USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Ми йдемо помаленьку, але як бульдозер, - Клімчук про медреформу

16 Травня 2013 16:31
Нарада була присвячена питанню розвитку сімейної медицини як складової реформування первинного рівня надання медичної допомоги населенню.

Заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Іван Грицюк розповів про проблемні питання розвитку сімейної медицини у області.

«Сьогодні ми маємо на території практично усіх міст і районів рішення сесій міських та районних рад про утворення центрів первинної медико-санітарної допомоги. В процесі стиковки первинного і вторинного рівня медичної допомоги виникає маса питань, більшість з яких досі не прописана у нормативних актах міністерства охорони здоров’я.

Ми зіткнулися з питанням штатів сімейних лікарів. Потрібно розуміти, що від зміни вивіски педіатра на сімейного лікаря нічого не зміниться. Коли ми почали вивчати потребу в лікарях загальної практики сімейної медицини, то визначили, що на період до 2019-2020 років кількість таких лікарів повинна становити 776. Цифра не ефемерна, не взята зі стелі. Якщо ми будемо перекваліфіковувати діючих терапевтів і педіатрів, плюс давати молодих спеціалістів, до 2019 року ми зможемо досягти цих показників. Наразі 3,5-4 тисячі населення припадає на одного сімейного лікаря, у той час, коли норма становить 3 тисячі».

За словами Івана Грицюка, наразі на курсах перекваліфікації перебувають 45 дільничних лікарів- терапевтів. Окрім цього 12 молодих спеціалістів цього року заступають на посаду сімейних лікарів. У вишах західного регіону, що готують для Волині, 90-95% лікарів, які поступили у цьому році в інтернатуру, - це лікарі сімейної медицини. На сьогодні є жорстка політика щодо розподілу, і молодий лікар, який навчався за державний кошт, відпрацьовуватиме 3 роки за скеруванням міністерської комісії, що розподіляє інтернатуру по сімейній медицині.

«У середньому 60-65 інтернів – сімейних лікарів щороку приступатимуть до роботи. Тобто ніхто не збирається робити сімейних лікарів з хірургів. Ми робитимемо перекваліфікацію дільничних терапевтів та дільничних педіатрів, і то не одразу. Ми робитимемо це поступово і в планомірному порядку.

У кожній міській та районній лікарні скорочуватимуть ліжковий фонд, який наразі є надмірним 79 ліжок на 10 тисяч населення, у той час як в Європі цей показник становить 30-56 ліжок », - зазначив заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА.

Щодо скорочення ліжкового фонду голова Волинської ОДА Борис Клімчук зазначив:
«Ще у 1999 році ми робили статистичний збірник про Єврорегіон Буг, порівнюючи наші показники з польськими. Вже тоді у Польщі, яка лише розпочинала реформу, кількість ліжок була у 1,5 рази меншою. Зараз відрив лише збільшився, на користь раціональної польської медицини».

Як повідомив Іван Грицюк, наразі реєструють центри первинної медико-санітарної допомоги відповідно до національного плану реалізації програми реформування медицини.

Борис Клімчук висловився щодо проблемних питань із фінансування галузі:
«Можливості бюджетів такі, які є, навіть більш сильні бюджети мають свої «заморочки». У місті Луцьку можна було б багато зробити, але вони платять значні відсотки за кредити, які залишилися після попереднього керівника. З головами райрад та адміністрацій, плануючи 2014 рік, будемо акцентувати увагу на питаннях медицини. Є моменти з мінімальними затратами – реорганізація дільничних лікарень (їх наразі є 6) – це копійчані питання, ті приміщення можна навіть здати в оренду і заробити. Сподіватися на те, що ми будемо утримувати в Смолярах дільничну лікарню та пункт швидкої допомоги зі штатом, не варто. Вибір – «або-або», потрібно приймати рішення».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ага Показати IP 17 Травня 2013 13:58
Верховная Рада намерена ввести мораторий на ликвидацию и реорганизацию учреждений здравоохранения и сокращение работников этих учреждений. За принятие соответствующего законопроекта №2201 в первом чтении проголосовали 290 депутатов при минимально необходимых 226. Согласно документу, мораторий включает в себя запрет на непосредственную ликвидацию больниц, поликлиник, амбулаторий, фельдшерско-акушерских пунктов и других медицинских учреждений государственной и коммунальной форм собственности. Также предлагается запретить любую реорганизацию этих учреждений, ведущую к изменению их главного назначения и сокращению количества работников и уменьшению количества койко-мест.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus