USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

На Маневиччині – один сімейний лікар на три села

28 Лютого 2019 08:00
У селі Старий Чорторийськ, що у Маневицькому районі, єдиний сімейний лікар на три села Олександр Шостак з усією відповідальністю виконує «клятву Гіпократа». Вже підписав 1940 декларацій, виїжджає у ФАПи і веде прийоми на місцях. Лікар нарікає, що неможливо надати якісну медичну допомогу, адже не вистарчає ні засобів, ні кадрів.

Про це медик розповів народному депутату Ірині Констанкевич, яка у рамках робочого візиту відвідала ФАП.

«Обслуговуємо населення трьох населених пунктів: Старий Чорторийськ, Комарово і Новосілки. У штаті маємо дві медсестри, фельдшер і лаборант, то дві одиниці доведеться скоротити, однак об’єм надання медичної допомоги не зменшується, тому як надати якісну медичну допомогу я не знаю», - бідкається лікар.

Олександр Шостак каже, що минулого року на амбулаторію виділили мільйон гривень та цього недостатньо на утримання приміщення, персоналу і надання якісної медичної допомоги.

Програма «Доступні ліки» тут теж залишається лише на папері, медики кажуть, що для жителів села вона недоступна.

«Від Чорторийська до Маневич квиток коштує в середньому 30 гривень, ми виписуємо рецепт на препарат, який вартує 30 гривень, то чи поїде людина до Маневич за так званими доступними ліками», - пояснює фельдшер Віталій Шкабура.

Не бачили тут медики і обіцяних великих заробітних плат, бо скажімо медсестра із сорокарічним стажем має оклад у 3500 гривень, а отримує і того менше, місцевий фельдшер отримує менше 4 тисяч, а об’єм роботи виконують величезний.

У амбулаторії є комп’ютер, однак немає інтернету, тому лікарі поки що не знають, як буде вестися електронний документообіг.

Ірина Констанкевич, яка побувала чи не у кожному ФАПі свого виборчого округу, каже, що така ситуація не рідкість на Волині, і переконана, що нова медична реформа для сільської місцевості не те що потрібно, аби люди відчували себе здоровими та захищеними.

«Дуже гостро стоять питання із медичними послугами на селі і тут вже менше оптимізму. Виписана в Києві реформа системи охорони здоров’я в реаліях сучасного села не працює, а норма закону, що передбачає забезпечення державою доступної та якісної медичної послуги не виконується», - переконана нардеп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus