USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині – дискусії навколо ще одного центру об'єднаної громади

26 Січня 2016 09:45
Досі триває дискусійне питання про адміністративний центр Старовижівського району. Обирають між Буцином чи Сереховичами. Про це повідомляє Офіс реформ у Волинській області.

За перспективним планом Волинської області, у Старовижівському районі є громада із центром у селі Буцин, до якого мають увійти Мизівська, Соколищенська, Синівська, Поліська, Седлищанська, Солов’їнська, Секунська та Сереховичівська сільради. Таке бачення об’єднання з’явилося вже згодом.

До того велися серйозні дискусії: ще у травні, після зустрічей у громадах, на картах експерти визначали центром громади село Сереховичі. Згодом Старовижівський район узагалі стали розглядати як єдину громаду, яка дійсно мала всі шанси на розвиток та підвищення економічних показників. Такої думки зійшлися у районі, області й навіть фахівці Мінрегіону.

Але, зважаючи на законну добровільність адмінреформи й водночас врахувавши вимоги «Методики формування спроможних громад», у перспективному плані все ж визначили 5 громад із центрами у Старій Вижівці, вже згаданому Буцині, Дубечному, Смідині та Кримному.

Нещодавно, довкола цього питання знову розпочалися дискусії. Під час зустрічі в Офісі реформ Седлищаський сільський голова Ростислав Шиманський та почесний громадянин Луцька, народний депутат України 1-го скликання Андрій Бондарчук, який родом із Сереховичів, наводили аргументи, чому необхідно переглянути перспективний план:

1. Історичний аспект: село Сереховичі має давню історію. Вже навіть той факт, що вихідці із Сереховичів – троє депутатів найвищих законодавчих органів різних країн: Польщі – Іван Бондарчук, УРСР – Юхим Ярощук та незалежної України (перше скликання) – Андрій Бондарчук. У цього села, нагадав Андрій Іванович, понад 500-літня історія (із часу першої писемної згадки), є місцева середня школа, створюється музей села, для якого є приміщення, експонати, має добре розвинену соціально-культурну інфраструктуру.

До слова, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини, писало про те, що в селі Сераховичі відкрили пам’ятник сім’ї.

Економічні показники: є потужний виробничо-економічний комплекс, у якому зайняте населення не тільки Сереховичів, а й навколишніх сіл.

Автомобільна інфраструктура: Село має розвинуту сітку автомобільних доріг із твердим покриттям (переважно асфальт), яка дає можливість надання необхідної допомоги населенню та зручного кільцевого сполучення громадського транспорту адмінцентру з усіма населеними пунктами громади з виходом на автомагістралі Ковель-Брест, Ковель-Камінь-Каширськ та на залізничні станції Мизове сполучення Ковель-Заболоття та станції Лапні сполучення Ковель-Камінь-Каширськ;

Сереховичі оптимально наближене до центру громади, а Сереховичівська сільська рада є найбільшою за територією, площа якої зараз становить 6773,1 гектар. Тож, стверджує сільський голова, вони мають найбільші власні надходження до сільського бюджету, розмір яких у 2015 році склав понад 620 тисяч гривень.

Туристичний потенціал: завдяки унікальному розташуванню села Сереховичі на берегах двох озер, зручному транспортному сполученню з населеними пунктами і їх природними багатствами та красою, історико-культурними пам’ятками.

«А коли проводили громадські обговорення щодо можливого добровільного об’єднання територіальних громад, окремі сільські ради вже надали згоду щодо об’єднання на базі Сереховичівської сільської ради з адміністративним центром у Сереховичах», – наголосив Ростислав Шиманський.

Директор Офісу реформ Анатолій Пархом’юк зазначає, що, зважаючи на ситуацію, експерти знову обов’язково відвідають обидва ймовірні адмінцентри, аби обговорити питання з громадою. Можливо, доведеться проводити громадські слухання або й референдум.

І варто нагадати: у Законі України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та «Методиці формування спроможних громад», котру відповідним розпорядженням затвердив Уряд України, чітко визначені вимоги до майбутнього адмінцентру. І, як неодноразово нагадували експерти Офісу реформ, об’єднання громад – то не амбіції та чиєсь бажання, а чиста математика. Аби зрозуміти, чи стане громада дійсно спроможною, варто хоча б ознайомитися із тим переліком повноважень, що передаються на базовий рівень. Тож кожному необхідно задуматися: зможе чи ні громада узяти на себе таку відповідальність, адже покладатися доведеться не на Держбюджет і дядька зі столиці, а на власні ресурси і можливості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Валерій Показати IP 26 Січня 2016 15:58
люди добрі!хоч щось зробіть для Серехович! а не продовжуйте нищити село!
Сергій Киів до Валерій Показати IP 26 Січня 2016 17:26
а що чекати в корумпованій державі- якщо навіть автомобіль швидкоі допомоги забрали з Серехович.ліквідували пожежне депо.аптеку.відділення ощадбанку-то хто віддасть "самоврядування"- а раптом це чергова годівниця для дядьків які мають зв"язки..родичів чи впливових друзів в Старій Вижві! що ім до селян з Серахович.Грабова чи Солов"ів
Андрій Луцьк Показати IP 26 Січня 2016 17:35
"швидку" з Серахович забрала лікарка з Буциня -бо внеі впливова рука в "районі"-от вони і вирішили .що в Сераховичах не потрібна ні "швидка " .ні лікарня.ні аптека!
Валерій м. Киів Показати IP 26 Січня 2016 18:40
в 50-60 роках минулого ст в Сереховичах в урочищі "Горки" виробляли цеглу-сирець-а завод збудували в Буцині !на Ярощуковому хуторі повинно було бути Сереховичівське лісництво-де воно зараз-знають всі! про яке самоврядування може вестися мова! -не тільки громади створити в Сереховичах не дозволить районна влада.а навіть натяку на неі!
полышук Показати IP 6 Лютого 2016 15:47
де ви бачили справедливість у нашій краіні!??? поляки у свій час десь були праві

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus