USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На річці Стир – критичний мінімум водності для Рівненської АЕС

9 Березня 2016 08:15
Через обміління Стиру на Рівненській АЕС хочуть побудувати додаткову споруду для водозабору.

Так, на Рівненській АЕС розглядається принципова можливість влаштування додаткової гідропідпірної споруди в руслі річки Стир – для попередження негативного впливу на роботу РАЕС через зниження рівня води у річці Стир. Окрім цього, будівництво цієї споруди додатково може вирішити і питання підтоплення Маневицького району.

Про це йшлося під час робочої зустрічі з розгляду питання будівництва додаткової гідропідпірної споруди в руслі річки Стир, що відбулася нещодавно на РАЕС. Представники РАЕС, Рівненської і Волинської областей обговорили екологічні та економічно-доцільні варіанти будівництва гідротехнічної споруди поблизу водозабору РАЕС для створення умов гарантованого водозабезпечення та встановлення необхідних експлуатаційних рівнів води в річці Стир, - повідомляє прес-служба Волинського обласного управління водних ресурсів.

Головне призначення майбутньої споруди – це забезпечення надійної, безперебійної роботи насосної станції РАЕС у періоди маловодності для недопущення можливості розвантаження енергоблоків, - інформують у прес-службі РАЕС.

Як зазначив заступник головного інженера РАЕС Федір Кислицин, пониження рівня води у річці Стир не впливає на безпеку електростанції та не викликає ніяких негативних наслідків щодо її експлуатації, проте може призвести до необхідності зниження навантаження Рівненської АЕС. «Майбутня гідроспоруда у жодному разі не вплине на водний баланс річки та не приведе до зниження чи підвищення рівнів води. Вона не впливатиме на кількість води, яку забирає електростанція для підживлення системи циркуляційного водопостачання та на екологічне становище у регіоні в цілому», - запевнив Федір Кислицин.

Під час засідання робочої групи, проведеного у форматі відкритого діалогу, обговорювались головні цілі та завдання майбутнього проекту з представниками обласного управління водних ресурсів Волині та Рівненщини, Волинської ОДА, головами Маневицької райдержадміністрації та районної ради, представниками проектної організації, управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій Волинської області, управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства Волинської області, головного управління Держгеокадастру Волинської області. Зокрема, делегація мала змогу ознайомитись з роботою гідрологічного посту та водозабору насосної станції додаткової води РАЕС. У результаті конструктивного діалогу гості погодились з необхідністю для РАЕС реалізації проекту гідропідпірної споруди на річці Стир, а також надали низку додаткових рекомендацій.

Начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук розповів, що такі маловодні періоди, як у 2015 році бувають дуже рідко та спостерігаються раз на сторіччя.

Нагадаємо, влітку 2015 року рівні річок Прип'ять, Стохід, Стир, Турія, Західний Буг були близькі до історичного мінімуму.

«Оскільки склалась ситуація з маловодністю річки Стир, відповідно виникло питання гарантованого водопостачання РАЕС. Ми, звичайно, ідею спорудження гідроспоруди підтримуємо, до того ж, сподіваємось, що будівництво цієї споруди додатково може вирішити і питання підтоплення Маневицького району, яке виникає при багатоводності річки», - прокоментував Ростислав Кравчук.

Зазначимо, наміри щодо влаштування гідроспоруди вже отримали погодження від Рівненського обласного управління водних ресурсів та Державної служби України з безпеки на транспорті. У планах - ухвалення складу робочої групи з реалізації проекту та спільні громадські обговорення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Я чогось не розумію Показати IP 9 Березня 2016 10:05
В Стиру мало води, тому давайте побудуємо ще один водозабір, який "жодному разі не вплине на водний баланс річки та не приведе до зниження чи підвищення рівнів води" і "не впливатиме на кількість води, яку забирає електростанція". ???? Логіка вмерла....Пахне черговим розпилом бабла
Петров Іван Показати IP 10 Березня 2016 01:01
Електрику за кордон по ціні у два рози меншій чим нам , а нам радіація і ще якусь бомбочками під ніс.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus