USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На складах у Чехії, підірваних в інтересах РФ, могла бути зброя для України, – ЗМІ

18 Квітня 2021 15:37
Організований російськими агентами вибух на складах боєприпасів у комплексі Врбетіце (Чехія), в причетності до якого підозрюють і висланих напередодні дипломатів РФ, найімовірніше, був здійснений для зриву постачання зброї. Зокрема й в Україну.

Такого висновку дійшли чеські медіа. Йдеться про вибух, який трапився на складах озброєння у східній частині країни 16 жовтня 2014 року, і призвів до численних руйнувань та загибелі двох місцевих жителів, пише «Обозреватель».

Після 6,5 року слідства, вечері 17 квітня 2021-го, керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії. Тож це дозволило ЗМІ назвати найімовірнішу причину цих подій.

За інформацією видання Irozhlas, підірвані склади й зброя не належали Міністерству оборони Чехії. На той час їх використовувала комерційна компанія Imex Group, яка офіційно займалася торгівлею зброєю. Це було відомо й одразу після вибухів у 2014-му, коли в чеському уряді заявили, що на час інциденту велася підготовка до експорту підірваної зброї в Болгарію.
Вхід в комплекс боєприпасів біля Врбетіце

Проте ця країна, як з’ясувало видання, була тільки проміжним пунктом. Отримувачем значилася болгарська компанія Emco. Обидві зазначені фірми належать болгарському бізнесмену, легальному торговцю зброєю Еміліану Гебреву, який невдовзі після вибухів у Чехії також став об’єктом атаки російських агентів – у 2015 році його двічі отруїли нерво-паралітичною речовиною «Новичок». Потім розслідувачі Bellingcat довели, що це робив той самий підрозділ, який здійснив напад на ексрадянського розвідника Сергія Скрипаля.
Вибух на чеських складах боєприпасів у комплексі Врбетіце трапився у 2014 році

Видання Respect із посиланням на правоохоронні органи теж стверджує, що зброю готували до постачання Гебреву. Водночас вказує на важливу деталь – той був одним із постачальників товарів військового призначення для українських Міністерства внутрішній справ та Національної гвардії, зокрема в розпал активної фази протистояння агресії Росії на Донбасі.

Ще одне авторитетне чеське медіа SZ додало, що російський «слід» у зриві постачань зброї міг бути націлений не тільки на Україну, а й на Сирію – компанія Еміліана Гебрева постачала зброю також сирійським антиурядовим групам, що «теж не подобалося РФ».

17 квітня МЗС Чехії оголосило про видворення з країни 18 російських дипломатів. Їх підозрюють у причетності до вибухів на складі боєприпасів і роботі на спецслужби РФ.

Слідом за цим чеська поліція оголосила в розшук Олександра Петрова і Руслана Боширова, яких підозрюють в отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки.

У Празі вночі облили кетчупом стіну довкола території посольства Росії в Чехії, розташованого на площі Бориса Нємцова. Люди, які це зробили, пояснили, що кетчуп символізує кров, а «режим Путіна вчинив терористичний акт у Чехії».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Як вчасно Показати IP 18 Квітня 2021 15:58
Тепер тільки США чехам і вакцину свою втюхають і АЕС. Правда удвічі дорожче за РФ.
Скептик Показати IP 18 Квітня 2021 16:35
Таке враження, що якісь Петров і Боширов - це два останні герої ГРУ Росії - і склади зірвали, і Гебрева труїли, і скрипаля недотруїли...... Невже більше людей немає? І слідство 6 років тягнулося.... Смердить *заказухою* в світлі останніх подій ця інформація. Так само, як раптово виявлений і дуже швидко здохлий *білоруський слід* в убивстві Шеремета на тлі тогочасного погіршення українсько-білоруських відносин.
вася Олика ПЛ Показати IP 18 Квітня 2021 17:20
І не тільки для України, Чехія робила та продавала авіа та бронетехніку зразків СРСР, а також стрелкове та артозброєння і усі види боєприпасів для нього !!!
Богдан Сташинський Показати IP 18 Квітня 2021 17:22
А чого чехі стільки, аж 7 років після цього у д*пі ковирялися !!!
Українка Показати IP 18 Квітня 2021 18:50
Росія та її зброд саме гидке що є на світі
Z до Українка Показати IP 18 Квітня 2021 20:17
А ти?
Шейх до Українка Показати IP 18 Квітня 2021 20:29
Коли знову в Дубай на нову "фотосесію"?
Шерлок Показати IP 18 Квітня 2021 19:56
Все дуже просто, любий Уотсоне. В світі йде боротьба за впливи на держави і на людей. В якусь мить на тлі коронавірцсної інфекції перемога, завдяки вакцині Супутник5 почала схилятися в бік РФ. Країни Європи почали йти на співпрацю з Росією всупереч настановам ЄС і США. Ось тут заокеанські *носії демократії під крилами бомбовозів * і почали гарячково шукати кілька відер помиїв, які потрібно терміново хлюп5уьи на голову Росії, щоб від неї всі відвернулися. Все надзвичайно просто - бізнес і політика, нічого особистого.
Петя Показати IP 18 Квітня 2021 21:55
Бред какой-то
Шандера і Бухевич Показати IP 19 Квітня 2021 07:10
А у нас чомусь тільки державні склади бахають, а приватні ціленькі...
Українка Показати IP 19 Квітня 2021 08:15
Уздовж українського кордону бігає російська Мавпа з гранатою і верещит що їй мало землі
Українець Показати IP 19 Квітня 2021 14:57
"Такого висновку дійшли чеські медіа" - а журналісти в Чехії вже визнані органами досудового розслідування, які мають відповідні юридичні права робити подібні висновки?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus