USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Музику великого волинянина повернуть лучанам

19 Травня 2014 17:12
Із творчістю великого композитора українського походження Ігоря Стравінського у виконанні людини-легенди лучани знайомитимуться під час єдиного фестивалю класичної музики на Волині «Стравінський та Україна».

Попри відсутність бюджетного фінансування, IX фестиваль «Стравінський та Україна» усе ж відбудеться. Про це розповіли під час прес-конференції, присвяченої фестивалю, що відбулася 19 травня у Луцьку.

Як розповів режисер Волинської обласної філармонії Василь Ворон, торік відбулася екстраординарна подія, на яку чекали від самого заснування фестивалю – постановка балету «Весна священна» на луцькій сцені. Повернення балету на малу батьківщину відбулося завдяки артистам балету Харківського національного академічного театру опери і балету імені Миколи Лисенка та фінансовій підтримці благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Постановки цього балету пройшли тріумфальною ходою світовими сценами впродовж сотні років. Як зазначив Василь Ворон, видання дисків «Вибране. Балети Ігоря Стравінського «Весна священна», «Жар-птиця» у постановці Харківського національного академічного театру опери і балету» стало можливим завдяки співпраці з Волинською обласною держтелерадіокомпанією та, власне, фонду.



Заступник голови правління фонду Ірина Констанкевич зазначила, що фестиваль «Стравінський та Україна» підтримують уже вдруге. З її слів, цей митець - світового обширу, має світове визнання та водночас вкорінений в українську, волинську культуру, тому зараз дуже актуально відчитувати світові контексти та наближати їх до місцевих.

Стравінський повинен бути у Луцьку, із сучасним глядачем, його повинні чути не лише представники старшого покоління, а й молодь - покоління, яке не було дотичним до цієї культурної спадщини. Вона розповіла, що організатори переконали підтримати цьогорічний фестиваль, адже «Реквієм» - один із творів композитора, який є позачасовим, його філософія, тема колообігу життя та смерті дуже актуальні зараз. До того ж, рівень виконавців твору, які приїдуть у Луцьк, надзвичайно високий, отже, волиняни отримають велике естетичне задоволення. На думку заступника голови правління фонду, події такого історично-естетичного масштабу створюють ту гуманітарну ауру, яку повинно мати кожне місто.



Цьогоріч благодійний фонд виділив 36 тисяч гривень на фінансування фестивалю. Кошти витратять на гонорари артистів, втім, як зазначила Ірина Констанкевич, цим підтримують не стільки виконавців, які приїдуть із Чернівців, як луцького глядача - поціновувача творчості композитора, який слухатиме цю музику, а відлуння таких заходів зберігається роками та десятиліттями.

Як розповів Василь Ворон, державної підтримки проекту наразі немає. Директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко повідомив, що спочатку була думка не проводити фестиваль, адже постановою уряду скасували розважальні фестивалі, які мають бюджетне фінансування. Кошторис фестивалю – приблизно 80 тисяч гривень, майже половину яких надав фонд. Частину коштів профінансує філармонія та, можливо, управління культури Волинської облдержадміністрації.

У рамках фестивалю 28 травня відбудеться концерт Академічного симфонічного оркестру, Академічного камерного хору «Чернівці», солістів Чернівецької обласної філармонії. У програмі – «Реквієм», «Симфонії духових інструментів», твори для хору без супроводу, «Три духовних піснеспіви». Диригент – Ігор Блажков.



Сергій Єфіменко розповів,що Ігор Блажков – людина-легенда, людина-символ, він особисто спілкувався з Ігорем Стравінським, готував його приїзд в Радянський Союз. Так, Ігор Блажков був першим виконавцем багатьох творів композитора, які Стравінський довіряв йому у рукописах. Диригент запропонував свою програму для виступу під час фестивалю, включивши у неї «Реквієм». Так склалося, що ця програма збіглася із подіями, які відбулися в Україні. Виконати цей дуже складний твір, у якому задіяно до стоні виконавців, погодилися чернівчани. Окрім цього, у рамках фестивалю, що, зі слів директора Волинської обласної філармонії, є єдиним фестивалем класичної музики на Волині, виступить Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії, Академічний камерний оркестр «Кантабіле» з солістами зі Львова Назаром Федюком та Ігорем Муравйовим. Завершать фестиваль гала-концертом в Устилузі, рідному місті композитора.

Коментуючи думку про те, що твори Стравінського складні для сприйняття, Сергій Єфіменко наголосив, що левова частка музики на телебаченні та радіо сьогодні – популярна музика, проте висока музика мусить бути присутня, як висока наука, висока технологія чи висока мода.

«Не маючи контрасту, ми можемо опуститися до рівня примітивного музикування», - резюмував Сергій Єфіменко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus