USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи засадять родючі землі Волині енергетичною лозою?

5 Березня 2015 12:18
На Волині землі, що погано піддаються сільськогосподарській обробці, пропонують засадити так званою енергетичною лозою.

Про це під час апаратної наради повідомив заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук.

З його слів, на території Волині є багато земель несільськогосподарського призначення, які важко піддаються обробці та переорієнтації під аграрні потреби, однак, на цих землях можна досить впевнено продукувати енергетичні рослини, наприклад, лозу.

«Тому ми запрошуємо потенційних інвесторів розглянути пропозицію щодо освоєння таких земель для зниження собівартості енергопродукції», - зауважив він.

Однак таку ініціативу частково заперечив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, мовляв, справді, було розпорядження виконувати доручення щодо максимального використання вторинних лісових ресурсів, однак, не можна родючі землі Волинського краю використовувати хаотично.

Тому він наказав своїм заступникам Сергію Кудрявцеву та Сергію Кошаруку спільно з начальником управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександром Самосиком підготувати відповідну цьому програму.

«Не можна хаотично використовувати родючі землі області. Це повинна бути упорядкована серйозна робота, мають задіюватися землевпорядники, аби провести чітке планування земельних ресурсів Волинської області. І тільки найбільш непридатні землі справді можна і варто використовувати задля посадки енергетичної лози. Для цього на території Волині є заболочені поліські райони, де фактично нічого немає. От там ми можемо розсаджувати лозу і використовувати цей ресурс для наповнення місцевих бюджетів, так і для підвищення енергетичної ефективності наших місцевих котелень», - резюмував губернатор.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, начальник Волинського управління лісового та мисливського господарства Василь Мазурик може позбутись свого крісла, якщо за місяць не розробить план використання лісових ресурсів, що не використовуються. Про це заявив Володиимир Гунчик під час засідання Антикризового енергетичного штабу при Волинській ОДА 26 лютого. З його слів, в області достатньо ресурсів твердого палива - більше 1,5 мільйона кубів. Такою кількістю сировини можна 10 років опалювати місто Луцьк.

В регіоні є підприємства, які готові його переробляти на тверде паливо. Зокрема, вже є попередні домовленості з підприємством Kronospan, яке готове закупляти його для переробки.

Раніше повідомлялося, у селищі Іваничі за кошти інвесторів минулої осені встановили твердопаливне обладнання, яке працює на енергетичні лозі.

Довідково:

Один гектар плантації енергетичної верби за три роки поглинає з повітря понад 200 т С02. Енергетична верба ідеально підходить для розсадника забруднених та малопродуктивних земель. Плантації енергетичної верби є природними фільтрами для видалення відходів агропромислового виробництва. Вона очищає ґрунти від пестицидів. 3 енергетичної верби виготовляють елементи ландшафтного дизайну, декоративні огорожі, паркани. Її використовують у народних ремеслах. Навколо плантацій верби поліпшується біологічне різноманіття флори і фауни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
лучани Показати IP 5 Березня 2015 12:52
конопля перспективніша )))).... Пі.Сі. Якби чинушки не заважали, то б бізнес сам би визначав чим вигідніше займатися. Знову готують постанову під якусь свою фірмочку,щоб роздєрібанити не с\г землі.
Лучанин до лучани Показати IP 5 Березня 2015 13:25
Перспективу використання коноплі не заперечую, але й лоза дуже перспективна. Таку землю, на якій росте лоза дерибанити не потрібно, такої землі повно. Але все впирається не стільки в "чинуш" - скільки в те, що "всі розумні" і "все знають", а робити ніхто нічого не хоче..
Анонім Показати IP 5 Березня 2015 13:22
Перевіряли вже. На неродючих землях вона росте погано.
бандеровець Показати IP 5 Березня 2015 15:12
нехай Гунчик посадить на поліських заболочених землях і потім ходить і сокиркою зрубує та возиком вивозить бо там можна втопити не тількі комбайна.... Але ідеї товкати не вербу вирощувати чи ще щось
придурок Гунчик до бандеровець Показати IP 5 Березня 2015 17:37
Краще давайте з таких де*ілів як Гунчик і остальні будемо робити будемо робити фарш. Можна кормити норок і шити шуби людям. Взимку буде тепліше!!!!
агроном Показати IP 5 Березня 2015 15:29
Ви подивіться скільки наземної маси в цеї лози.Відповідно стільки вона має винести з грунту поживи.І де вона може взятись(пожива)на бідних грунтах.Які агрономи така й лоза.
ШЕФ Показати IP 5 Березня 2015 18:09
Гунчику . ЛІСНИКИ ВАС ЗНЕНАВИДІЛИ.В ТЕМІ ЩЕПА. НЕМАЄ ВІДКАТІВ БІДА ЧОРНА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus