоє синів – Марко і Роман. Наскільки важко виховувати дітей займаючись концертною діяльністю?

Важко виховувати, але куди ж ми дінемось. Бачте, я на гастролях зараз, два тижні не буду вдома. Дітками буде займатись моя кохана Олена, бабусі й дідусі допомагатимуть.

Чи чекати лучанам Антитіла на Бандерштаті цього року?

Не знаю. Як запросять – розглянемо цей варіант. Гурт приїжджає, коли його кличуть.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ, Іванна КУРИЛО

Фото Олександра ЗЕЛІНСЬКОГО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лана Показати IP 24 Лютого 2020 10:27
Гурт "Антитіла", особливо Тарас Тополя, як справжній українець, виконує своєю, Богом даною мовою, заслуговує на велику повагу. Всі відомі українські співаки стали популярними завдяки нашій мові, адже Ірина Білик, Софія Ротару та інші починали співати українською. Але в даний час зросищились і великої поваги до себе серед народу не заслужили.
українець Показати IP 24 Лютого 2020 10:40
З Баланом - перебір! Китаєць приїхав співати, вигравати конкурс в Україну і йому це необхідне, знати мову! Балан громадянин іншої держави, запрошений телеканалом як знавець музики і в першу чергу для цього, він тут не працює, не працює в державній установі, де це є вимогою, це комерційний проект, і не треба намагатись і підкреслювати, що він не знає української мови! Досить вже на мові спекулювати! Повно таких конкурсів у різних країнах і ніхто, НІХТО на мовному питанні так не зациклюється!!!
Фан Показати IP 24 Лютого 2020 21:30
"Антитіла" вже давно більш популярні в Україні ніж "Океан Ельзи". Особливо відчутна різниця після того, як Вакарчук почав займатися політикою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus