USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині потужний завод перетворився у «зону відчуження»

5 Серпня 2015 15:29
Потужний завод «Оснастка», що у Нововолинську, через занедбаність та катастрофічну засміченість території, перетворюється на своєрідну зону відчуження.

В минулому один з найпотужніших заводів стоїть пусткою і чекає свого господаря. За кілька десятків років від заводу лишилася лише назва та великі корпуси, що наче привиди стоять на початку міста.

Нововолинський завод спеціального технологічного обладнання (НЗСТО), згодом - ВАТ«Оснастка», прославився виробництвом та ремонтом електродвигунів, трансформаторів та генераторів. Та чи не найпопулярнішими були верстати. Свого часу там працювало до 5 тисяч робітників. Загальна територія підприємства займала площу в 320 тисяч квадратних метрів, виробнича площа – 16,6 тисячі квадратних метрів, а потужність становила 30 мільйонів карбованців.

Зі здобуттям незалежності українська держава не зуміла знайти нові ринки збуту, промисловий гігант перетворився на пустку.

Частина підприємства ледве працює: виготовляє вхідні, броньовані двері, подрібнювачі деревини та зерна, опалювальні котли та комплекти садових меблів.

Однією з найболючіших проблем для мешканців залишається занедбана територія навколо заводу. Недоглянуті зелені насадження, нескошена трава, відкриті каналізаційні люки, сотні пляшок, тисячі недопалків, – все це лишають по собі п’яні компанії.

У фонтані, біля якого так полюбляли фотографуватись молоді пари, тепер замість води - ріки сміття та бруду. Трава вся вкрита пляшками, щодня тут можна побачити любителів спиртного. Дивує навіть те, що жінки з дитячими візочками теж не гребують випити пива на цій занедбаній території.

Вже кілька років тут ніхто не прибирав. Порожні корпуси і засмічена територія нагадують зону відчуження. А вже через дорогу «Володимир-Волинськ-Нововолинськ» – у дев’ятиповерхівках – живуть люди, які щодня споглядають на засмічену територію заводу-привиду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Штефан, Луцьк Показати IP 5 Серпня 2015 16:07
Цікаво, а що ж там - у цехах на дахах яких виріс молодий ліс, а дітвора поміж березами збирає красноголовці? Кажуть, що це власність президента України Петра Порошенка. Проданий був завод за 19 млн. гривень. Мер Нововолинська В.Сапожніков, у своїх передвиборчих програмах обіцяв створити там 3500 робочих місць...
Юзік до Штефан, Луцьк Показати IP 5 Серпня 2015 16:52
Та де!? - мені сусід казав, шо то власність якогось Штефи чи то з Луцька, чи з навколишніх сіл.. Купив на гроші, які заробив чешучи язиком без толку..
Анонім Показати IP 5 Серпня 2015 16:09
А яки не перетворилися? За 23 роки незалежності, все,що було побудовано нашими батьками, державою прихватизували та розвалили і далі грабують!
морозюк Показати IP 5 Серпня 2015 16:35
Эта основная участь производств Украины...мы быстро превращаемся в бананово-ресурсную клептократию...а жаль
Оксана Показати IP 5 Серпня 2015 17:01
Сапожніков розвів балаган так як і Саганюк в Володимирі. Шкода люди голосують за таких у*одців
Нововолинець Показати IP 5 Серпня 2015 17:11
Треба було відзняти джип директора Оснастки. Доречі марка комфортабельного авто БМВ Х5. Цікавим є той факт, що саме підприємство є банкрут. Директор балотувався до міської ради від партаї Регіонів і довів завод до такого стану. Народ це банда яка засіла у Нововолинську на чолі з мером.
до Штефана Показати IP 5 Серпня 2015 17:54
Обіцяти легше , ніж мати головну біль і клопоти з діючим підпримством на території міста.Люди , які прийшли до влади не зрозуміли і не хочуть розуміти своєї ролі і відповідальності перед громадою за життєдіяльність міста і добробут його жителів. Це стосується не тільки Нововолинська........
Корінний лучанин Показати IP 5 Серпня 2015 18:00
Ха-Ха-Ха!!! Оце так! Картинки справжні, але стаття дуже поверхова та примітивна! Чому? Та тому, що не говориться( я думаю зумисне!) про справжнього власника цих виробничих корпусів та прилеглої до них території. А цим новим власником є "КОРПОРАЦІЯ БОГДАН" , тобто і ЛуАЗ. І ці корпуси були куплені , коли Гунчик , нинішний голова ОДА Волині,очолював Луцький автозавод. "ОСНАСТКУ" роздерибанили при його участі. Фірми "ОСНАСТКУ-ЕНЕРГО" (займалась вітровими ел.станціями) вижили із заводу як і багато інших ПП.Робітників та спеціалістів хороших повиганяли та вижили із заводу. А тепер що локті кусаємо від дурної політики та тих же так званих "ТОП-МЕНЕДЖЕРІВ", про яких писали хвалебні статті. УКРАЇНУ таким чином заганяють на задвірки , у відсталі країни!!! А завод був дійсно ХОРОШИЙ, але горе-керівники не хотіли його зберегти, лише зліва корпусу при вході до 2-ї черги "ОСНАСТКИ" красується памятна дошка про першого директора заводу від вдячних працівників!
Корінний лучанин Показати IP 5 Серпня 2015 18:20
Якщо коментар видалено, то скажу коротше : ВЛАСНИКОМ цих корпусів є " КОРПОРАЦІЯ БОГДАН" , яка викупила цю територію під свої інтереси . ПРИМІТКА: знаю про пишу., а видаляти обєктивний коментар - НЕ КОРЕКТНО, якщо у нас є хоч трішки свобода слова у цій країні УКРАЇНА!
Царь Показати IP 5 Серпня 2015 20:21
Сразу понятно Янукович виноват!
11111 Показати IP 6 Серпня 2015 09:12
ще одне місце для зборів наркоманів!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus