USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині обговорили перспективи та ризики завершення реформи децентралізації

27 Листопада 2020 08:58
У четвер, 26 листопада, відбулася зустріч народних депутатів Ірини Констанкевич, Вячеслава Рубльова та голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України Віталія Безгіна, який відвідав Волинь із робочим візитом, а також новообраного голови Волинської обласної ради Григорія Недопада з головами територіальних громад Волині. Як зауважили учасники зустрічі, вона була як ніколи на часі, адже реформа децентралізації – на фінішній прямій, а питань, які потребують ров’язання, ще чимало.

Зокрема, зі слів Віталія Безгіна, усіх турбує, коли буде оприлюднено та коли Президент підпише законопроєкт 3651-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій». Він розповів, що у понеділок ввечері цей законопроєкт підписав спікер парламенту і документ було скеровано в Офіс Президента. Тож його буде підписано та оприлюднено найближчим часом. Нардеп запевнив, що ризику вотування цього законопроєкту наразі немає.
«Друге питання – Бюджетний кодекс і бюджет. Щодо Бюджетного кодексу всі питання було врегульовано законопроєктом 3614, який фактично суттєво зменшив вплив районних рад і надав міжбюджетні відносини усім громадам. Залишкові кошти освітньої субвенції, що залишаться на рахунках районних бюджетів станом на 1 січня 2021 року, буде перераховано на рахунки громад пропорційно до кількості учнів», – зазначив Віталій Безгін.

Він також наголосив, що голів територіальних громад турбує питання акцизу пального. На думку нардепа, не всі громади тут є в рівних умовах, адже в Україні деякі громади створювалися на міжнародних транспортних коридорах і таким чином підсідали на цей акциз, за рахунок якого і жили.

«Звісно, «вбивати» громади, які зараз існують в такий спосіб, – це неправильно і некоректно, – каже Віталій Безгін. – Торік подібну правку голосували в сесійній залі, потім була обіцянка, що питання має бути врегульовано і мають бути компенсатори. Станом на тепер їх нема, є велика правка народних депутатів щодо цього, тому я думаю, що боротьба за збереження акцизу з пального в кращому випадку – у загальному фонді, в компромісному випадку – у спеціальному Дорожньому фонді безпосередньо на місцеві дороги буде до останнього. Я думаю, що колеги-мажоритарники підтримають громади. Це було б правильно».

Він також наголосив, що ще один ризик – спроба забрати земельний податок від «Укрзалізниці», який сплачують безпосередньо в громади. «Про це можна говорити, коли будуть компенсатори. Поки їх немає, нема про що говорити, тож це питання закрите», – констатував пан Безгін.

Ще одне важливе питання, що стосується бюджету, – Державний фонд регіонального розвитку та його майбутнє.
«Він точно є, у першому читанні пройшла сума в 6,2 мільярда на ДФРР. На наше переконання, вона абсолютно недостатня, тому що приблизно чотири мільярди піде на добудову перехідних проєктів, це означає, що залишається трохи більш як два мільярди, фактично, це не про проєкти розвитку. Але ми розуміємо, що окрім збільшення суми, мають бути ще й інші підходи. На бюджетній комісії ми про це говорили, а уряд буде подавати законопроект, який змінить самі принципи. Буде пропозиція розбити ДФРР на три складові: 50% коштів на проєкти державного рівня, 30% – на регіональні проєкти, 20% – на проєкти громад», – додав Віталій Безгін.

З його слів, попри те, що ДФРР є найбільш прозорим інструментом, все одно є певні втручання політизованого характеру, а народним депутатам хотілося б більше прозорості.

Нардеп повідомив, що ухвалено законопроєкт щодо створення ЦНАПів, тож фактично упродовж трьох років їх мережу має бути розгорнуто по всій країні.
Ще одне болюче питання громад – районні лікарні та їх подальша доля. Віталій Безгін наголосив на тому, що в тарифі НСЗУ наразі бракує коштів на те, щоб реально пролікувати пацієнта , а це означає, що має бути додаткова субвенція, яку громади муситимуть витратити на це.

«Це питання поки залишається відкритим, – додав він. – Хтось має і сплачувати за енергоносії та утримувати стіни в цих лікарнях. Асоціація міст України стоїть на тому, що це має бути добровільна угода між громадами. Окрім того, ми розглядаємо варіант формульного підходу пропорційно до населення, але наразі Мінфін не дуже хоче розраховувати формулу. Ще один варіант – закласти енергоносії у тарифи НСЗУ. Тут боротьба триває».

У розмові торкнулися також кадрового питання. Зокрема Віталій Безгін зазначив, що працівники старих райдержадміністрацій зможуть переходити на нову роботу в громадах без конкурсу. Це зекономить час і спростить життя громадам та РДА, які несуть відповідальність за своїх працівників.

Народна депутатка Ірина Констанкевич акцентувала увагу на проблемі освітньої субвенції, яка, з її слів, є чільною для Волині, де переважає сільське населення.

«Ми неодноразово зверталися у Міністерство освіти і науки щодо перегляду формули, яка ці питання врегульовує. На жаль, міністри попередніх каденцій її не переглянули. Гадаю, зараз нам знову треба почати цей процес з міністром Шкарлетом. Це має бути спільна позиція з Мінрегіоном, з Міносвіти, бо якщо ми це не переглянемо, то приречемо малі школи та школи невеличких містечок на те, що питання одних будуть розв’язувати за рахунок інших. Це порушення і соціальної справедливості, освітнього законодавства, ми не можемо цього допустити», – вважає Ірина Мирославівна.
Також Ірина Констанкевич поцікавилася думкою Віталія Безгіна щодо ефективності використання коштів соцеконому та його важливості для новостворених територіальних громад, навівши приклад 23-го округу, де 88% цих грошей було використано на освіту, тобто на потреби шкіл, садочків і позашкілля, до 15% – на охорону здоров’я, решту – на потреби культури та місцевого самоврядування. Очільник підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою запевнив, що зараз немає якихось коливань з цього приводу.

«Моя позиція в цьому випадку – головне, щоб достойний рівень соцеконому не був забезпечений за рахунок того, що порізали ДФРР, – зазначив він. – Якщо буде подібний крок, то ризик полягає в тому, що ДФРР – це захищена стаття бюджету, а соцеконом таким не є, і якщо буде дефіцит бюджету, то буде недовиконано закладені позиції. Якщо вони обидва будуть у нормальному розмірі, це точно перевага для громад, для місцевого самоврядування. Сподіваюся, що нам вдасться десь на півтора мільярда збільшити ДФРР і при цьому зберегти соцеконом».

Читайте ще: Операція децентралізація: в АМУ розповіли про концепцію змін до Конституції щодо місцевого самоврядування

На думку народного депутата Вячеслава Рубльова, усі проблемні питання, що виникають у громадах, треба розв’язувати комплексно. А для того, щоб голови територіальних громад мали змогу ефективніше відстоювати інтереси жителів, варто створити асоціацію. Він додав, що під час розмови з колегами з Рівненської області, із якими входять до між фракційного об’єднання «Велика Волинь», виникла ідея утворити асоціацію голів територіальних громад, не обмежуючись тільки волинською областю.
«Я думаю, що ми маємо започаткувати таку практику і надалі спільно з народними депутатами, головами територіальних громад ініціювати обговорення важливих питань за участі представників Кабміну, комітетів Верховної Ради, адже це матиме позитивний вплив на розвиток громад і пришвидшить розв’язання проблемних питань на законодавчому рівні», – вважає Вячеслав Рубльов.
А голова обласної ради Григорій Недопад пообіцяв, що вже найближчим часом ініціюватиме створення координаційної ради органів місцевого самоврядування при голові обласної ради, до участі в якій буде запрошено всіх голів районів, територіальних громад області, а також народних депутатів України від Волині. З його слів, орієнтовно перше засідання координаційної ради проведуть у другій половині грудня, коли буде проведено перші сесії в усіх громадах області та відбудуться відповідні кадрові призначення.

«Ми окреслимо найбільш актуальні проблемні питання новоутворених громад, винесемо їх на обговорення та будемо розв’язувати по суті», – додав голова облради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus