USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На місці поховань VIII століття у Луцьку буде ТЦ і кафетерій

16 Жовтня 2015 12:09
На Театральному майдані можуть бути поховані археологічні пам’ятки VIII століття. Натомість нині там запланували будівництво підземного торгового центру з підземним переходом та вбиральні з кафетерієм і виставковим центром.

Про це стало відомо під час засідання комісії міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорт та туризму, яке відбулося спільно із експертною групою краєзнавців сьогодні, 16 жовтня.

Так, на одному із засідань луцького міськвиконкому планується затвердити детальний план забудови Театрального майдану. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, за облмуздрамтеатром запланували п’ятиповерхову надбудову. Нині ж в документах, винесених на затвердження міськради, навіть не вказують, як ця надбудова має виглядати і в скільки поверхів.

Як розповів головний художник міста Ярослав Матвіїв, на місці вбиральні запланували, окрім туалету, збудувати кафетерій та виставковий зал.

Разом з тим у детальному плані забудови території затверджуватиметься і будівництво підземного торгового центру з підземним переходом на площі 60 соток.

Під час громадського обговорення жодних зауважень до проекту, як з’ясувалося, не надійшло.

До слова, згідно з планом, між пам’ятником Лесі Українці та театром має бути вантажний ліфт.
Цікаво, що на період будівництва заїзд транспорту запланований через сквер і територію готелю «Україна».

Сьогодні в управлінні капітального будівництва є відкоригований проект, який винесуть на виконком. В згаданому плані вже не буде заплановано будівництва духовної консисторії. До слова, Міністерство культури надіслало відповідь, що зауважень до проекту в частині будівництва підземних споруд і вбиральні - немає.
Натомість краєзнавці розповідають: у 2007 році ДП «Волинські старожитності» здійснили геодезичні дослідження. Згідно з висновками, Театральний майдан - кладезь археології: там можуть бути залишки фортифікаційних споруд, поховання VIII століття. Є не перепоховані останки 41-45 років минулого року. А в районі готелю України, ймовірно, є інфекційне (чумне) кладовище. Однак останнє твердження насьогодні недоведене остаточно.

Зрештою, члени комісії запланували звернутися до міської ради з проханням проводити будь-які роботи забудовнику на Театральному майдані після археологічних досліджень. Крім того, при затвердженні подібних документів, має бути хоча б мінімальна візуалізація об’єктів.

Однак краєзнавці погодилися: виконувати подібні роботи можна тільки після того, як розробники обґрунтують, наскільки потребує Луцьк в центрі підземного переходу і скільки збитків понесе місто внаслідок такого будівництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
567 Показати IP 16 Жовтня 2015 14:37
Соромно. Жаль Луцьк. Буде просто "Городок"....Безродний
Депутат Показати IP 16 Жовтня 2015 15:19
Почесний громадянине міста Луцька і ти мере : у вас совість є ? Бо в Матвіїва її і не було - він з такою паталогією вродився. Ви що, лучан за дурнів маєте? Не сійте вітер ... .Або ще зрозуміліше - не ворушіть гівна, бо смердіти буде !Не відмиєтесь .
Кот Показати IP 16 Жовтня 2015 15:26
За тисячі років стільки людей в мерло і на такій площі ,що якщо паритись про це то взагалі б міста не розширялись ,адже кладовища завжди будують на переферії міст. Перехід до цума життево необхідний ,а от торгівельний заклад невпевнений.
лучанин до Кот Показати IP 16 Жовтня 2015 17:49
Підземний перехід потрібен коло там таму, але ж його бездумно прос.али за солідний відкат
Будьте уважні Показати IP 16 Жовтня 2015 15:35
" ...зауважень до проекту в частині будівництва вбиральні - немає " !Так і будуйте вбиральню !А про кафетерій і виставковий зал там взагалі мови нема То ваша хвора уява решту домальовує .ДАБК-в ружжо !
Реаліст Показати IP 16 Жовтня 2015 15:40
Перехід потрібний??? Дитячі садочки школи й лікарні потрібні. А перехід нах...р не треба. Жодних проблем з перетином вулиці біля цума немає.
Реаліст Показати IP 16 Жовтня 2015 15:41
А стосовно туалету. Відремонтуйте той що є. Тільки відремонтуйте а не вкрадіть гроші. От то точно буде толк і це потрібно.
Андрій до Реаліст Показати IP 16 Жовтня 2015 20:41
Нажаль, у власника тієї земельної ділянки грошей на туалет немає, але є на 5-поверховий будинок. :)
лучанин Показати IP 16 Жовтня 2015 17:04
Вам що бля торгових центрів мало? Не будіть лихо....
Лепа Показати IP 16 Жовтня 2015 18:13
До 1834 року тут проходила межа міста Луцька. Як відомо кладовища були за містом, тобто на майдані можна знайти ... багато сюрпризів
Ольга Показати IP 16 Жовтня 2015 20:26
Панове архітектори, перестаньте знущатись з міста !!!!!! Невже вам гроші засліпили так очі, що вам всеодно, що після вас залишиться в містіі чи хто скаже добре слово вам за ваші проплачені проекти? Чи в нас немає талановитих, професійних архітекторів?
Андрій Показати IP 16 Жовтня 2015 21:07
Або я щось не розумію, або це свято абсурду. Для чого було класти дорогий, новий асфальт біля ЦУМу, якщо він буде зриватись під час побудови підземних переходів? І не розумію що намальовано на місці драмтеатру (він абсолютно не такої форми). Можна було б в google-карти подивитись.
Вітовт Показати IP 17 Жовтня 2015 00:13
Пропоную для небайдужих громадян, яким дороге наше місто соціальний проект. Поставити у цьому місці Стовп ганьби і сорому, на якому друкувати прізвища корумпованих, продажних, злодійкуватих чинуш, депутатів, творців, які своїми діяннями спаскудили місто, зганьбили його в очах жителів і гостей. Робоча назва- Список *амніцького. Давайте пропозиції !
До Вітовта Показати IP 17 Жовтня 2015 20:38
Список Гамніцького :Шиба, Никитюк, Патлашинський, Кубіцький ... прошу продовжити
У список Показати IP 18 Жовтня 2015 10:02
Додати: Романюка,Чорнуху
У список Показати IP 22 Жовтня 2015 20:24
Соколовська
людмила Показати IP 22 Жовтня 2015 20:30
Я все думала, що "мешканцям" УМВС та прокуратури "щось пороблено", виявляється на них подіяло "чумне кладовище".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus