USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На ноутбуки для шкіл гроші виділила лише одна волинська громада

1 Липня 2021 22:23
За кошти державного бюджету на умовах співфінансування планують закупити близько двох тисяч ноутбуків. Однак поки що кошти виділила одна громада.

Про це стало відомо під час засідання бюджетної комісії обласної ради.

Нагадаємо, Кабмін розподілив між регіонами мільярд гривень на закупівлю ноутбуків вчителям для проведення дистанційного навчання та засоби захисту, необхідні для проведення основної та додаткової сесій ЗНО. Для шкіл волинської області на ноутбуки передбачено 34,104 мільйона гривень. Як повідомила начальниця обласного управління освіти Людмила Плахотна, за ці кошти планують придбати близько двох тисяч ноутбуків. Однак є проблема: максимальна вартість, дозволена урядом, нижча від комерційних пропозицій.

«Нам встановили максимальну вартість комп’ютера 20 040 гривень. Але пропозиції значно більші. За таку суму пропонують ноутбуки без програмного забезпечення, але без нього ми не можемо купити. За ноутбуки з програмним забезпеченням, гарантією використання цієї програми, вартість – до 24 тисяч гривень», – каже посадовиця.

Крім того, придбання ноутбуків має відбуватися на умовах співфінансування. Для сільських і селищних громад обсяг співфінансування – 10%, а для міських громад з населенням понад 40 тисяч осіб і обласного бюджету – 30%. Проте поки що на ці потреби кошти виділила лише Володимир-Волинська громада в сумі 480 тисяч гривень. Людмила Плахотна повідомила: згідно з попереднім розподілом, Володимир-Волинська громада отримає 80 ноутбуків. Якщо ж громади невчасно надішлють кошти і Володимир-Волинський виділить ще гроші – громаді перепаде більше комп’ютерів.

«Закупівлі треба починати вже, тому прошу всі громади, щоб вони виділяли кошти, аби на 1 вересня або хоча б на 1 жовтня вже забезпечили вчителів ноутбуками. Поки що процес йде дуже туго», – зазначає Плахотна.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський зауважив: не виключено, що питання співфінансування громади вирішуватимуть після завершення першого півріччя.

«Більшість громад чекають можливості перерозподілити перевиконання бюджетів, саме завершується перше півріччя. Тож розраховуємо на те, що в липні сесії відбудуться і громади підтвердять своє бажання придбати й ноутбуки і шкільні автобуси та вдасться запустити весь процес», – резюмував він.

Нагадаємо, також стало відомо, що деякі з громад відмовилися співфінансувати придбання нових шкільних автобусів цього року.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 1 Липня 2021 23:27
запитайте тих вчителів, чи воно їм треба. ноутбуки у три вчительські зарплати.
Коко Показати IP 1 Липня 2021 23:44
Громади зараз активно закривають школи з малою кількістю учнів. Особливо старається Городищанська Луцького району. Закрили три свої. Взяли на баланс приміщення філії Сенкевичівської. І цієї школи уже нема... Нема шкіл, вчителів - на біржу..... І ноутбуків не тра.... Зате кількість чиновників в громадах росте як гриби після дощу... І зарплати у них далеко не вчительські.
Педагог Показати IP 2 Липня 2021 08:30
Шо правда - то правда ! Гроші виділила лише одна волинська громада - Волиська митниця ! Пів багажника євро !
Поляк Показати IP 2 Липня 2021 09:27
Ноутбуки потрібні тільки для розвитку дрібної моторики рук. А вона потрібна для охайного збору трускавок!
Анонім Показати IP 3 Липня 2021 20:41
4тис.? Потім всеодно на них буде стояти піратський софт, скільки таких ноутбуків припадатиме на один навчальний заклад?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus