USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині понад 50 тисяч гектарів лісу повернуть громаді

20 Травня 2016 17:28
Відновити право громад області на ведення лісового господарства на землях, які перебували у користуванні дочірніх підприємств «Волиньоблагролісу», а нині перебувають у користуванні Держлісагентства, пропонують депутати Волиньради.

Про це йшлося під час п’ятої сесії Волинської обласної ради 19 травня.

Як йдеться у проекті рішення «Про вжиття заходів щодо відновлення права територіальних громад області на ведення лісового господарства через відповідні органи на землях, які перебували у користуванні дочірніх підприємств обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс», ліси можуть перебувати і в комунальній власності, а суб'єктами права власності на ліси, крім держави, є територіальні громади, громадяни та юридичні особи.

Водночас, на думку авторів документа, органи державної влади порушують право територіальних громад самостійно та через органи місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення. Як приклад наводять прийняття Волинською обласною державною адміністрацією 19 січня 2011 року розпорядження № 14 «Про вдосконалення управління лісовим господарством».

Цим розпорядженням ліси, які використовувалися для ведення лісового господарства дочірніми підприємствами обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс» (підприємства перебували у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області) загальною площею 55 635,1 гектара владці забрали у територіальних громад Волині та передали до сфери Державного агентства лісових ресурсів.

«Звернутися до Державного агентства лісових ресурсів України, Волинської обласної державної адміністрації з рекомендацією розгляду можливостей щодо передачі у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області лісів для ведення лісового господарства на землях, які перебували у користуванні дочірніх підприємств обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс» загальною площею 55 635,1 гектара», - йдеться у проекті рішення.

Облрада раніше створила КП «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради, яке є підприємством спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, метою якого є забезпечення суспільних потреб в продукції, роботах та послугах підприємства, здійснення діяльності, спрямованої на отримання доходів до місцевого бюджету. Серед інших видів діяльності, комунальне підприємство має право здійснювати лісівництво та іншу діяльність у сфері лісового господарства.

Не підтримувати проект рішення закликали депутати Володимир Бондар та Людмила Кирда, на чию думку держава ефективніше використовуватиме ліси, ніж територіальна громада.

Голова фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов зазначив, що не йдеться про повернення до роботи попереднього підприємства. Натомість, ліси пропонують передати новоствореному КП «Волиньприродресурс».


На підтримку проекту рішення висловився депутат Анатолій Грицюк, який зауважив, що «Волиньоблагроліс» свого часу було ефективним підприємством, яке продавало деревину населенню за нижчою собівартістю, ніж державні лісгоспи. З його слів, підприємству не дали розвиватися «шакали попередньої влади».

У підсумку, депутати підтримали проект рішення про вжиття заходів щодо відновлення права територіальних громад області на ведення лісового господарства через відповідні органи на землях, які перебували у користуванні дочірніх підприємств обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Олег Показати IP 20 Травня 2016 21:09
Призвіще Рублев і все сказано.
38 до Олег Показати IP 21 Травня 2016 01:37
корони не хватає! ))
555 Показати IP 21 Травня 2016 07:42
у грицюка похоже старческий маразм
Депутатам Показати IP 23 Травня 2016 09:00
Певно у вас шановні був гарний сон де ви власне для себе приватизуєте частини лісів колишніх колгоспів та не погребуєте і тими масивами де зараз копають бурштин .може воно і добре але ті хто працював у тих лісгоспах добре памятяють як продавали майно цих колгоспо-лісгоспів Їх власниками виявились місцеві керуші влади Мабуть вони вже трішки потратилися от і хочуть назад до корита .Ні в керівництві лісагентства ні в керівництва голів рад ні в депутатів ще не відсохли руки тому нічого доброго не буде лише нові протестні акції нові безробітні новий переділ влади а для народу пшик
axabnrg Показати IP 30 Травня 2016 15:16
На сайті про реформу децентралізації з’явився цікавий відео розділ «Історії успіху» об’єднаних територіальних громад при впроваджені того чи іншого проекту: http://decentralization.gov.ua/success

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus