USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку стартував фестиваль «Стравінський та Україна»

25 Травня 2015 11:27
ХІІ Музичний фестиваль «Стравінський та Україна» стартував у Луцьку. Він розпочався з виступу національного камерного ансамблю «Київські солісти». Художній керівник – Олексій Ясько. Солісти – лауреати міжнародних конкурсів Тарас Яропуд, Анастасія Чоп, Олександр Лагоша.


Нагадаємо, під час прес-конференції, присвяченій 12-му фестивалю «Стравінський та Україна», організатори розповіли, чим дивуватимуть лучан під час заходу. Варто зауважити, що захід, вже не вперше, відбувається за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк»

Вже вчора, 24 травня, під час концерту звучали твори Стравінського, Баха, Моцарта, Гріга, Кілара.

Як інформує Таблоїд Волині, «Київські солісти» вже не вперше беруть участь у єдиному на Волині фестивалі класичної музики, започаткованому ще 1994-го. Ініціативу з його організації гаряче підтримав засновник і тодішній керівник ансамблю Богодар Которович.

Відтак, коли фестиваль відбувався вдруге, по одинадцятирічній перерві, цей колектив так само, як і цьогоріч, відкривав серію музичних заходів. Після того, 2005-го року, «Солісти» грали перед шанувальниками творчості Ігора Стравінського ще раз, а 2007-го, коли фестиваль зробив крок за кордон, долучили до проведення заходів окрім Луцька та Устилуга й польський Грубешів.

Єдиною обов’язковою умовою для участі у фестивалі є наявність у програмі творів нашого видатного земляка, яких за одинадцять попередніх фестивалів пролунало більше півсотні – різних виконавців, форм та жанрів. Оскільки творчий доробок Стравінського надзвичайно різноманітний, то на фестивалі традиційно звучать його інструментальні твори для солістів та музичних колективів, музика до опер та балетів і навіть джаз.

Цього разу до програми поряд з музикою Ігора Стравінського до балету «Аполлон Мусагет» включили твори різних епох та стилів: від класиків – Й.С.Баха та Моцарта до наших сучасників – Станковича й Кілара.

Розпочався концерт із твору Стравінського. Слухачі блискуче витримали паузу між двома частинами. А от у проміжку між виконанням Прелюдії та Арії Гріга з «Сюїти з часів Колберга у старовинному стилі» стався казус. У залі, напевне, забули про неприйнятність аплодисментів між частинами одного твору і почали гучно плескати.

Ведуча концерту, своєю чергою, вийшла на сцену і навіть почала оголошувати наступний твір, проте вигуки з залу «Ще Арія!» та реакція музикантів змусили її знітитися та повернутися за куліси. І Арія, варто відзначити, була варта того, аби зазвучати знову цього вечора. Перетікання музичної теми від віолончелей до скрипок – віртуозна реалізація авторського задуму.

В атмосферу італійської ночі занурив слухачів Сильвестров. Його тиха музика, серенади та миттєвості просто дихали теплом, коханням, таємницею...

Не оминули в програмі й фольклорних мотивів, щоправда, сусідських, – прозвучав «Ескіз у молдавському стилі» Колодуба.

Як завжди, прекрасно сприйняли П’яццоллу – його танго з характерним ритмічним рисунком, помноженим на пристрасть, знайшло найщиріший відгук у залі. На подяку за теплу атмосферу, гучні оплески та квіти музиканти на прощання подарували слухачам ще одне його, напевне, найвідоміше – «Лібер-танго».

Заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич наголосила, що Фонд підтримує ідею фестивалю, адже інформацію про постать композитора необхідно поширювати серед молоді.

«Такий фестиваль, всупереч суспільним обставинам, має продовжуватися, – розповіла Ірина Констанкевич. – Відтак Фонд як інституція, що підтримує все якісне, прогресивне та високопрофесійне, зобов’язаний долучитися до реалізації цього проекту. Ім’я Ігоря Стравінського робить волинян причетними до світового контексту, не використати його – великий злочин перед сучасниками. Постать композитора, як і Лесі Українки, проростає корінням з Волині, тож варто утверджувати ім’я Ігоря Стравінського у музичному контексті та поширювати його серед школярів та молоді, щоб його роль у світовій музиці була відома».

Ірина Констанкевич запевнила, що Фонд і надалі буде надійним партнером фестивалю, утверджуючи ім’я Ігоря Стравінського на Волині, в Україні та світі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Інна Совальська Показати IP 15 Червня 2015 16:12
Дивне як на мене проходження фестивалю Ігоря Стравінського. Чи є на Волині ще місця проживання великого композитора, крім Устилуга? Чому ж день проходження фестивалю в Устилузі випадає на робочи
Інна Совальська Показати IP 15 Червня 2015 16:20
Щось налагоджено так, що ніякої правки не може бути від коментатора. Тому повторюю знову. Дивне як на мене проходження фестивалю Ігоря Стравінського. Чи є на Волині ще місця проживання великого композитора, крім Устилуга? Чому ж день проходження фестивалю в Устилузі випадає на робочу середу, а не на вихідний день? Чому все так спланував благодійний фонд Ігоря Палиці, щоб зосередити всі кошти від фестивалю в обласному центрі, а не в місті, яке було обране Стравінським для проживання? Тим більше, що місто потребує підтримки фінансової, зокрема, як вікно в Україну з Європи? Коли почнемо дбати про розвиток культури по всій Волині? А відбувається ж ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus