USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Мальті підірвали журналістку, яка знайшла інформацію про офшори прем'єра

16 Жовтня 2017 23:13
Мальтійська журналістка і блогер Дафне Каруана Галіція, відома своїми викривальними матеріалами відносно влади, загинула в результаті вибуху бомби в її машині поряд з власним будинком, повідомляє в понеділок британська газета The Guardian, пише Інтерфакс-Україна.

За даними видання, одне з останніх гучних розслідувань 56-річної журналістки стосувалося прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската і двох його найближчих помічників. Дафне Каруана Галіція написала про їхній зв'язок з панамськими офшорами, продажем мальтійських паспортів і отриманням грошей від уряду Азербайджану.

За даними місцевих ЗМІ, 15 днів тому Каруана Галіція повідомила поліцію, що їй погрожують вбивством.

Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за вбивство журналістки. Прем'єр-міністр країни, який фігурував в її розслідуванні, назвав цей злочин "варварською атакою".

Скандал навколо "панамських архівів" розгорівся після того, як на початку квітня 2016 року німецька Sueddeutsche Zeitung опублікувала документи панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, в яких вказувалося на широке використання в світі офшорних схем для ухилення від податків. Скандал отримав максимальний розголос - документи були опубліковані також багатьма ЗМІ, які співпрацюють з Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ).

У документах містяться дані про причетність ряду відомих світових діячів до ухилення від податків, відмивання грошей та інших махінацій. Зокрема, в цьому списку фігурують родичі або ж близькі люди голови КНР, президента України, президента Азербайджану, королів Марокко і Саудівської Аравії, прем'єр-міністра Великобританії. На основі цієї публікації генпрокуратура Панами почала розслідування.

"Панамські архіви" містять 11,5 мільйона документів, які свідчать про наявність офшорів у 140 політиків і держслужбовців з понад 50 країн, в тому числі 12 діючих і колишніх світових лідерів, які використовували більш 214 тисяч офшорних компаній.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus