USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

На сайті Луцькради з’явиться розділ про громадську участь

27 Червня 2017 18:37
Створити на офіційному веб-сайті Луцької міськради розділ, що інформуватиме про місцеві ініціативи, громадські слухання, загальні збори та інші інструменти прямої демократії пропонують громадські активісти.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 27 червня.

Депутати розглянули питання про сприяння членам міської громади Луцька в реалізації інструментів громадської участі. Їм пропонували затвердити порядок інформування про реалізацію членами міської громади Луцька інструментів громадської участі.

Як зазначила голова Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірина Гайдучик, йдеться про посилення роботи з інформування членів громади про реалізацію інструментів прямої демократії. Основними завданнями прописали створення спеціальних розділів на сайті міськради, де висвітлювалася б інформація для громадян, які хочуть скористатися громадською участю.

З її слів, наразі люди не розуміють, яким чином вони можуть долучатися до процесів, що відбуваються у місті, є зневіра в тому, що такі інструменти можуть діяти. Тому пропонують показувати на сайті міськраді інформацію про те, що було реалізовано та який був результат реалізації. Вона зауважила, що наразі у міськраді немає відповідального представника, який супроводжував би ці ініціативи. В обов’язках відділу зв’язків з громадськістю пропонують передбачити таке інформування і окрім того опрацювати проекти документів. Наприклад, якщо лучани хочуть організувати загальні збори, вони повинні побачити на веб-сайті міськради примірник, де вказано, як вони це можуть зробити.

Зараз на всеукраїнському рівні проводять дослідження з відкритості місцевих рад і Луцька міськрада має хороші показники відкритості та публічності, але інструменту сприяння членам територіальної громади в реалізації немає. Створити інформаційний інструмент, яким можна було б постійно безперешкодно користуватися, пропонують на офіційному веб-сайті міськради. Під час розробки порядку користувалися досвідом Вінницької та Івано-Франківської міськрад, де вже створені згадані інструменти.

«Задля сприяння членам міської громади Луцька в реалізації ними інструментів громадської участі, котрі визначені законодавством, та з метою забезпечення відкритості та прозорості цих процесів й пропонується прийняти відповідне рішення. У такий спосіб рада затвердить Порядок інформування про реалізацію членами міської громади Луцька інструментів громадської участі та визначить структурний підрозділ Луцької міської ради відповідальний за ці процеси», - йдеться у проекті рішення.

Відповідно до пропонованого порядку, планується, що відділ зв’язків з громадськістю Луцької міської ради надаватиме консультації громадськості щодо форм, процедур та механізмів реалізації інструментів громадської участі у Луцьку; проводитиме роботу із популяризації інструментів громадської участі серед членів міської громади; сприятиме у підготовці, тиражуванні та поширенні необхідних матеріалів чи іншої інформації необхідної для успішної реалізації обраного членом міської громади інструменту громадської участі; відповідатиме за ведення електронного журналу реєстрації інструментів громадської участі; забезпечуватиме наповнення створеного на офіційному веб-сайті Луцької міської ради розділу «Громадська участь» та підрозділів «Місцеві ініціативи», «Громадські слухання», «Загальні збори за місцем проживання», «Консультативні опитування».

Як пояснив начальник відділу програмно-технічного забезпечення Олександр Король, потрібно спочатку створити відповідні документи або реєстри, а розмістити їх на офіційному веб-сайті міськради не буде проблематично і не потребуватиме додаткових коштів.

Члени комісії рекомендували підтримати проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus