USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Микола Романюк: «Якби політика не втручалась у мою роботу…»

17 Жовтня 2008 10:00
Але для української політики і політиків подібні побажання ніколи не будуть вагомим аргументом. Політика нахабно нав’язує суспільству свої власні конфлікти, тоді як, здавалося б, є один спільний і запеклий ворог, із яким варто боротися. Україна таки не змогла сховатися від світової фінансової кризи, але для політики і політиків, на превеликий жаль, ця обставина не стала стимулюючим фактором для того, щоб вгамувати свої амбіції. Гучні міжпартійні конфлікти вже стали звичними  навіть для регіонів. Схоже, політики не мають бажання розуміти, що вони перестають бути цікавими для тих, кого вони називають електоратом.   Останні події в Луцьку є красномовним підтвердженням того, що люди можуть вийти на вулиці, але вони мають намір захищати свої конкретні інтереси. Невиплачена зарплата та острах зустріти зиму в холодній квартирі – ось що стало стимулом для участі  лучан у масових акціях. На тижні, що минає, офіційно розпочався опалювальний сезон. Чи є підстави говорити про нього з оптимізмом? З цього питання починаємо розмову з головою Волинської облдержадміністрації Миколою Романюком.
– Це дійсно лишень початок. Бо ж не можна сказати, що настало 15 жовтня і в усіх квартирах відразу стало тепло. Спочатку включають лікарні, садочки, школи і так поетапно ми, думаю, до кінця тижня дійдемо до будинків. Це стосується міста Луцька. В деяких інших населених пунктах соціальні об’єкти опалювалися раніше.
В чому полягає проблема? Кабмін  8 жовтня прийняв постанову, яка дозволяє компенсувати різницю в тарифах бюджетам і сьогодні ще вирішується доля цього документу. Це людям, мабуть, і не так цікаво, бо це – рутинна щоденна робота. В нас були проблеми, бо з НАК «Нафтогаз України» постійно надсилали листи з ультиматумами. Мовляв, допоки «Волиньгаз» не розрахується з НАК «Нафтогаз України», тепла не дамо.
На сьогодні, за інформацією НАК «Нафтогаз України», «Волиньгаз» їм винен певну суму. Але – це різні суб’єкти господарської діяльності. Просто хтось хоче нашими руками змусити «Волиньгаз» розрахуватися. При цьому бюджетні установи в нас розрахувалися на рівні 100%, це ж саме можу сказати про населення. Тут нема проблем. Хотіли, щоб ми тиснули на «Волиньгаз» і пробували нас втягнути у стосунки між двома суб’єктами господарської діяльності.
Опалювальний сезон на Волині не буде зірвано.
– Миколо Ярославовичу, поговорімо про стосунки політичні. Питання номер один у нинішній українській політиці: бути чи не бути виборам до парламенту. Волинська преса пише, що Ви підтримуєте позицію Президента щодо розпуску Верховної Ради та необхідності проведення дострокових виборів. Ваші аргументи.
– Я підтримую ці ідеї, бо я бачу, що Верховна Рада у нинішньому складі є недієздатною. А ті рішення, які приймалися у вересні... Знаєте, якби «Наша Україна» не зробила того, що вона зробила, то ми б уже готувалися до виборів, тільки інших.
– Маєте на увазі вибори Президента України?
– Думаю, були б вибори до місцевих рад, Верховної Ради і вибори Президента. Ви знаєте, що були наміри внести зміни до Конституції. Президента хотіли обирати у Верховній Раді. Мала бути парламетська республіка. Але, перепрошую, ми з вами – також громадяни України! Нас хтось спитався, яку ми хочемо форму правління? Чи це мають вирішити 300-350 депутатів? Я, свого часу, підтримав курс, який проголосив Президент, бо ми маємо дбати про перспективу, суверенітет нашої держави та її безпеку.
– Де гарантія, що після дострокових виборів до парламенту прийдуть інші політики, які зуміють об’єднатися в коаліцію, і що ця коаліція буде дієвою?
– Як на мене, то найбільшою проблемою в Україні є вибори до місцевого самоврядування за партійними списками. Я вважаю, що цього не можна було робити ні в якому разі. Ви бачите, що пересварили близьких, рідних і друзів. Замість того, щоб спільно працювати над вирішенням проблем, люди голосують згідно з партійною установкою. Що ж стосується виборів до Верховної Ради, то гарантії не можна давати, що вона буде ефективною. Інша справа, якби було прийнято рішення про відкриті партійні списки...
– У той час, коли влада і політики ратують за вибори, українці не можуть  оговтатися від інших потрясінь. Світова фінансова криза та нестабільна політична ситуація, в тому числі і через оголошення дострокових виборів, призвели до обвалу гривні. Питання до Вас, як до колишнього банкіра: який чинник все ж таки спрацював більше в цій ситуації?
– Тут спрацював чинник фінансової кризи...
– Більше, ніж Указ Президента про дострокові вибори?
– Однозначно! Хоча політична нестабільність у державі насторожила  інвесторів. Масла в огонь додала й ситуація з «Промінвестбанком», адже – це великий банк, який, як ми дізнаємося зі ЗМІ, виявився ласим шматочком для рейдерів. Вважаю, що в НБУ сьогодні є достатньо резервів, щоб врегулювати ці всі проблеми. Остання постанова НБУ є правильною, хоч і не подобається багатьом людям, які не можуть достроково зняти кошти з депозитів. Але треба розуміти, що в іншому випадку ми розвалимо банківську систему.
– Як довго, за Вашими прогнозами, діятиме ця постанова?
– Розумієте, є світова фінансова криза… Коли НБУ приймав аналогічне рішення в період Помаранчевої революції, то дія постанови закінчилася, коли ситуація з виборами стабілізувалася. Чекаємо засідання РНБО, на якому Уряд запропонує своє бачення виходу з цієї кризи. Думаю, що будуть прийняті жорсткі і непопулярні міри, але без них ми не зможемо вирішити проблеми. Втім, основний вихід із ситуації, як на мене, це те ж саме, що зробила Америка та інші держави – потрібно виділити гроші з резерву та вкинути їх у фінансову систему.
Що ж стосується «Промінвестбанку», то, думаю, його націоналізують. Постанова НБУ стосовно вкладів населення діятиме зо два місяці. Хоча, треба буде дивитися, як складатиметься ситуація. Все ж пов’язано: нема кредитів, нема інвестицій у виробництво, нема інвестицій в поточну діяльність тих же самих суб’єктів, які не можуть обійтися без кредитів.
– Повернімося, все ж таки, до теми виборів і ризиків, пов’язаних із ними. Ви очолюєте обласну державну адміністрацію і, водночас, підтримуєте ідею виборів, при цьому визнаючи, що політична нестабільність не сприяє виходу з фінансової кризи, яка зачепила Україну також. У попередніх інтерв’ю Ви говорили про економічні досягнення нашої області та зацікавленість інвесторів. Політична нестабільність їх не відлякає?
– У нас прийнято думати, що економіка обов’язково має відреагувати на вибори. Є країни, які абсолютно не звертають уваги на вибори... Безперечно, ситуація насторожить інвесторів. Частина з них захоче знати, яким буде парламент та уряд. Сьогодні, в цю хвилину, вони вкладати грошей не будуть. Але ті інвестори, які живуть не сьогоднішнім днем, будуть вивчати ситуацію і дивитися. 24 жовтня в нас відбуватиметься  Інвестиційний форум, приїдуть люди з багатьох країн. Бізнес працюватиме у будь-якому випадку. Всі розуміють, що вибори – це тимчасове явище, якщо перестати працювати, то завтра на твоєму місці буде хтось інший.
– Чи побачимо ми Миколу Романюка у списку якоїсь із партій чи блоків, які змагатимуться у виборчих перегонах?
– Ще не думав над цим питанням. Я маю роботу і працюю.
– А пропозиції вступити до «Єдиного центру» і, відповідно, прохідний номер у виборчому списку до парламенту були?
– Мені не було таких пропозицій. А щоб попередити інші ваші питання, скажу, що нема ніякого адміністративного тиску, про який багато говорять, коли мова заходить за згадану вами партію. От кажуть Віктор Іванович Балога тисне на голів адміністрацій… Нема такого! Хочуть люди вступати в партію, то й вступають. Ніхто з Секретаріату Президента не впливає на цей процес. У нас пройшло формування «Єдиного центру» на Волині. Хто ж там із голів районних адміністрацій?.. Не пам’ятаю точно.
– Валентин Скуба.
– Це його позиція, а адміністративного тиску на голів адміністрацій не було. Віктор Іванович наголошував: «Я вас прошу, ні в якому разі цього не робити». А заборонити я також не можу тому ж Скубі. Чи я, може, прийму колись таке рішення, але це буде моє особисте рішення, а не команда з Києва.
– Ви дуже активно захищали позиції члена ЄЦ Бориса Загреви на останній  сесії Волинської облради, де звільнення його з посади заступника голови    було одним із найгостріших питань. Цього домагалася найбільша фракція – БЮТ. Основна офіційна претензія, висловлена головою фракції Олександром Свиридою, – партійна приналежність пана Загреви. На Ваш погляд, це – основна причина, чи, можливо, були якісь інші речі, що спонукали  рішення БЮТ позбавити пана Загреву посади?
– Я свою особисту думку з цього приводу висловлював на сесії. І всі знають, що  чітких аргументів від БЮТ на сесії не прозвучало. Вступ пана Загреви до ЄЦ я не вважаю аргументом. Не він один перейшов до цієї політичної сили. Такий же крок зробили ще декілька депутатів. І вкотре нагадаю історію виборів голови ради. Ви пам’ятаєте, що серед претендентів був і я. За два дні до сесії ми зустрічалися із Загревою, в нас відбулася розмова, я цікавився, чи буде він за мене голосувати. Він тоді сказав, що в нього є певні життєві обставини і йому потрібно розібратися. А перед сесією він попередив, що йому запропонували посаду заступника голови обласної ради, а тому він і фракція УНП голосуватиме за пана Грицюка. Я поважаю таку позицію, бо людина відверто сказала. Плюс за останню ніч БЮТ домовилися з Банадою, пообіцявши і йому посаду. В результаті  Анатолій Петрович став головою ради.
– У Вас були шанси помститися взагалі-то панові Загреві...
– Я не належу до тих, хто мстить. Ніколи цього не робив. Не можна звільняти людину тільки за те, що вона перейшла до якоїсь партії чи критикує Юлію Володимирівну. Я б так ніколи не поступив.
– А як би Ви поступили на місці пана Зареви?
– Я вважаю, що він поводився достойно. Не дай Боже, будь-кому бути на його місці... Це важко морально. Як би я повівся? Важко сказати... Напевно, написав би заяву на звільнення.
– Якби Бориса Загреву звільнили, а «Наша Україна», зажадавши помсти, поставила б перед Вами вимогу звільнити Василя Байцима з посади заступника голови ОДА, Ви б виконали таку вимогу?
– По-перше, я не думаю, що «Наша Україна» так би ставила питання. Ми говорили з Байцимом про те, що відбулося на сесії. Я знаю, що він, виконуючи фракційну дисципліну, голосував за звільнення Загреви. Але він сказав, що якщо в майбутньому будуть подібні ситуації, то йому доведеться вибирати. Він каже, що має бажання працювати в моїй команді.
– Ви задоволені роботою Василя Байцима як фахівця?
– Повністю задоволений.
– Як Ви цінюєте на сьогодні стосунки з головою облради Анатолієм Грицюком?
– До певного періоду вони були нормальні. Ми знаходили консенсус, хоча іноді були не згідні один з одним по тих чи інших позиціях. Другий день 23-ї сесії минув нормально. Я думаю, всі здогадуються, чому. Перед тим до мене заходив Анатолій Петрович. Питає: «Чого Ви так?» А я йому: «А Ви чого?» Ми ж могли домовитися і перед сесією, що відбувалася 10 жовтня, і не ламати списів через 100 тисяч гривень для ЗМІ на висвітлення діяльності.
– Чиєї?
– Облдержадміністрації.
– То чому ж все ж таки між Вами «пробігла кішка»?
– У принципі, я вже робив заяву для преси і розповідав, що мене облили брудом перед Прем’єр-міністром у листі від народних депутатів від БЮТ та голови облради. Я сказав: «Анатолій Петрович, вибачте, але так не годиться. Тому що  могли б розібратися на місці і переговорити, а писати те, чого немає, писати неправду про роботу Єрка…» До речі, це все продовжується . Буквально цими днями Прем’єр-міністр вимагала від мене пояснень. Був лист Анатолія Петровича, лист депутатів. Щоправда, Сергій Шевчук відмовився і заявив, що він такого не підписував.
Зрозумійте, те, що стверджує Анатолій Петрович у листах на захист пана Єрка, не є правдою. В тому, що облавтодор на грані банкрутства, є вина і пана Єрка. Хоча я нічого не маю проти нього як людини. Я телефонував до нього в лікарню. Розумію, що в деякій мірі він – заручник ситуації. Йому давали команду... Він виконував ті доручення, які потягнули за собою складну ситуацію. Облавтодор винен 58 мільйонів гривень за матеріали, роботу і т.п. Він припинив всі роботи на дорогах. В нього є лише 10 мільйонів, щоб більш-менш підготуватися до зими. Робилися дороги, які не передбачені. Не може бути такого, що в Ківецівський район 260% коштів, а в Ратнівський – 50%.
Ми з Василем Павловичем (Дмитруком – «ВН») постійно спілкуємося з Вадимом Гурджосом, якого до нас у групу приписали. Поїду найближчим часом в «Укравтодор», бо потрібно рятувати ситуацію. З будівництва дороги Київ – Ковель – Ягодин, про яку вже багато писали, знімають гроші, бо їх фізично не можна освоїти до кінця року.
– Ви кажете «давали команди». А хто саме це робив?
– Поставте три крапки.
– Волинь знову фігурує у списку серед областей, де збільшується заборгованість по заробітній платі. Днями на роботу не вийшли працівники Луцького підприємства електротранспорту, яким також невчасно виплачують зароблене...
– Стосовно ситуації на підприємстві електротранспорту, то я спілкувався з Богданом Шибою. Він мені телефонував, бо є заборгованість держави за перевезення громадян пільгової категорії. Якщо ж говорити про загальну цифру заборгованості по зарплаті на Волині, то вона є однією з найменших в Україні. По темпах приросту – одна з найбільших. На 1 січня 2008 року в нас була заборгованість на рівні 270 тисяч. Ця цифра постійно збільшувалась через заборгованість шахтарям. Більше мільйона зарплати шахтарів зависло на рахунках «Промінвестбанку». Але це питання вже вирішено.
Є проблеми по деяких підприємствах ЖКГ Луцька та Ковеля, плюс згадане підприємство електротранспорту. На перше грудня (до першого листопада не знаю, чи зможемо) постараємося повністю погасити борги перед шахтарями. Так само треба буде «вивести на нуль»  борги підприємств ЖКГ. А по тролейбусниках навіть не знаю, працюємо з Кабміном... Міська рада дала мільйон, а потрібно ще 500 тисяч, щоб закрити проблему.
– Останнім часом, в Луцьку складається ситуація дуже близька до соціальної напруги. Проблеми з котельнею на Карбишева, страйк тролейбусників... Котельню запустили 15 числа, але міському голові, судячи з новин телебачення, таки довелося поспілкуватися з лучанами, які, м’яко кажучи, обурені через тривалу відсутність гарячої води. І страйк працівників електротранспорту, і своєрідна акція протесту мешканців 33 та 40 кварталів Луцька відбувалися в день сесії міської ради. Як гадаєте, це – випадковий збіг обставин?
– Ситуація з котельнею на Карбишева дійсно провокувала соціальну напругу. Я  був змушений втрутитися в цю ситуацію і цілий місяць займався її врегулюванням. Не все так просто. Зараз тепло і вода є.  Можна довго розповідати що, як та в яких кабінетах вирішувалося. Про страйк підприємства електротранспорту, на скільки я знаю, не було навіть попередження. Думаю,  що в Луцьку почалася боротьба за крісло міського голови. Дивіться, ми пообіцяли, що запустимо котельню, але в той же день прийшли політики, організували людей, а потім сказали: «Ми вранці були перед мерією, а ввечері вам пустили гарячу воду». Цю ситуацію використовуватимуть, як бонус на виборах. Я думаю, що ті акції могли бути невипадково організовані саме в день сесії міськради.
– Вас як голову ОДА влаштовує робота Луцького міського голови?
– Ми знаходимо порозуміння. Щоправда, іноді сваримося, але на загал не виносимо.
– Чим мотивоване Ваше рішення оголосити наступний рік роком виготовлення містобудівельної документації на Волині. З чим це пов’язано? Вже ж міста фактично забудовані...
– Генеральні плани забудови населених пунктів є. Але вони виготовлялися у 80-х роках минулого століття. Потрібні нові. В районах генеральних планів забудови не було як таких. До лютого буде завершено генеральний план забудови області. Без цього ми не можемо далі розвиватися. Дійсно, вже багато де територія забудована. Ми розглядали пропозиції до генерального плану забудови Луцька, були представники влади з Ківецівського і Луцького районів. Вони задумалися. Луцьк же ж (хочемо ми цього чи ні) буде потихеньку розширюватися. Ті ж Милуші чи Зміїнець з часом можуть стати просто Луцьком. Тому все треба будувати правильно, з врахуванням того, де буде промислова, де житлова чи рекреаційна зони. Крім того, мова йде про наші райони.
– Проблема хаотичної забудови не обминула і територій, наближених до озера Світязь. Яким чином вирішуватиметься проблема?
– Ми домовилися зі Світязьким сільським головою, щоб не давали нікому земельних ділянок доти, доки не буде генерального плану забудови села Світязь. Шацький район почав займатися генеральним планом забудови один із перших.
– Що буде з незаконним забудовами?
– Якщо буде доведено, що вони незаконні, то їх буде знесено. Якщо ж забудова відбувалася з дозволу служб, то з ситуацією доведеться рахуватися.І ще одне. Ми говоримо про Світязь, а я хочу сказати, що сьогодні інтерес до Світязя не такий уже й великий, бо там багато людей. Ми всі знаємо, що на Волині 220 озер. Сьогодні і в Старовижівському, і в Любешівському, і в Ратнівському районі щось хочуть будувати поблизу озер, тому в нас повинен бути план забудови. Хай будують! Але має бути передбачено норми природоохоронного законодавства, очисні споруди і так далі.
– Чи вирішуються горезвісні проблеми, пов’язані із земельним скандалом   у Ковельському районі?
– Не повністю. Ситуація стихла, бо частину розпоряджень повідміняли, але ж попали люди з різних політичних партій і стали обурюватися. Є протест прокурора – ми його задовольнили. Процес зайшов дуже далеко.
– Ми вже говорили, що політичну ситуацію в Україні сьогодні варто характеризувати як нестабільну і, хотілося б додати, не в усіх аспектах передбачувану. Посада, яку Ви обіймаєте, у будь-якому випадку залежить від політичних розкладів. Чи задумувалися Ви над тим, де працюватимете, у випадку звільнення з посади губернатора?
– Якби були прийняті зміни до Закону «Про державні адміністрації» у варіанті, запропонованому секретаріатом Президента (там йшлося про те, що з головами ОДА заключати контракти на 5 років), то можна було би говорити про якісь гарантії. А так багато чого залежить і від політики, і від того, як розвиватиметься область.
Я вже колись вам казав, що найбільше переживаю за те, аби політика не втручалася в мою роботу. Я люблю конкретику. Прийшов працювати: написав конкретні завдання і працюю над їх виконанням. Я доведу їх і зроблю… Ви питали, де працюватиму, якщо раптом звільнять з цієї посади? Повернусь на роботу в ПриватБанк. Бізнесу свого в мене немає.
– Але Вам доведеться когось посунути з посади.
– (сміється) Пан Семенюк (директор Волинського головного регіонального відділення ПриватБанку – «ВН») про це знає. В нас є домовленість.
– У цьому році 29 жовтня виповниться 80 років комсомолу. Ви багато років присвятили цій структурі. Чи будете відзначати цю дату?
– Я вже колись казав, що ніколи не приховував цієї сторінки  у своєму житті. Ще раз повторю, що мені та школа, яку я пройшов у комсомолі, пригодилася. Були нюанси, за які зараз соромно, але треба визнати, що ця молодіжна організація робила багато чого позитивного. Чи буде святкування? Звісно, що урочистих зборів ніхто не збиратиме. Але ми зустрінемося з колегами, з якими працювали разом, та піднімемо чарку. Принаймні якщо буду того дня на Волині, то чому б і ні? Це ж було в нашому житті.
Розмовляла Оксана ЛУКАШУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 17 Жовтня 2008 11:51
Брехун брехуном. Вже навчився це робити не красніючи. Всі гівнюки крім нього виходить.
Андрій Показати IP 17 Жовтня 2008 12:18
Та що ви пане Романюк тут ягнятко з себе передвиборне корчете.Та не маєте волі щось змінити в кадровому багні,то хоч мовчіть.СП за Вас усе вирішує.Якщо БЮТ непасує в Ваші орбіти ,то чого Івана Смітюха не сприймаєте ? Та ви в Ковельському районі ,нічого не зробили,абсолютний "НУЛЬ" .Та Ви боїтеся людей ,з Вербки,Кошар,Люблинця.Якщо фактично суспільство сьгодні політично структуроване,то виставляти себе як аполітичного(незайманого)принаймі дивно. "Поматросимо і броимо"-до Привіт-банку .
скептик Показати IP 17 Жовтня 2008 13:27
А мені Романюк подобається. Що помітив, що в нього слова з ділом зазвичай не розходяться
перехожий Показати IP 17 Жовтня 2008 16:13
Микола Ярославович завжди був щирим і правдивим чоловіком. І нині, в своєму інтерв’ю, ще раз підтвердив крилатий лозунг зі своєї комсомольської юності: "партия сказала надо - комсомол ответил есть". А низькооплачувана посада чи то голови ОДА, чи місцевого самоуправління успішному бізнес-менеджеру абсолютно ніколи не була потрібна. Це лише зайвий головний біль. Але з трамвая на ходу не вискочиш. І виконувати вказівки ляльководів, коли хочеш зберегти спокій і життя, завжди потрібно. Серйозні люди знайють, що керувати господарством області у ці буремні роки кортить лише активістам громадських організацій. У них ще шиза бурлить у мізках, вага яких значно менше кілограма, і вони більше ні на що не здатні, як ганебно тибзити казенні гроші.
НМС Показати IP 17 Жовтня 2008 21:09
Як тільки М.Р. зможе з паном А.К. організувати будівництво 1 км. дороги з КРЗ до траси Київ - Ягодин, то тоді можна буде повірити в те, що він говорить. Дві проблеми сьогодні є в суспільстві - кадри і контроль за ними. Про кадри, які є в оточені М.Р., ми знаємо, як про кадри епохи руйнації і розкрадання народної власності. Що зацікавило з їхнього досвіду нашого губернатора ?. Котроль - пробема суспільства. Локомотивом вирішення цієї проблеми повинні стати ЗМІ. Це буде тоді, коли їхні керівники перестануть отримувати від влади нагорди в конкурсах, які сама влада проводить.
Тато Показати IP 18 Жовтня 2008 09:36
Романюк чесна людина. Хто ще б міг не червоніючи заявити, що Загрева продався за посаду заступника голови облради? Хто ще б зміг так легко здати Байцима, що той якщо виникне повторне голосування не буде більше голосувати за відставку Загреви, а перейде в команду Романюка? Хто ще так відверто б заявляв, що треба ще 100 тисяч гривень на висвітлення роботи облдержадміністрації, коли Ігорчик Гузь у свій час підняв шум щодо перевищення вартості закупленого автомобіля на тих же 100 тисяч гривень? Тобто на висвітлення роботи Романюка можна гроші викинути, а на автомобіль - ні. Микола Ярославович росте як політикан не по дням, а по хвилинам.
Анонім Показати IP 18 Жовтня 2008 13:19
В історії Волині час роботи команди політичних імпотентів Романюка залишиться як самий безтолковий в розвитку. Ані нових ідей, ані інвестицій, ані виконання бюджету, лише інфляція, стагнація і кумовство "жирних котів". А "скептик" - це ж сам М.Р., котрий в кожних коментарях сам про себе так пише.
Колега Показати IP 18 Жовтня 2008 17:35
Респект Оксані. Радий, що ти вже тут. Й інтерв’ю супер, і Романюк - справді Людина, а не чоловічок, як стверджують аноніми з іменами. "ВН" - молодці!!! Тільки втримайте це й надалі.
Анонім Показати IP 20 Жовтня 2008 12:25
Якби Романюк не втручався у політику, то й політика не втручалася б у його роботу. Які проблеми.
волинянка Показати IP 29 Жовтня 2008 11:28
Нарешті керує серйозна людина і за область несоромно а то,як було - з грязі да в князі...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus