USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На усіх водоймах Волині можна безплатно купатися і рибалити

20 Серпня 2014 12:55
Встановлення на орендованих водоймах знаків «приватна власність» суперечить законодавству і не відповідає дійсності, так як об’єкт наданий у тимчасове користування і є власністю українського народу. Про це розповідає заступник начальника Волинського обласного управління водних ресурсів Олександр Сергушко.

Орендована водойма - не заборонена зона

У літню пору на водоймах Волині часом виникають суперечки між людьмиі орендарями водних об’єктів. Усе через те, що люди залюбки їдуть відпочивати на озера, ставки, щоб порибалити та зварити смачної юшки, або просто, рятуючись від спеки, покупатись. Так громадяни реалізовують своє законне право на здійснення загального водокористування. А на Волині понад 600 водних об'єктів знаходяться у користуванні на умовах оренди у різних суб'єктів господарювання.

Слід зазначити, що відповідно до статті 51 Водного Кодексу України водні об’єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права на загальне водокористування, крім випадків, визначеним законом (статтею 47 Водного Кодексу України).

Тобто, зі слів Олександра Сергушко, закон дозволяє орендарю за погодженням з орендодавцем встановлювати правила загального водокористування. На наданих в оренду водоймах такими виступали міські, сільські, селищні ради – в межах населених пунктів, і районні державні адміністрації – за межами населених пунктів).

З 1 липня 2013 року орендодавцем за межами населених пунктів є обласна державна адміністрація.

До чого зобов’язують орендарів водних об’єктів?

Законодавством передбачено – якщо орендарем не встановлено таких умов, про що має бути зазначено в договорі оренди або додатках до нього, загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське та спортивне рибальство, водопій тварин) дозволяється без обмежень, а заборона загального водокористування водними об’єктами, наданими у користування на умовах оренди, є підставою для розірвання договору оренди.

Одночасно, орендарі водних об’єктів зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування.

Що означає табличка «приватна власність» на території орендованих водойм?

Як пояснює пан Сергушко, при визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку. Водночас, встановлення на орендованих водоймах знаків «приватна власність» суперечить законодавству і не відповідає дійсності, так як об’єкт наданий у тимчасове користування і є власністю українського народу.

Часто орендарі водних об’єктів, не встановивши умов загального водокористування в договорі, не дозволяють рибалити, забороняють купатись, посидіти біля води із сім'єю та друзями або ж вимагають за це плату, цим самим порушуючи права громадян. У таких випадках слід негайно повідомляти про цих «господарів» водних об'єктів орендодавця, екоінспекцію та органи прокуратури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Луцький Показати IP 20 Серпня 2014 13:13
=) Всі в Лище на рибалку, в суботу на 6:00)))))))
Блогер до Луцький Показати IP 20 Серпня 2014 15:49
....збір біля в'їзного знаку "Лище")
Андрей Воронов Показати IP 20 Серпня 2014 13:13
Давно пора перенять опыт вашей любимой гейропы. Вернуть все водные объекты в государственную собственность без права аренды, со свободным доступом для купания, спортивной и любительской рыбалки, судоходства, НО... При всем, при этом ввести понятие «лицензия на рыбалку». Для примера, как это работает в Испании, ты идешь в отделение министерства сельского хозяйства, покупаешь лицензию на ГОД (стоимость 9 евро = 150 грн), с этой лицензией ты можешь ловить рыбу (кроме занесенных в красную книгу видов) при помощи законных средств (хоть 10 удочек). Что это решить: 1. Исчезнет вопрос платных рыбалок. 2. Деньги с лицензий пойдут на нужды водных хозяйств и рыбгоспов (разведение, корм, благоустройство, чистка). 3. Рыбак будет знать что рыба в водоеме есть так как государство следит за этим. 4. Будут деньги для организации борьбы с браконьерством. Далее ввести систему штрафов: 1. Рыбалка без лицензии 4000-5000 грн. 2. Рыбалка браконъерскими методами — 10 000 - 30 000. И поверьте, через два года все будут довольны, и рыбаки и государство и просто отдыхающие
хаха до Андрей Воронов Показати IP 20 Серпня 2014 13:25
кроме чиновников, которым не с чего будет взятки брать
Андрей Воронов до хаха Показати IP 20 Серпня 2014 13:31
Ну и пусть берут, если уж так руки чешутся. Пусть вот блин на законодательном уровне пропишут, 5-7% от прибыли с лицензий в карман чинуше, для них это норм прикормка, а для общей суммы не большая утрата
Прохожий до Андрей Воронов Показати IP 20 Серпня 2014 15:49
Підтримую.Тільки за браконєрство не штраф а зобовязати закупити тону, дві малька і зарибнити ту водойму де браконєрнічав!
Макс до Макса Показати IP 20 Серпня 2014 13:33
Тезка, а ти іноді можеш розумні речі висловлювати!))
Андрій Показати IP 20 Серпня 2014 13:40
Браконьєри будуть завжди. Так як потім можуть підкупити суддю чи міліціонера що веде кримінальне провадження і уникнути відповідальності.
Андрей Воронов до Андрій Показати IP 20 Серпня 2014 13:47
Но их будет намного меньше, так как не все будут иметь возможность откупиться, а рыбаки будут заинтересованы в том что бы сдать браконьера, ну или просто отмудохать прям на берегу
хаха до Андрій Показати IP 20 Серпня 2014 14:53
а смысл браконьерить за 150грн в год? это 10грн в месяц, пачка сигарет. лучше заплатить 150, чем прятаться по кущам и потом платить штраф 4000. то что Макс предлагает - реально работает и ВСЕМ лучше.
хаха до хаха Показати IP 20 Серпня 2014 14:55
да, но только начнётся сразу, что бланков для лицензий нет, что приходите завтра, что сейчас нет того кто подписывает и т.п. и т.д. как обычно. а за 50 грн тебе и лицензию выпишут тут же.. но вообще всёравно это лучше, чем то что сейчас
123 Показати IP 20 Серпня 2014 14:32
с. Горзвин орендар круто наживається на риболовлі.... а в державну казну нічого не платить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus