USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Мистецтво об’єднує: виставка сакрального живопису в галереї «Образ»

30 Березня 2018 19:00
Напередодні Великодніх свят, 29 березня, у новій луцькій арт-галереї «Образ» відкрилась виставка ікон і творів сакральної тематики, створених під час Міжнародних пленерів іконописців у волинському селі Замлиння.

Більш як 60 сучасних інтерпретацій біблійної мудрості нагадують сьогоднішнім глядачам про правдиві джерела духовності у справі порозуміння країн Пограниччя.

Презентація традиційно розпочалася спільною молитвою представників духовенства східного та західного обрядів. В очікуванні світлого свята Пасхи з вітаннями до присутніх на події звернулися генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Вєслав Маріан Мазур, консул Кшиштоф Савіцкі, голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, отець Роман Бегей (Луцький екзархат УГКЦ) і протоієрей Ігор Скиба (Волинська єпархія УПЦ КП).

«Ця експозиція – вже 64-та, проведена за 7 років організації іконописних пленерів в Замлинні. Щороку велика виставка відбувається в Галереї мистецтв. Ці твори сакрального живопису мандрують містами України та Польщі, де дуже гарно приймаються глядачами. Щойно відбулася така виставка в Рівному, плануються в Сарнах і Дубно», – розповів голова волинського осередку художників Володимир Марчук.

Один із натхненників і організаторів цього важливого українсько-польського мистецького проекту консул РП Кшиштоф Савіцкі зазначив: «Нам важливо відкрити цю виставку напередодні Пасхальних свят, бо це ікони та твори сакрального мистецтва. Цього року буде восьмий пленер і він буде називатися «Знаки часу». Ми, організатори, хотіли б, щоб цей пленер став відображенням тих подій, які відбуваються в нашій частині світу». Він передав теплі вітання від отця Яна Бураса, директора Інтеграційного центру «Карітас» в Замлинні, де відбуваються пленери художників.

Про позачасову актуальність біблійної мудрості висловився отець Роман Бегей: «Я думаю, що ці ікони, мальовані іконописцями Пограниччя, є певними знаками нашого часу. І це є час поєднання, порозуміння і доброго сусідства на майбутні покоління».

Протоієрей Ігор Скиба звернув увагу присутніх на особливий молитовний стан напередодні свята Пасхи, якому сприяє ікона: «Молячись перед іконою, людина наближається до Бога. Представлені на цій виставці ікони, твори на релігійну тематику сприяють зближенню двох культур, двох традицій, двох народів».


Галерея «Образ» відкрила свої двері волинській публіці місяць тому, і в галеристки Наталії Грабовецької є наміри співпрацювати з тими художниками, чиї твори гармоніювали б з неповторною аурою цього мистецького простору – цю вишукану атмосферу створили багато років непростої історії, яку не можна порушувати дисонансами. Вона налаштована на нові цікаві проекти, у яких традиції перепліталися з сучасними творчими практиками.

Запрошуємо шанувальників сакрального живопису переглянути твори українських і польських іконописців-учасників пленерів у Замлинні у новій арт-галереї «Образ» (пр. Волі 2). Виставка триватиме протягом місяця.


Фото робіт надані організаторами

Фото події Віктора Чухрая, авторки

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучанка Показати IP 30 Березня 2018 23:29
Це щось нове для Луцька.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus