USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Миротворець» для АТО

21 Лютого 2015 23:21
Ковельські школярі створили машину-робота для допомоги бійцям у зоні АТО. Юні розробники назвали свій винахід «Миротворець». Про це повідомляє Телевізійний центр Ковель.

«Це військовий прототип. Ми його розробляли для військових. Робот може розміновувати територію, коли міни в розтяжці, може шукати розтяжки мін, вивозити поранених з місця бою — до 100 кілограмів ваги. Наприклад, можна прикріпити такий собі «карабінчик»: робот під'їде, зачепить пораненого і відтягне його в безпечне місце», - розповідає розробник системи, учень Ковельського НВК «ЗОШ №-11-ліцей» Владислав Галечко.

Технологічну конструкцію модернізованої версії «Миротворця» зацікавленим глядачам пояснював керівник секції робототехніки обласного відділення Малої академії наук, вчитель Сергій Бідненко: «Наш пристрій складається із поворотної башти, яку через 2 редуктори з черв'ячною передачею встановили для того, щоб башта самовільно не оберталася. Є також колекторні двигуни з редукторами, які дають можливість збільшити крутний момент за рахунок зменшення кількості обертів».

Створювали машину на ентузіазмі. Її собівартість за нинішніми цінами становить близько 10 тисяч гривень. Ковельські волонтери уже зацікавилися розробкою і намагаються відшукати інвестора.

«Тут не дуже великі гроші потрібні. Якщо цю техніку пустити перед хлопцями для розвідки, вона зірве розтяжку. Так, її вартість 10 тисяч гривень, але найголовніше, що машина збереже людське життя, здоров'я солдата. Чиїсь сини повернуться додому... А це – безцінно», - каже волонтер «Квітень».

Під час презентації, яку влаштували на майдані перед головним адмінбудинком Ковеля, новинкою зацікавилися лише випадкові перехожі. Однак розробники не впадають у відчай. «Ця телекерована роботизована система призначена для роботи в надзвичайних ситуаціях техногенного та соціального походження, для допомоги під час нестандартних ситуацій. Тобто цільове призначення залежить від того, що хоче зробити сам оператор», - розповідає Сергій Бідненко.

Створити експериментальну техніку допомогли на «Ковельсільмаші»: там виготовляли окремі деталі машини-робота та закупили електроначиння.

Розробка ковельських школярів вже має відзнаки міської та обласної виставок технічної творчості учнів, також її демонстрували на всеукраїнській науково-технічній виставці молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus