USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ми це бачили: автобізнес по-волинськи

15 Січня 2014 09:00
Історично склалось так, що Волинська область була одним з найактивніших учасників автопромислу. Частково, це пов’язано з вигідним географічним розташуванням – сусідство з Польщею відкривало нові перспективи автоділків, які почали з’являтись на початку дев’яностих років минулого сторіччя. Адже, як розповідає один з ветеранів професії «гонщика» пан Федір, тоді більшість машин «гнали» з Німеччини транзитом через Польщу. У цьому бізнесі чоловік вже більше двадцяти років, тому побажав залишись невідомим, назвавши лише ім’я.

«З тих часів «бізнес» дуже сильно змінився»…

«Зараз важко собі уявити, але раніше без зброї їхати за автівкою було самогубством. Хоча і пістолет не рятував у важкі хвилини – частіше за все доводилось платити бандитам за «кришу». «Бритоголовим», як їх тоді називали, платили данину за те, щоб в дорозі не ставалось проблем, які вони самі і створювали», - розповідає чоловік. Каже, що сьогодні все виглядає більш цивілізовано, хоча платити все одно доводиться – ДАІшникам, митникам та іншим «помічникам».

В наші дні луцький автобазар працює двічі на тиждень – як і інші аналогічні ринки у неділю, а також у четвер. Луцьк – чи не єдине місто у Західній Україні, де авторинок працює у будній день. Тому саме в розпал робочого тижня тут ніде яблуку впасти – приїжджають не тільки місцеві жителі, але й чимало гостей з інших регіонів.
Чернівецька область
Чернівецька область
Львівська область
Львівська область
Львівська область
Львівська область
Хмельницька область
Хмельницька область
Залишити автівку можна відразу навпроти зупинки поблизу диспансера. Це – негласний паркувальний майданчик.
Якщо ж ви приїхали для того, щоб продати чи придбати залізного коня, то вам потрібно пройти далі.

Кільце ділить автобазар на декілька частин.
Так, на вулиці Карбишева біля будинку №57 і далі, вишиковуються, здебільшого, недорогі легкові іномарки та продукти вітчизняного автопрому. Тому, якщо ви шукаєте ВАЗ, або іномарку 80-90 років випуску - то вам сюди.

Про переваги «живого» ринку

Пан Олександр, який приїхав продавати свою «вісімку», стоїть тут з самого ранку. На питання про те, чому повіз машину на автобазар, а не подав оголошення на спеціалізований сайт чи в газету, відповідає, що тут більше шансів на вигідну угоду. Зізнається, що написав оголошення і в Інтернеті, але ціну там встановив дещо нижчу – каже, така специфіка торгівлі. Мовляв, здебільшого, на автобазарі ціни трішки вищі.

«Але можна ж відразу прийти, подивитись, пощупати, як то кажуть. Та й проїхатись, відчути авто», - розповідає чоловік про переваги «живого» ринку.

Каже, що за свої гроші його автомобіль – досить непоганий варіант. Вже декілька разів до нього підходили перекупники, і намагались збити ціну. Потенційним клієнтам чесно зізнається, що є проблеми з гальмами – потрібно міняти гальмівні супорти двох коліс. Тому і охоче торгується, щоб покупець мав кошти на ремонт.

«А для перекупщиків це майже ідеальний варіант. Запчастини і майстерні часто мають свої, пришаманять як-небудь (хто їх знає, чи на совість зроблять), та й продають, задерши ціну», - розповідає Олександр і рекомендує купувати авто безпосередньо у власників. Йдемо далі. З кільця, вздовж вулиці Єршова і до самого її кінця, розкинулась інша частина ринку.Тут, здебільшого, пропонують буси, міні-вени та більш дорогі легковики.
Зустрічаються навіть майже нові автівки з мінімальним пробігом та престижні іномарки, ціною в 20 тисяч доларів і вище.
Є і окрема секція, де продаються виключно буси та мікроавтобуси.


Хитрощі «перегону»

Здебільшого, тут виставляють свої автомобілі люди, які «ганяють» їх із-за кордону. Наш співрозмовник приїхав сюди для того, щоб продати Fiat Doblo. Каже, що машину привіз з Німеччини. Там його Fiat був вантажним, а вже в Україні його переобладнали на пасажира. Чоловік каже, що таким чином донедавна розмитнити автомобіль можна було набагато дешевше. Йому автівка обійшлась у 10 тисяч доларів – це ціна автомобіля в Німеччині, вартість розмитнення та переобладнання з вантажного у пасажирський. На авторинку хоче за нього 12 тисяч. Каже, що стан ідеальний, авто свіжопригнане, а значить, за тиждень-два його заберуть.

«Зараз ці автомобілі дуже ходові. Це вже не 90-і, коли гнали легкові «мерси» і «бехи», - тепер це не так вигідно», - зізнається автоділок з більш ніж двадцятирічним стажем.

«На автобазарі без грамотного майстра робити нема чого»…

Чоловік каже, що його автомобіль майже новий, тому ніякого ремонту не потребує. Хіба, тюнінгу у вигляді нової стерео-системи. Але зізнається, що йому неодноразово доводилося хитрувати перед покупцями, в терміновому порядку здійснюючи передпродажну підготовку. Розповідати про свої грішки він навідріз відмовився, хоча зауважив, що методів деяких його «колег» не використовував ніколи:

«Було таких немало, які не ремонтували автомобіль перед продажем, а просто ховали «косяки». Он, знайомий колись брусок під опору запхав, щоб менше стукало на ямах. Я таким не страждав, бо часто вожу автівки на замовлення. А як «просічуть» про такі справи, то не бачити мені і клієнтів», - зізнається Федір.

І додає, що адекватно оцінити стан автомобіля в змозі лише професіонал своєї справи:

«Не думайте, що надивились відео в інтернеті, і все на місці самі побачите. Я завжди казав, якщо не розбираєшся сам, то на автобазарі без грамотного авто майстра робити нема чого. Облапошать, а потім ремонтуй що купив».

Від лиж до зброї

Ті, хто ніколи не були на автобазарі, напевне, будуть здивовані. Але факт залишається фактом – купити тут можна практично будь що. Наприклад, деталі до автомобілів.
На імпровізованих прилавках можна знайти продукти та товари промислової хімії з країн Європи
Велосипеди
Квадроцикли


Чи навіть зброю
Також прилавки рясніють мобільними телефонами, одягом, цифровою та побутовою технікою, лижним спорядженням, тощо. На жаль, сфотографувати це все добро не вдалось – місцеві торгаші не дуже приязно реагували на фотоапарат, і раз-пораз питали, для чого я фотографую. А коли почули відповідь, сильно обурювались і вимагали видалити фото. Тому згодом довелося йти на хитрість, кажучи у відповідь: «Товариш машину вибирає, попросив подивитися, що є на автобазарі».

Місцева продавчиня кави розповіла, що дуже не люблять надмірної уваги ні перегонщики та перекупники автомобілів, ні продавці продуктів з Європи. Мовляв, останніх не так давно «трусили» перевірками, адже продають свій товар вони напів-легально. Вочевидь, бажаних результатів це не принесло.

До 13 години автобазар потихеньку порожніє. Продавці та покупці роз’їжджаються по власних справах, де на кільці поблизу Північного ринку їх полюбляють чекати ДАІшники. Адже штрафи за прострочені транзитні номери – одне з самих «хлібних» порушень у дні автобазару.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тарас Показати IP 25 Січня 2014 08:03
А де ж зброя?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus