USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.85 9.95

«Ми вам віримо, але кадри вас підводять»: як на Волині вперше зустрічали президента Зеленського. Репортаж

9 Липня 2020 18:18
Протягом каденції Володимира Зеленського у волинських ЗМІ декілька разів з’являлися новини із заголовками «Зеленський приїде на Волинь». Особливо на Волині очікували президента в день представлення голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка, але тоді Володимир Олександрович делегував на волинську землю першого заступника керівника Офісу президента Сергія Трофімова.

9 липня нарешті це сталося, Володимир Зеленський таки завітав на Волинь. Стало відомо, що гарант відвідає три точки: будівництво ДНЗ у селі Крупа, автомобільну дорогу державного значення М-19 Доманово – Ковель – Чернівці – Тереблече на ділянці поблизу села Дачне, а також зустрінеться з представниками місцевого бізнесу.

Журналістів запросили лише на дві події, повідомивши, що вони будуть відбуватися фактично одночасно. До кінця не було зрозуміло, як президент зможе бути в двох місцях одночасно. Проте, розділившись, частина журналістів попрямувала у Дачне, а інші – у Крупу.
Вже згодом повідомили, що медійники просто не встигли б за президентом після Дачного дістатися до Крупи, тож представників редакцій і попросили обрати, куди попрямують їхні репортери. Як-не-як, але швидкість президентського кортежу вирішує питання.

Огляд будівництва доріг та ДНЗ у селах поблизу Луцька, або Стійте на місці

О 10.40 літак з Володимиром Зеленським приземлився в Луцьку, і він одразу поїхав оглядати ремонт дороги поблизу села Дачне.
Главі держави доповіли, що цього року завершать ремонт об’їзної дороги навколо Луцька, а 31 липня відкриють першу ділянку цього автошляху. Очільник Укравтодору повідомив, що в області цього року планували добудувати 156 км доріг державного значення, однак зможуть збільшити цю цифру до двохсот. Цьогоріч у регіоні планується побудувати 91 кілометр доріг місцевого значення та 47 кілометрів комунальних автошляхів. У цілому буде 330-350 кілометрів доріг.
«Це прекрасний результат. Дай бог, щоб ми в цьому році все це зробили», – наголосив президент.
Натомість у селі Крупа в цей час лише очікували президента, готуючись до його приїзду. На периметрі довкола дитячого садка розташовувалися поліцейські автомобілі, а місцеві жителі збиралися на меморіалі, який розміщений на горбку, сподіваючись хоч здалеку побачити президента. Цікаво, що біля самого дитсадка з невеличкого натовпу промайнув банер «Президент – гарант конституції, почуйте голос громади».
Нарешті після огляду та температурного скринінгу на територію дитсадка запустили пресу. Журналістів змусили стати в одну точку та не виходити за намальовану крейдою лінію, поки президент огляне дитсадок, при цьому наголосивши, що фотографувати та знімати висадку та посадку Зеленського не можна, мовляв, службова інформація.
Президент приїхав на кортежі з трьох автівок та, вийшовши з люксового Мерседеса, попрямував до натовпу людей. Як з’ясувалося, Володимира Зеленського зустріли жителі Заборольської та Княгининівської ОТГ, які не хочуть до Луцька. Про що говорили – достеменно не відомо, адже журналісти мусили стояти в одному місці. Але, поспілкувавшись кілька хвилин з людьми, президент ще кільканадцять секунд щось невдоволено розповідав, активно жестикулюючи, голові ОДА Юрію Погуляйку та першому заступнику керівника Офісу президента Сергію Трофімову.
Тут же його зустріли забудовник Андрій Разумовський та заступниця голови ОДА Тетяна Щербак. «Всім доброго дня, здоров'я бажаю», – привітав президент журналістів старим військовим вітанням.

Після цього йому розповіли про будівництво дитячого садка, обіцяючи, що відкриють його вже 1 вересня, і провели територією та у приміщенні навчального закладу. Тим часом журналістам заборонили ходити за президентом, тож вони очікували на його вихід до преси, намагаючись зайняти якнайкращі місця.
Володимиру Зеленському дитсадок сподобався, адже він гарний і сучасний, проте, на його думку, навчальному закладу трохи не вистачає атмосфери, зокрема, дерев, декору та насамперед дітей.

«Трішки не допрацювали, але тут майже все готово», – сказав Зеленський та доповнив ці слова інформацією про нові будівництва шкіл та садочків в Україні.

«Донецько-луганський десант», вирубка лісів та компенсація за втрачений урожай на Волині

Доволі втомлений на вигляд гарант почав відповідати на запитання преси. Журналістці Олені Лівіцькій єдиній з представників місцевих ЗМІ вдалося поставити питання.
Володимиру Зеленському розповіли, що більшість ключових посад у Волинській ОДА зайняли земляки голови ОДА, а саму команду встигли охрестити «лугансько-донецьким десантом». Тому в президента поцікавились, чим зумовлене таке рішення і чи на Волині такий брак кадрів серед місцевих.

«Чи Слуга народу тут така квола, що не може знайти людей? Поясніть ваші кадрові рішення», – зазначила журналістка.

На це Зеленський відповів, що він не в курсі всіх кадрових рішень в ОДА, натомість зазначив, що при призначенні голови ОДА існує домовленість, в рамках якої в них є можливість призначати тих, кого вони вважають за потрібне.

«Коли ми бачимо, що політика голови ОДА виправдовує себе і є позитивний результат, ми його залишаємо. Упевнений, що на Волині багато професіоналів. Напевне, голова ОДА взяв команду, з якою працював раніше, щоб краще увійти в процес», – зазначив Володимир Зеленський та додав, що голова ОДА також має звернути увагу на питання кадрових призначень: «представники Волині мають бути обов’язково».

До того ж, виправдовуватися взявся і Юрій Погуляйко, зазначивши, що не всі його заступники з Донбасу.
Далі прессекретарка президента Юлія Мендель дозволила поставити питання лише 1+1 та ICTV, які поцікавилися будівництвом доріг та матеріальною компенсацією за втрачений від негоди урожай. Втім, Володимир Зеленський, відповідаючи на ці питання, не надто згадував Волинь.
Він сказав, що через два роки, всі дороги постараються відремонтувати, і це питання закриють на найближчі десять років.

Щодо компенсації за втрачений урожай, то гарант наголосив, що йому поки складно про це говорити, наголосивши, що це питання більше до уряду. Він сказав, що вже 2 мільярди 750 мільйонів виділили для районів, що постраждали від повені, а також звернув увагу, що на Одещині щороку велика посуха.

На цьому питання закінчилися. Проте дорогою до кортежу журналісти зуміли поставити питання про ліси та головного лісівника Волині Олександра Кватирка, але й тут Володимир Зеленський дав ухильну відповідь, розповівши про проблеми вирубки по всій Україні.
«Ми вам віримо, але кадри вас підводять», – волиняни до Володимира Зеленського

Нарешті, відбившись від питань, Зеленський попрямував до свого кортежу, але все ж вирішив трішки поспілкуватися з людьми, які спостерігали за його візитом здалеку.

Доволі символічно виглядало спілкування Володимира Зеленського з місцевими, які стояли на пагорбі, а президент – знизу на дорозі. Головний слуга народу, як-не-як.
Зокрема до президента звернувся боєць АТО, який скаржився на відсутність підтримки з боку держави.

«Я і мої побратими змушені до вас звертатися. Я воював за цю державу і хочу, щоб у ній все було добре. Свій обов'язок перед державою я виконав. А що держава виконала?» – чулися слова чоловіка здалеку, адже журналістам важко було пробитися крізь охорону.
Також місцеві жителі наголосили, що довіряють Зеленському, але зауважили, що є питання до його кадрової політики, що спричиняє недовіру до президента.

«Ці особи просто вас «підводять», – підсумували місцеві.
Не виділивши часу на селфі з місцевими, президент покинув Крупу, встигнувши за дві години, що є доволі швидко, оглянути і будівництво дороги, і дитячого садка. Далі його очікували на екскурсії в Замку Любарта, де він зробив символічне селфі з 200-гривневою купюрою, а також на зустрічі з представниками волинського бізнесу.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора і Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
De Niro Показати IP 9 Липня 2020 19:20
Здаровья вам крепкого і счясьтья... У нас денег нет (ідєй сєрьйозних, решеній іт.д.) , .... но ви дєржитєсь .... Сказав волинянам Воха Зеленський.
Волинянин Показати IP 9 Липня 2020 20:20
В таких випадках за результатами візиту Президентом підписуються відповідні Доручення центральним органам виконавчої влади по вирішенню порушених в ході візиту питань ! А проект такого доручення має бути підготовлений ОДА ще за декілька днів до візиту і попередньо узгоджений .Таке було зроблено ? Бо то, що керівництво ОДА передбачило в програмі візиту - то тільки компроментує владу і Президента. В першу чергу має бути приділена увага вирішенню пріорітетніих завдань . Де рішення по проблемах шахтарів ? Як забезпечити ріст надходжень до бюджету по митниці ? Які міри вживатимуться по наведенню порядку в лісовій галузі ! І т.д. і т. п. Бо візит в такій якості, як сьогодні - то просто екскурсія !
Ірина до Волинянин Показати IP 9 Липня 2020 21:47
Судячи з усього,все його президентство це екскурсія...
Ирина до Волинянин Показати IP 9 Липня 2020 22:02
Вы описываете действия Президента, но забываете, что у нас руководитель 95 балагана и все его действия - это клоунада и позёрство. Хорошо, что никому не крикнул: "Вийди розбійник!".
ветфельдшер до Волинянин Показати IP 10 Липня 2020 04:19
Це навіть не екскурсія, а прогулянка за державний рахунок. Від цієї поїздки президента нічого не зміниться в кращу сторону. Приїде сюди якийсь президент через 20 - 100 років, і знову військові пілоти будуть черпати з калюжі воду пляшками. І асфальт в болото класти, притоптуючи ногою. Такі ми люди, такі у нас правителі. Карма!!!
Анонім Показати IP 9 Липня 2020 21:39
Совок
Юрій Показати IP 10 Липня 2020 12:05
"Ми вам віримо, але кадри вас підводять"; "Царь добрый, бояре плохие". Далеко з таким підходом заїдемо....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus