USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині пояснили, чи можна вакцинуватися від COVID-19 онкохворим і вагітним

2 Листопада 2021 15:27
Онкологія в стані ремісії, вагітність чи грудне годування не є протипоказаннями для вакцинації.

Про це зазначила заступниця голови ОДА Людмила Тимощук під час брифінгу. З її слів, 98% хворих, які лікуються на стаціонарі – нещеплені, серед пацієнтів, які перебувають у реанімаціях, щеплених немає.

«Я згідна, що вакциновані люди також інфікуються і хворіють, але хвороба перебігає легко, вони лікуються амбулаторно і це не приводить до важких наслідків. Особливо люди, які мають хронічні захворювання: серцево-судинні патології, цукровий діабет, ожиріння – цим людям треба вакцинуватися», – наголосила вона.

Людмила Тимощук нагадала, що протипоказання до вакцинації від коронавірусу є тимчасові і постійні. Так, абсолютними протипоказаннями є алергічна реакція на один з компонентів якоїсь з вакцин. У такому разі можна обрати іншу вакцину для щеплення.

Читати ще: Коли та кому не можна робити COVID-щеплення. Роз’яснення МОЗ

«З тимчасових протипоказань є підвищена температура у день щеплення, після нормалізації через 2 тижні можна щеплюватися. Якщо особа проходить лікування моноклональними антитілами, то через 90 днів можна щеплюватися. Якщо перехворіли на інфекційне захворювання – через 14 днів після одужання можна вакцинуватися. Після перенесення коронавірусної інфекції можна вакцинуватися через 3 місяці, або за бажанням – через 28 днів. Коли є позитивні проби з туберкуліном – щеплення має бути відкладене до консультації зі спеціалістом. Всі протипоказання мають бути визначені сімейним лікарем та вузькопрофільним медиком. Абсолютне протипоказання – алергічна реакція на той чи інший компонент вакцини. У такому разі можна обрати іншу вакцину», – інформує вона.

Також не є протипоказанням до вакцинації онкологічні хвороби, якщо пацієнт перебуває у стані ремісії. Якщо пацієнт проходить хіміотерапію чи активне протікання хвороби, то щеплення відтерміновується. При аутоімунних захворюваннях щеплюватися можна. Особи з імунодефіцитом можуть бути вакциновані, якщо ризик смерті від коронавірусу переважає над ризиком від імунодефіциту.

Вагітність і грудне годування не є протипоказами для щеплень, проте вагітним не рекомендують щеплюватися вакциною CoronaVac. Натомість людям з хронічними захворюваннями та особам старшого віку рекомендують саме цю вакцину.

Нагадаємо, за темпами приросту кількості хворих на коронавірусну інфекцію та кількістю завантаженості ліжкомісць з доступом до кисню Волинь наближається до запровадження «червоної» зони карантину.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus