USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині хочуть давати кредити віртуальними грошима

19 Січня 2015 17:55
Шляхом надання дешевих кредитів віртуальними коштами для фізичних та юридичних осіб можна стимулювати розвиток економіки. Над розробкою відповідної економічної програми вже працюють на Волині. Проте експерти називають ідею утопічною, оскільки кошти у цьому випадку будуть нічим не гарантовані.

Про це йшлося під час обговорення організації круглого столу на тему «Розбудова внутрішнього ринку та інфраструктури галузей економіки шляхом надання кредитів безготівковими електронними грошима до 1% річних».

Як зазначає виконавчий директор регіонального відділення Волинської спілки промисловців і підприємців Юрій Анцух, дешеві кредити є хорошим стимулом для економіки, адже, з його слів, гроші – це, перш за все, інструмент комунікації між суб’єктами господарювання:

«Кредити мають бути дешеві. Людина не має працювати все життя на те, щоб його повернути. Банк має мати відсоткову ставку, яка рівна собівартості обслуговування цих коштів і маленький, розумний, прибуток. Все інше має йти державі, бо вона має жити з обігу цих коштів. Від цього залежить ВНП держави. У нас цього немає – у нас дорогі кредити, і це згортає виробництво. Тому за 24 роки ми зменшили валовий національний продукт на 40%».

Концепція, яка нині знаходиться на стадії розробки, передбачає надання кредитів приватним особам та бізнесу під низьку відсоткову ставку (до 1%). Проте на руки отримувачу видаватимуть не гривні, долари чи євро, а віртуальну електронну валюту. Ці кошти будуть перебувати в обігу серед учасників програми – тобто розрахуватись ними як звичайною готівкою не можна буде. Разом з тим, ними буде можливість скористатись для покупки товарів чи послуг в тих юридичних осіб, які також мають у своїх активах віртуальні гроші.

Однією з переваг такої системи кредитування, на думку її розробників, є унеможливлення розкрадання цих коштів. Оскільки всі активи є електронними і віртуальними, їх досить легко відслідкувати та встановити, за якими призначенням і кому вони були передані.

Як відзначили присутні, програму безвідсоткового кредитування було б корисно випробувати серед кластерних об’єднань – тобто, серед певної групи бізнес-структур, які здійснюють повний цикл виробництва певної одиниці продукції і співпрацюють між собою у рамках виробництвах.

Окрім того, зі слів учасників круглого столу, держава повинна створити певний пул довіри до такого кредитування – інакше кажучи, популяризувати їх. Серед механізмів втілення цієї ідеї розглядають податкові пільги чи схожі економічно-соціальні стимулювання.

Зі слів Юрія Анцуха, все, що потрібно для реалізації такої моделі «оздоровлення» економіки країни, – це політична воля держави та населення України:

«Будь-які дії повинні мати під собою нормативну базу. Те, про що ми говоримо, варто прописати відповідними нормами закону, або постановою Кабінету міністрів України».

Попри це, поки експерти розглядають лише концептуальну модель, після чого займуться розробкою конкретного плану дій. Виконавчий директор регіонального відділення ОСПП у Волинській області зауважує, що головна роль в розробці програми одновідсоткових державних кредитів віртуальними коштами буде відведена експертам в області фінансів та економіки. Мовляв, саме вони повинні дати точну оцінку програмі та встановити, яким чином її краще реалізувати.

Натомість, самі експерти називають ідею створення, фактично, нової грошової одиниці в рамках вже існуючої - дещо утопічною. Адже держава не може зробити гроші «з нічого» і видати його населенню – хай навіть у формі кредитів.

«Нічим непідкріплені гроші – це абсурд. Ідея утопічна в тому плані, що ми не маємо де взяти ці гроші. Якби ми їх мали де взяти, могли бці віртуальні гроші вкласти і не було б взагалі потреби в дороговартісних закордонних кредитах. Адже у цьому випадку ми могли б бюджети розширити до неймовірної величини і з цього «повітря» піднімати і економіку і військово-промисловий комплекс», - переконана доктор економічних наук, завідувач кафедри фінансів Луцького національного технічного університету Ірина Вахович.

Цю думку підтримує і її колега, доцент кафедри банківської справи ЛНТУ Наталя Мостовенко. Вона зазначає, що видавати нічим не гарантовані кошти у якості кредитів неможливо:

«Національний банк України має активну і пасивну частину. Якщо ми збільшимо обсяги кредитування банків, значить ми збільшуємо його актив. Тоді постає закономірне питання – як його збалансувати? Потрібно збільшувати зобов’язання, бо хтось має бути гарантом випущених грошей».

Разомз тим, завідувач кафедри банківської справи ЛНТУ Наталія Різник впевнена, що першочергово потрібно реанімувати і розвивати високотехнологічні галузі:

«Повинен бути конкурс наукових ідей інноваційної спрямованості. А гроші, як такі, знайдеться, куди вкласти. Якщо у нас будуть лише українські нові технології, ми зможемо реалізувати цю новацію».

Проте, зі слів експертів, експериментально спробувати реалізувати програму державного кредитування віртуальними коштами можна, хіба, у якійсь конкретно обраній галузі економіки з високою доданою вартістю, де існує висока глибина переробки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Факт Показати IP 19 Січня 2015 18:03
Подивіться скільки людей тратять свій час щоб слухати маразми.
дідо Показати IP 19 Січня 2015 18:03
Це ганьба для області,коли такі,як Банада керують.
оце да Показати IP 19 Січня 2015 18:14
Профанація
Ганьба Показати IP 19 Січня 2015 18:27
а шо олігархи всі гроші перевели в долари і не вистачає обігових коштів , бо не хочуть вкладати в Україну то шо тут накрали. Є таке поняття внутрішні гроші банк прибиває на купюрі позначку і ця гривня видається пенсіонерем і т.д.( платиться пенсія не 1000 а хочаби 3000) , ну і понятно основна мета за ці гривні не можна купити валюту. То тоді то журба за людей , а то думають як ше сп........
в захопленні Показати IP 19 Січня 2015 18:54
ЛНТУ впрваджує нові віртуальні гроші - божидарники:-) Тепер Україна приречена на економічне ЧУДО. Подивіться на мудреців чи, точніше, мудрагелів місцевого пошибу, які сидять і продукують бздуру. Які в них натхненні і обтяжені інтелектом чола! Думаю, що маємо вірити цій еліті, бо вона наша і думатиме лише про нас з вами. Нашому Президенту треба негайно датим цим панам і паням міністерські портфелі, хай носять їх, може розуму наберуться. Ура!
Справедливий до в захопленні Показати IP 19 Січня 2015 22:04
Це не ЛНТУ впроваджує, а критикує. Скільки можна підтасовувати
Коля до в захопленні Показати IP 19 Січня 2015 22:32
Тонко)... Колись наука розвивалася, аби передати і розмножити знання. Аби створити осередок інноваційності та дискусу. Для цього і жили науковці... Тепер отримують звання аби мати надбавку, умнічати, їздити/бухати по конференціях і !!! (УВАГА) !!! саме головне - влаштуватися в вду чи політєх і косити бабло на жнивах як мінімум 2 рази на рік...
Волинь Показати IP 19 Січня 2015 18:58
Треба повернути довіру громадян до українських банків. У нас за минулий рік п"ята частина банків розвалилася. Обурені вкладники банків не мають ніякої довіри до держави, бо їх ніхто не хоче чути. У Луцьку ошукані вкладники Західінкомбанку написали десятки звернень притягнути до відповідальності ЗЛОЧИНЦЯ Бєліка О.В. , начальничка волинського управління нацбанку , котрий 5 років П"ЯТЬ РОКІВ КРИШУВАВ БАНДИТСЬКИЙ ОБЩАК юри іванющенка Західінкомбанк. За 5 років кришування Бєліком Західінкомбанку 200 ДВІСТІ ВКЛАДНИКІВ ПОМЕРЛИ , НЕ ОТРИМАВШИ ЖОДНОЇ КОПІЙКИ СВОЇХ ЗБЕРЕЖЕНЬ. А Бєлік далі сидить біля державного корита.
Цікавий науковий екс Показати IP 19 Січня 2015 19:04
Треба спробувати кормити цих бовдурів віртуальною їжею з місяць часу.
вдв Показати IP 19 Січня 2015 21:35
так а шо хотiли вся европа так живе, тобi дали кредит на покупку чогось але грошей ти не бачиш зразу перечислили на рахунок продавця i все, а ти плати
опа до вдв Показати IP 20 Січня 2015 00:27
А ти не плутай "віртуальні гроші" з реальними безготівковими.
вдв Показати IP 19 Січня 2015 21:40
ви ж хочете в Европу ??? а скоро ведуть взагалi електронi грошi до 2025 року о то тодi заспiваете..........Якщо захоплять Росiю, Китай, Iран -тодi ми всi станем рабами
Мать вашу за ногу Показати IP 19 Січня 2015 22:26
Треба десь діватися з Волині.. Люди добрі! Про цо ви говорите? Кому потрібні ці потуги? Адміністрація - це нафталіновий шкаф. Зібралися люди, які до реальної економіки чи не найдальші.. Про які віртуальні гроші ви говорите? Гроші виконують ряд функцій - міри вартості, засобу обігу і накопичення. Нехай вам доценти і прохфесори пояснять де взялися гроші і як вони стали паперовими. Як потім вони стали електронними і зараз дійшли до рівня bitcoin та інше.. Якби проблема з грішми вирішувалася друком паперу - сеня з петром зараз би не по європах шастали, а сиділи б на друкарському станку. Отримати гроші для чогось можна лише ВІД КОГОСЬ. Від когось того, хто їх заробив у будь-який спосіб раніше - створив новий продукт, додану вартість або надав послугу. А думки про "віртуальні" гроші можуть зявитися лише у тих, хто їх все життя отримував 2ма джерелами - ЗП і відкат. Лише ці люди можуть впасти в такий глибокий маразм. Хоча, дивлячись на публіку, думаю що це - вікове...
ЛЮСТРАТОР Показати IP 19 Січня 2015 23:35
АДМІНІСТРАЦІЯ ПЕРЕЖИТОК КОМУНЯК , ХАЙ ГУНЧИК СОБІ ВІЗЬМЕ УСІ ЦІ ГРОШІ;
НІНА ЛОГІКА Показати IP 20 Січня 2015 11:02
Угу, тобто мені за роботу клієнти будуть платити віртуальні гроші.А я яким чином переведу їх в реальні? За квартиру, харчі, одяг та ліки явіртуально заплачу? А за проїзд теж? Це типу зараз я придумала, що в мене онлайн міліон. То я віртуально куплю собі хату і машинку.От тільки проблема - віртуально, а не реально.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus