USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині – найбільша плантація енергетичної верби у Східній Європі

29 Травня 2020 22:00
Українська компанія Salix Energy на площі 1,7 тис. га на Волині вирощує енергетичну вербу. І це найбільша площа плантацій енергетичних культур в Східній Європі.

Про це повідомляє agrotrade.club.

Для кліматичної зони України з енергетичних рослин найбільше підходить для вирощування сорти швидкозростаючої верби виду Salix Viminalis. Саджанці висаджують в шаховому порядку. Їх кількість на гектар визначають залежно від плану циклу збору врожаю. Урожай збирають за допомогою спеціальних машин, яких у світі всього декілька. Після зрізання культура знову відновлюється.

«Ми звикли роками використовувати класичні джерела енергії – такі, як газ і вугілля. Ми вирощуємо поновлюване джерело енергії. Один раз посадили і 25 років збираємо врожай», – розповіла директорка агро-енергетичної компанії Salix Energy Ірина Гнап.

Також, крім виробництва теплової та електричної енергії з зібраної біомаси, її використовують для виробництва твердого біопалива (гранул, брикетів). Також енергетичні плантації попереджають ерозію ґрунтів, покращують екологію. При згорянні біомаси в атмосферу викидається стільки СО2, скільки поглинуло рослина в період свого зростання. При вирощуванні не використовуються гербіциди та інша агрохімія.

«Для виконання проекту Salix Energy отримала грант в розмірі близько €130 тис. Три роки персонал компанії співпрацював із зарубіжними колегами, вивчали маргінальні землі і їх критерії: як підібрати маргінальні землі для вирощування певних енергокультур, як поведе себе культура на вітчизняних українських землях і в наших кліматичних умовах», – додає Гнап.

За її словами, це був цікавий проект і досвід, оскільки компанія перший раз співпрацювала з колегами, які були знавцями даного виду бізнесу.

«Перші роки роботи компанії – 2013/14 роки – вся продукція відправлялася в сусідню Польщу. В Україні ще не було потужностей, які б працювали на біомасі. Наразі ринок України підтягувався, і зараз ми маємо власні котельні, на яких спалюють біомасу, тож ми продаємо свою продукцію на внутрішньому ринку України і постачаємо до Європи», – зауважила директорка.

Додамо, що з 2016 року компанія стала учасником програми Seemla. Основна мета програми – стійке вирощування біомаси на маргінальних землях в Європі. Важлива частина проєкту – забезпечення екологічної та соціально-економічної стійкості, недопущення негативного впливу на біорізноманіття, флору і фауну, ґрунт і воду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Vasa Показати IP 30 Травня 2020 06:51
Цілий тиждень про тую вербу пишуть, ніби більше нема про що писати.....
совок Показати IP 30 Травня 2020 10:36
от АЭС до «енергетичноі верби» за 30 лет)))) вот это прогресс!)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus