USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.90

На службі Богу й Україні: у луцькій бібліотеці відбулася зустріч із капеланами

14 Жовтня 2023 06:40
12 жовтня у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулася патріотична година «Капелани: на службі Богу і Україні» з нагоди Дня військового капелана в Україні.

Модерувала захід головна бібліотекарка відділу читальних залів Олена Сільчук.

Міжнародний День військового капелана відзначають 25 жовтня – у день вшанування святого Мартина Милостивого, єпископа Турського, засновника капеланства, служіння, що охоплює різні галузі громадського життя – медицину, військову та пенітенціарну службу, заклади освіти, окремі спільноти та громади тощо.

В Україні законопроєкт «Про службу військового капеланства» внесено до Верховної Ради 22 січня 2021 року, а 30 листопада 2021 року ухвалений Закон підписав Президент України.
Після початку війни на сході України 2014 року та повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року місія капеланів стала не лише духовна, а й волонтерська. У ці важкі часи військові капелани постійно поруч з нашими воїнами і під час підготовки та навчання, і під час бойових дій та після них.
Процес реінтеграції, реабілітації, ресоціалізації – також праця капеланів, зокрема з воїнами, що перебувають на лікуванні у шпиталях, з демобілізованими, з родинами військових, з рідними загиблих. Капеланство охоплює різні релігії відповідно до потреб військовослужбовців, але усі вони спрямовані на духовну допомогу тим, хто боронить незалежність України.
У заході взяли участь капелани ГО «Військові капелани Волині».

Читати ще: «Іноді треба було розвантажити машину чи приготувати обід», – капелан з Волині про роль священника на фронті

«Я маю за честь бути серед наших воїнів – героїв, які сміливо, самовіддано та жертовно стали на захист нашої держави. Завдяки нашим мужнім захисникам та захисницям ми неодмінно здобудемо Перемогу, а Україна є і буде, бо це наша, дана Богом земля», – звернувся до присутніх священник, капелан, протоієрей 6-го Волинського прикордонного загону Михайло Хімчак.
Капелан 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації Олександр Вронський, капелан Волинського ТЦК Юрій Близнюк, капелан 100-ї Волинської окремої бригади ТрО Володимир Труш розповіли, що військове капеланство – це не лише діяльність з метою сприяння реалізації конституційного права військовослужбовців, працівників та членів їхніх сімей на свободу світогляду та віросповідання шляхом задоволення духовно-релігійних потреб, а й духовна опіка, підтримка та допомога всім, хто цього потребує.
Читати ще: «Не можна залишатися в стінах церкви, коли наші віряни пішли на війну», – луцький капелан

На зустрічі був присутній військовий капелан церкви Асамблеї Бога Дмитро Груша зі своєю помічницею Яною Бащук. Він розповів про велику силу молитви та віри.
З особливою цікавістю слухали виступи капеланів, які виконували обов’язок у зоні бойових дій, присутні в залі учні Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні.
Організатори заходу та всі присутні щиро дякували військовим капеланам за їхню нелегку, небезпечну, але таку важливу та необхідну велику працю – дарували квіти, обереги, теплі слова та усмішки, на їхню честь звучали поезія та музика.
Читати ще: «Не запитуйте військових, коли закінчиться війна», – луцький капелан Макарій, який змінив рясу на форму ЗСУ

Студентки Луцького педагогічного коледжу Анастасія Захарчук та Каріна Амза виконали пісні «Сльози Перемоги» та «Оберіг»(музичний керівник Надія Павлюк). Поезію, присвячену капеланам України, прочитала студентка, учасниця суспільно-політичного клубу «Всесвіт» Оксана Михальчук (керівник Анатолій Кравець). На тематичній книжковій виставці «Капелани – герої, які підтримують стійкість духу наших захисників» було представлено цікаву та пізнавальну літературу про капеланську діяльность.
Спільною молитвою та хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять всіх, хто віддав життя за волю та незалежність України.

Військовий капелан вкладає до рук воїна наймогутнішу зброю – віру, втішає, підтримує та вселяє надію. Свою мужність та стійкість наші військові капелани вже неодноразово довели під час воєнних дій. Вони завжди готові нести слово Боже побратимам, надихати та допомагати гідно тримати стрій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus