USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині обговорювали механізм роботи з ОСН

1 Червня 2014 10:02
Механізми ефективної взаємодії населення та органів влади у вирішенні питань місцевого значення та успішні практики такої діяльності обговорювали під час зустрічі-навчання для голів районних адміністрацій та міських голів Волинської області на тему «Розширення участі населення у вирішенні завдань соціально-економічного і культурного розвитку території», що відбувалась у Волинській обласній державній адміністрації. Про це повідомили у прес-службі асоціації підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення.

Україна стоїть на шляху великих перетворень. Активно обговорюється тема децентралізації, яка досить скоро перейде в активну фазу впровадження. «Центр вирішення проблем», яким, наразі, є влада, віддалиться від населення на багато кілометрів. І що ж робити у випадку, коли залишаєшся сам-на-сам з низкою локальних проблем? Відповідь на це питання одна – самоорганізовуватись.

Як показує практика, сьогодення найефективнішим механізмом поліпшення якості життя, вирішення та задоволення потреб певної території є створення та ефективна діяльність органів самоорганізації населення, які, одночасно, є інститутами громадянського суспільства та елементами системи місцевого самоврядування. Саме через ОСН жителі певної території мають можливість приймати активну участь у вирішенні питань місцевого значення (задоволення їх соціальних, культурних, побутових потреб), а також брати участь у процесі соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території.

До участі у заході долучились Сергій Кудрявцев – перший заступник голови Волинської облдержадміністрації, Андрій Крупник - Голова Всеукраїнської Асоціації сприяння самоорганізації населення, член Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України; Андрій Рева - заступник Вінницького міського голови; Петро Лавринюк – Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив; Ірина Гайдучик – керівник Ресурсного центру для органів самоорганізації населення Волині, Оксана Гузь - координатор проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду ПРООН» у Волинській області, голови районних державних адміністрацій та міських рад Волині.

Захід проводився за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» МФ «Відродження».

«Поєднання факторів низької соціальної активності мешканців та незацікавленості органів влади у її підвищенні створює перешкоди у реалізації права територіальних громад самоорганізовуватись.

В той час, як органи самоорганізації населення дають можливість підвищувати відповідальність мешканців, їх свідомість і небайдужість до стану території, на якій вони проживають, а також залучати кошти, яких завжди так не вистачає, як від людей, так і з бюджету – зазначив Петро Лавринюк.

Всеукраїнська асоціація сприяння самоорганізації населення проводила діагностику територіальних громад та визначала їх готовність до самоорганізації та самостійного вирішення проблем своїх територій. За результатами 30% населення повністю готові взяти на себе відповідальність за розвиток території та стати активними членами своєї громади, 40% - готові за умови зовнішньої допомоги, і лише 30% - ні за яких умов не готові. Завдання влади на сьогодні, не загубити активність більшості та створити всі умови для її розвитку. Користь від такої роботи отримають всі сторони.

«Важливо налагодити дієздатну систему взаємодії влади та громади, адже нерідко влада не до кінця знає проблеми громад, та і зробити соціальну діагностику без участі людей неможливо» - зазначив Голова Всеукраїнської Асоціації сприяння самоорганізації населення, член Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України, Андрій Крупник. «Органи самоорганізації населення дозволяють вам чути людей та працювати для них, тобто так, як передбачено Конституцією. Влада сьогодні має розвивати активність громади, а громада в свою чергу знати, що влада не супротивник, а партнер, який підтримає її починання – лише така модель буде вдала та принесе позитивний результат кожному».

Що може краще стимулювати до дії, як не успішний приклад у цій справі. Саме тому до участі у заході був запрошений заступник Вінницького міського голови – Андрій Рева. Досвід цього міста у сфері самоорганізації та участі населення у вирішенні проблемних питань територій приватного секторуінколи здається неймовірним. Саме там вирішено безліч питань, які турбують мешканців Волині. «Чим більше людей приймає участь в самоорганізації, тим більше людей приймає участь у владі. Наше завдання допомогти людям самоорганізуватись, а не керувати ними. У місті діє Асоціація органів самоорганізації населення, яка залучила до себе 24 квартальних комітети, що здійснюють свою роботу у приватному секторі. Наразі у нас знято питання капітального ремонту доріг у приватному секторі, водовідведення, водопостачання, благоустрою та ін. Населення проявляєініціативу – ми надаємо допомогу, усі наші проекти здійснюються за принципом співфінансування» - зазначив заступник Вінницького міського голови Андрій Рева.

Звичайно не всі успішні практики можливо адаптувати у кожному із населених пунктів Волині, проте можна створити свою модель, власну інновацію, яка б успішно діяла та робила кожного мешканця учасником розвитку своєї території.

Шкода, що не усі представники органів місцевого самоврядування знайшли час для того, щоб відвідати захід, проте на основі зустрічі Ресурсним центром для ОСН за підтримки Волинської обласної державної адміністрації, були підготовлені пропозиції дій для органів влади усіх рівнів. Послідовні кроки запустять ефективний механізм самоорганізації, сприятимуть налагодженню дієздатної системи взаємодії влади та громади, та допоможуть розвинути відповідальність кожного мешканця за розвиток свого будинку, вулиці, кварталу чи міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ирина Показати IP 1 Червня 2014 12:33
Чо за оксана гусь? гузяка вже свою дружину просунув?!
Алла до Ирина Показати IP 1 Червня 2014 20:00
вона вже давно там, все ж таки годувальниця))) чоловік-дармоїд на шиї сидить!
До Али та Ирины Показати IP 2 Червня 2014 00:22
Так война його и за кремом возить він сам боїться Оксана нормальний пацан гузь баба

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus