USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

На одній із котелень у Луцьку встановили когенераційну установку

15 Грудня 2023 17:27
Луцька громада продовжує впроваджувати заходи з енергетичної безпеки. На одній із котелень ДКП «Луцьктепло» облаштували когенераційну газову установку. Її вартість – 20 мільйонів гривень.

Місто отримало обладнання безплатно завдяки співпраці комунального підприємства «Луцьктепло» та Агентства США з міжнародного розвитку USAID у межах Проєкту енергетичної безпеки, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Підприємство на одній із квартальних котелень має когенераційну установку, яка виробляє електричну енергію. Ця когенераційна установка працює на природному газі. Відповідно, споживаючи природний газ, система виробляє електричну енергію. Електрична енергія, вироблена на цій когенераційній установці, на 100% покриє потребу котельні», – прокоментував директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський.

Читати ще: У разі блекауту +18° у квартирах не буде. Інтерв’ю з директором «Луцьктепла»

Тобто котельня матиме автономне джерело електроенергії. Навіть у випадку блекауту вона зможе працювати і забезпечувати теплом чималу частину Луцька: 65 житлових будинків, 74 юридичні особи, 11 закладів освіти та одну медустанову.

До слова, Луцьк став учасником Проєкту енергетичної безпеки у 2021 році. Обласний центр потрапив у десятку міст, відібраних для реалізації згаданого проєкту.

«Ця установка надана Проєктом енергетичної безпеки. Міська влада, міський голова і «Луцьктепло» як комунальне підприємство мають успішну співпрацю з Проєктом енергетичної безпеки USAID. Луцьк відібрали за певними показниками. Звичайно, моніторили енергоефективні показники, зокрема роботу з міжнародними фінансовими інститутами, наприклад, із НЕФКО, Європейським банком реконструкції і розвитку, реалізовані проєкти, як-от встановлення ІТП, – зазначив Іван Скорупський. – Це не остання установка, яку отримає місто. У лютому буде ще одна поставка. Будемо ще одну котельню забезпечувати автономним джерелом електричної енергії».
Когенераційна установка виготовлена в Чехії. Коли все буде готово, чехи приїдуть її запускати. Прогнозують, що трапиться це вже цього опалювального сезону.

«Установку ми отримали як міжнародну технічну допомогу. Виконання всіх робіт узяло на себе підприємство. В процесі проведення тендерних закупівель був визначений переможець для виконання завдання проєктної документації. Також була проведена тендерна закупівля на газифікацію, на встановлення та підключення електричних мереж і теплової потужності. На цьому етапі вже проведено газифікацію й закінчуються монтажні роботи з підключення до теплової мережі», – сказав заступник директора з впровадження міжнародних проєктів ДКП «Луцьктепло» Олег Філонюк.

Аби експлуатувати когенераційну установку, працівники котельні пройдуть відповідне навчання.

«Після проведення пусконалагоджувальних робіт чеською стороною наш персонал пройде навчання. Під час опалювального сезону ця установка працюватиме 24 години на добу й забезпечуватиме нас електроенергією. Для нас це нове. Ми не експлуатували таке обладнання, тому персонал пройде навчання. Установка складна… Після навчання приступимо до самостійної роботи», – зауважив керівник котельні Олександр Булик.

Після запуску впродовж трьох років чехи будуть контролювати, як експлуатується когенераційна газова установка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ася. Показати IP 15 Грудня 2023 17:31
А брукiвка.???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus