USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На майдані біля СНУ не хочуть більше бачити ялинок. ПРОЕКТИ

13 Березня 2015 11:31
Обидва проекти благоустрою майдану поблизу пам’ятника Тарасу Шевченку у Луцьку отримали критичну оцінку фахівців.

Про це йшлося під час засідання конкурсної комісії з питань розробки та подання кращої проектної пропозиції щодо комплексного благоустрою та озеленення території навколо пам'ятника Тарасу Шевченку, що відбулося 13 березня.

Як зазначив заступник начальника управління архітектури та містобудування міськради Ярослав Матвіїв, наприкінці минулого року був оголошений конкурс на визначення кращої проектної пропозиції комплексного благоустрою та озеленення території навколо пам’ятника Тарасу Шевченку. Переможець конкурсу отримає першочергове право на розробку проекту благоустрою та озеленення території відповідно до договору з департаментом ЖКГ.

Наразі свої проекти надали два підприємства - ЛФС «Флора-дизайн» та мережа садових центрів «Сад Город».

Основною ідеєю проекту «Флори-дизайн» є розширення зеленої зони. Так, існуючі ялинки підлягають видаленню, пропонуються нові зелені насадження на їх місці, обрамлення кущами, декоративними рослинами, встановлення лавочок. Варіант від «Сад Город», на думку, Ярослава Матвіїва, «не пасує до проспекту Волі» та у ньому не відчувається архітектурної освіти.

Своєю чергою, заслужений архітектор України Андрош Бідзіля зауважив, що обидві роботи, подані на конкурс, «дуже слабенькі». З його слів, дизайнери, які розробляли проекти, надивилися закордонних журналів, проте в їхніх роботах немає України.

Непрофесійним підходом назвали проекти інші члени комісії. З їхніх слів, у цих проектах не видно суті площі.

Краєзнавець Петро Троневич зазначив, що ялинки. Які зараз ростуть поблизу пам’ятника, жахливі, а на новому проекті він знову бачить ялинки. На його думку, від цих дерев, як від ознаки радянських часів, треба відмовитися раз і назавжди.

У підсумку, члени комісії визнали, що умови конкурсу не виконані, тож переможця визначити неможливо. Ярослав Матвіїв наголосив, що немає ідеї ландшафтного озеленення. Відтак, міськраді рекомендували оголосити конкурс на кращу ідею реконструкції всієї площі та звернути увагу на важливість комплексу, до якого потрібно підходити як до пам’ятки архітектури. Наразі рекомендували обмежитися заміною озеленення в існуючих межах (наприклад, ліквідувати старі ялинки та облаштувати газони).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
троневичу Показати IP 13 Березня 2015 17:24
Відмовтесь, будь-ласка, від своєї квартири, в якій Ви живете. Будинок теж звели за радянських часів. Та й самі Ви, напевно, з яйця на Місяці вилупилися, в радянську школу не ходили, радянського хліба не їли. І звідки у Вас така патологічна ненависть до всього радянського?
Платон Показати IP 13 Березня 2015 18:50
Чим ви - конкурсна комісія, займаєтесь.? В Луцьку забудовуються останні зелені острівки хмарочосами (біля філармонії, історичного факультету, готелю "Світязь") , а архітектори поважно надувають щоки і мудрствують про ялини...Чому нема немає жодної багатоповерхової автостоянки в центрі Луцька, чому ви - авторитетні фахівці не протестуєте з цього приводу? Коли вже нарешті забудують автостоянку перед міською радою, щоб ви нарешті засоромились за свою професію?
ЮЗІК Показати IP 13 Березня 2015 21:56
ОСЬ ЦЕ ПО ВОЛИНЬКИ - ТРЕБА РОЗБИТИ КРАЩЕ ТАМ МАЙДАН З ЦИГАНАМИ, БОМЖАМИ ТА ВОГНИЩАМИ ...
МШШШШ Показати IP 13 Березня 2015 23:17
Ви думаєте зараз на часі така реконструкція? тротуари хоча б на проспекті Волі поремонтуйте.А то надумали єдині зелені насадження у цій зоні знищити! А коли в центрі посадили дерево?Тільки рубають і рубають. Був газон, дивишся – стала автостоянка, а тротуару нема.
троневичу2 Показати IP 14 Березня 2015 16:38
Для Йолкіна... і чим Смерека невгодила? Ялина європейська, Смерека (Рісеа abies); у науковій номенклатурі вживається назва ялина звичайна (picea excelsa) [Яната Н. Українські народні назви рослин. — Нью-Йорк: Українська Вільна Академія Наук у США, 1973. — с. 49]. В Европі смерека називається "Ukrainian Pantree", а в Росії - "Ель Европейская". Від так званого "йолкіного краєзнавця" слід відмовитися раз і назавжди як ознаки людини що не в своїй тарілці.
долар Показати IP 14 Березня 2015 20:39
Дістали. Уже всі проблеми вирішені,лишилось тільки "тропіки" біля університету зробити. Вже комусь треба гроші відмити. А дерева, кому вони заважають,просто немає де ставити круті авто, які приїжджають у сусідній бар.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus