USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині під тиском громади оголосили вибори

17 Травня 2016 14:07
Ось уже десять місяців виборчий округ №23 лишається без народного депутата. Жителі чотирьох районів Волині – Ківерцівського, Любешівського, Камінь-Каширського і Маневицького – позбавлені свого представника у парламенті, який відстоював би їхні інтереси.

Тим часом місцева громада продовжує жити сам на сам зі своїми проблемами, розв’язати які самотужки їй не до снаги. Відсутність місць у садочках, розбиті дороги, школи без елементарних умов для навчання, труднощі з добудовою фельдшерсько-акушерських пунктів, копійчані місцеві бюджети – усе це реалії, які люди щодня відчувають на собі. Звісно, місцеві громади часто намагаються знайти можливості, аби залучити додаткові ресурси у свої населені пункти, та цього замало. Держава ж узагалі тільки гарантує. А часто навіть і відбирає те, що декларує. Не виняток і Волинь.

Як відомо, народний депутат Ігор Єремеєв, обраний у цьому окрузі на минулих парламентських виборах, пішов із життя у серпні минулого року. Призначення виборів у окрузі відтоді затягувалося усіма можливими способами. У ЦВК ніяк не могли отримати свідоцтво про смерть Ігоря Мироновича. Подейкували, мовляв, у владних кабінетах не могли визначитися із кандидатурою на місце того, хто представлятиме округ в Раді. Причому керівництво ЦВК неодноразово заявляло у ЗМІ про те, що довідку їм може надати не лише апарат Верхової Ради, а й будь-яка інша особа. До слова, в законодавстві не прописана процедура передання такого документа, а лише зазначено, що він має надійти у ЦВК.

Таким чином, і виборчу комісію не можна звинувачувати у затягуванні призначення проміжних виборів. Фактично, відповідальність за це лежала на Міністерстві юстиції, а також колишньому прем’єр-міністрові Арсенієві Яценюку, якому підпорядковувалося відомство.

Утім 10 травня ЦВК оголосила вибори у чотирьох округах в Україні, де колишні народні депутати набули інших посад, Волині серед них не було. А вже станом на 16 травня, більш як через дев’ять місяців після загибелі депутата, довідка надійшла до виборчої комісії. Її після вказівки голови Верховної Ради Андрія Парубія врешті надали до ЦВК. Тоді ж ухвалили рішення про призначення виборів у 23-му окрузі. Вони відбудуться 17 липня.

Ясна річ, громада поліських районів не заглиблюється у суть таких процесів. Аби людям пояснили, що ж врешті відбувається у їхньому окрузі й чому вони досі лишалися без нардепа, активісти регіону надіслали звернення голові Верховної Ради Андрію Парубію. Під листом – 171 підпис.

У зверненні люди наголосили, що раніше через приймальні народного депутата населення округу хоч якось могло звернутися до найвищого законодавчого органу зі своїми проблемами.

«Інтриги депутатської групи «Воля народу» позбавили усе населення округу гарантованого Конституцією законного права на представлення наших інтересів у стінах парламенту», – йдеться у документі.

«Спостерігаючи за роботою нардепа Ігоря Гузя у виборчому окрузі №19, бачимо, як він уже спрямував туди 5,2 мільйона гривень та пообіцяв ще 20 на відновлення соціальних об’єктів у районах. Ці кошти надає Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Аналогічна ситуація й у інших округах, де зараз обранці від них активно інвестують державні гроші в інфраструктуру міст та сіл, відновлення занедбаних шкіл, ФАПів, будинків культури. Тому ми у відчаї, адже через відсутність нардепа десятки людей позбавлені права на краще життя та захист їхніх прав», – наголошують ініціативні громадяни у зверненні.

Люди стверджують, що в їхньому окрузі є чимало об’єктів соціального значення, які потребують і добудови, і реставрації, і капітального ремонту. Для підтвердження наводять яскравий аргумент – потребу в зведенні нової школи в селі Осівцях Камінь-Каширського району. Діти тут навчаються ще в дідівських клунях, а стеля й стіни будь-якої миті можуть упасти на учнів.

«Саме на такі заклади могли би бути спрямовані 20 мільйонів гривень, про які так активно говорять депутати від інших округів, звітуючи про здійснену роботу», – пишуть жителі 23-го округу спікеру парламенту.

«Тому, шановний Андрію Володимировичу, дуже просимо Вас роз’яснити, чи будуть ці кошти виділені у таких же обсягах, як і для інших округів, на багатостраждальний округ №23, який захлинається від засилля бурштинокопачів із усієї України та вирубки лісів, чи вони будуть «розпилені» між іншими діючими волинськими депутатами, а ми знову залишимося ні з чим. Вимагаємо від Вас, як символу революції Гідності, вжиття всіх заходів для швидкого проведення виборів в окрузі №23 задля відстоювання інтересів численної громади чотирьох районів та виконання Конституції й законів України», – йдеться наприкінці цього громадського документа. Вочевидь саме це звернення зокрема вплинуло на рішення нового голови ВР щодо прискорення розв’язання болючого питання. І рішення таки ухвалили: вибори відбудуться вже 17 липня.

«Ми, звичайно ж, підтримуємо ініціативу людей щодо проведення проміжних виборів у окрузі №23, – коментує розвиток подій голова волинського УКРОПу Вячеслав Рубльов. – Як політична сила, яка має своїх депутатів у всіх районних радах, найбільших міських та обласній, ми будемо брати участь у цій передвиборчій кампанії. Сьогодні до наших представників щодня зі своїм болем звертаються громадяни. Ми завжди враховуємо думку людей, спільно шукаємо шляхи розв’язання їхніх питань. Тому цілком логічно, що і кандидат, який ітиме від нас у народні депутати, має передусім бути людиною слова та справ, мати авторитет у громаді».

Борис ХВИЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
виборець Показати IP 17 Травня 2016 14:28
Ркубльову там нічого не світить. Рубльов - людина базарна.
38 Показати IP 17 Травня 2016 14:31
Цікаво, хто ця авторитетна кандидатура??
38 Показати IP 17 Травня 2016 14:41
Яценюк для себе тримав 23 округ.
Не смішіть Показати IP 17 Травня 2016 14:43
якої ще громади)))))не робіть з нікого голову районого осередку парті ї УКРОП)))
нхя не смішно Показати IP 17 Травня 2016 14:43
А ми маємо представників у парламенті, які ох\єнно "відстоюють наші інтереси"! Прямо ночами на сплять так "відстоюють"1
Микола Глотов Показати IP 17 Травня 2016 14:45
Громада - молодці! Якщо влада не працює, то її до роботи потрібно спонукати. Власне і мені довелося докладати зусилля, щоб ЦВК призначила вибори. Зокрема. ще 6 травня подав в суд на ЦВК. Детальніше про це читайте тут за посиланням: https://glotov.wordpress.com/2016/05/16/чи-не-позов-про-бездіяльність-цвк-спон/
полішук Показати IP 17 Травня 2016 15:19
Добре, що оголосили, бо справді не була слабкість влади, яка просто боялася, що Палиця піде на вибори, а кандидатури від "Континіума" гідної не було і нема апріорі, бо Палагута .....за гроші полішуки не поведуться. Хоча цікаво буде спостерігати, як вона хотітиме, ще раз нагодувати 200 гривнями разом із Інною Шумік любителів халяви.
555 Показати IP 17 Травня 2016 16:21
я за яценюка двома руками
волиняка Показати IP 17 Травня 2016 17:18
Люди чекають"свіжої крові", а ті,що вже світяться десятиліттями в різних радах,можуть знервовані лягати спати.Їхня брехня на цих виборах вже не пройде!І гроші "працювати" теж не будуть!
Мирослав Показати IP 18 Травня 2016 19:29
А хіба не для малого Єрємєєва тримають "бурштинове корито" № 23 ??
Senator Показати IP 19 Травня 2016 09:07
Розслабтесь. Ігор Гузь попросив друга Андрія Парубія це зробити. Для кращого пр ефекту зорганізував лист. Все елементарно і просто.
dima Показати IP 30 Травня 2016 15:13
Друзі, хто ще не зустрічав у своїй стрічці цей бюлетень - дуже раджу. Всім, хто цікавиться головною реформою в Україні https://www.facebook.com/decentralisation/posts/1195591167141789

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus