USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині через розкрадання коштів навчальні заклади лишилися без тепла

24 Березня 2017 14:17
Через розкрадання коштів, навчальні заклади Ратнівського району лишилися без твердого палива та без тепла. Розбіжності між кількістю використаного палива та офіційно зазначеного в накладних – в сотні тонн. Це виявила контрольна комісія Ратнівської районної ради, інформують у прес-службі Волинського УКРОПу.

Все почалося з того, що депутатам Ратнівської районної ради почали скаржитись батьки школярів на холод у навчальних закладах району.

«Ми створили контрольну комісію, якій дали завдання з’ясувати причину незадовільного температурного режиму та перевірити наявність твердого палива в навчальних закладах району. На момент нашої перевірки в багатьох школах була відсутня потрібна кількість палива. Районна рада направила лист в відділ освіти Ратнівської райдержадміністрації, в якому ми попросили надати копії документів на закупку твердого палива. Відділ освіти нам їх і надав. Відповідно, також фінансове управління та казначейство надали помісячно і поквартально документи щодо закупівлі твердого палива і суми. Комісія провела аналіз палива, яке є в наявності, результати якого співставили із закупками. Тут ми знайшли розбіжності», – каже голова Ратнівської районної ради, депутат райради від УКРОПу Михайло Макарук.

Голова контрольної комісії Володимир Ярмошук розповідає: на Святвечір, 6-го січня, депутатам почали телефонувати директори шкіл району. Освітяни в один голос заявляли: через сильні морози, палива в школах вистачить на день-два.

«Ми виділили на тверде паливо для наших навчальних закладів три з половиною мільйони гривень. З початку опалювального сезону, який стартував 15 жовтня 2016 року до початку 2017 на складах в школах мало лишитися паливо і до кінця опалювального сезону його мало б вистачити. Проте його там не було. Ми негайно почали шукати по лісництвах деревину, аби навчальні заклади не лишилися без тепла. Після свят я отримав офіційний документ від управління освіти із зазначеними цифрами та об’ємами. Після його вивчення ми вирішили створити контрольну комісію. Коли ми приїхали з перевіркою, то були шоковані. В одній зі шкіл під час навчального процесу температура в класі була 14 градусів. Мало того, в кутку приміщення стояв саморобний обігрівач», – розповідає Володимир Ярмощук.

За словами депутата, в окремих школах завідуючі господарством та директори не могли надати підтверджуючі документи про об’єми твердого палива. За словами керівників цих закладів, його привозили без документів.

«Коли ми показали їм, скільки в них має бути завезено палива, то вони були здивовані. До прикладу, в одній із шкіл, де є тільки дві грубки, витратили на опалення 8 тонн торфобрикету і 15 кубів дров. Щоправда, самі працівники школи кажуть: за 15 років роботи торфобрикету ніколи в очі не бачили. Крім того, коли отримали накладні з управління освіти і показували директорам шкіл, то багато хто з них заявив, про те, що це не їхні підписи», – обурюється депутат Володимир Ярмощук.

І Михайло Макарук, і Володимир Ярмощук в один голос запевняють: журнали обліку навчальних закладів, в яких зазначають всі поставки, і які вони бачили, нещодавно переписані.

«Заходимо в школу, там сидить жіночка і переписує журнал. Ми її питаємо, що вона робить. А нам відповідає: щойно приїхала з управління освіти і мені надали цифри і сказали записати в зошиті. В інших школах ми бачили зошити, де були відомості по паливу за 5 років. Їх переписали за одну ніч одним почерком і однією ручкою. Коли ми про це казали завгоспам, то вони опускали очі і мовчали. До слова, щороку кожна сільська школа самостійно заготовляє дрова. Але їх ніхто не обліковує», – додає Володимир Ярмощук.

«Розбіжності між тими цифрами, які ми отримали від управління освіти і тими, які були наявні в зошитах і документах шкіл, становили від 30 до 50%. В селах знали, що ми їдемо, і людей змушували переписувати за ніч журнали», – додає голова Ратнівської райради Михайло Макарук.

Нині депутати передали документи в правоохоронні органи, аби там провели розслідування та знайшли винних у розкраданні бюджетних коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Мм Показати IP 24 Березня 2017 15:06
Спробуйте пару в сну посидіти, коли ноги дубіють.
Украінець Показати IP 24 Березня 2017 15:30
хай закаляються нам потрібна здорова нація
Директор Показати IP 24 Березня 2017 16:50
В Любомльській гімназії брикет іде на ліво Палять сміття і такий толк Було,що температура в класах 12 - 14 Нема в нас толку ніде!
Директор Показати IP 25 Березня 2017 19:48
так новий же начальник..все має бути по-новому.так хотіли зміни ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus