USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волинян попереджають про активізацію шахраїв

26 Вересня 2015 09:00
Волинські правоохоронці попереджають та застерігають краян від злочинних дій шахраїв, оскільки шахрайство є одним із найпоширеніших способів заволодіння чужими грошима і майном. Для досягнення своїх злочинних цілей зловмисники використовують будь-які способи, вміло граючи при цьому на людських почуттях, та швидко пристосовуються до сучасних умов життя, вигадуючи все нові шахрайські схеми, - повідомляє Буг.

В умовах сучасного науково-технічного прогресу кожен може стати здобиччю шахраїв, навіть не вийшовши з власної оселі. Як свідчить статистика, велика кількість шахрайств вчиняють за допомогою мобільного зв’язку. Такого роду злочини далеко не завжди носять суто технічний характер, а часто розраховані на необізнаних і просто довірливих громадян.

Для того, щоб не потрапити «на гачок», волинянам пропонують ознайомитись із найрозповсюдженішими схемами вчинення шахрайства та прислухатись до рекомендацій, щоб зберегти свої кошти та майно.

Трюк під назвою «родич у біді».

Зазвичай, шахраї використовують такий сценарій: вам телефонує невідомий і повідомляє, що ваша дитина потрапила у дорожньо-транспортну пригоду, вчинила бійку чи має інші неприємності із законом, і їй необхідно заплатити певну суму, щоб все владнати. Дуже часто в слухавку чути істеричні благання про допомогу нібито самого сина, дочки чи інших рідних, у яких «розрядився телефон» або «скінчились гроші на рахунку», і тому вони не змогли подзвонити зі свого власного номера. У подальшому, виконуючи інструкції незнайомця, жертви перераховують гроші на вказаний їм рахунок, навіть не здогадавшись зателефонувати своїй дитині чи в міліцію та перевірити вказану інформацію. А потім з’ясовують, що з рідними все гаразд і ніяких подій, про які йшлося в телефонній розмові, взагалі не було.

Шановні громадяни! Не реагуйте на подібні дзвінки від сторонніх осіб, навіть якщо вони представляються співробітниками правоохоронних органів, вашим родичем або знайомим, не поспішайте здійснювати будь-які дії, особливо, якщо вони стосуються переказу коштів. Перевіряйте отриману інформацію! Пам’ятайте, що надання службовій особі неправомірної вигоди – це теж злочин, передбачений ст. 369 КК України!

«Передоплата товару»

Все більше людей надають перевагу товарам та послугам, які можна придбати через мережу Інтернет. А разом з тим, кількість бажаючих нажитись на їхній довірі також зростає. Розуміючи, що у мережі всесвітньої павутини уникнути покарання значно легше, шахраї сьогодні перемістились в Інтернет-простір.

Ви виявили намір придбати речі, які знайшли в інтернет-магазині, за ціною, яка значно нижче від ринкової? В цьому випадку продавець буде пропонувати вам здійснити передоплату товару або внести суму, необхідну для оплати доставки товару на вашу адресу. Після того, як ви внесете зазначену суму на вказаний продавцем рахунок, останній зазвичай вимикає телефон, і про товар, і про гроші в цьому випадку можна забути.

Тому, при здійсненні покупок через інтернет-магазини звертайте увагу на ціну, адже якщо вона суттєво відрізняється від ринкової, ви можете потрапити в пастку до шахраїв, оскільки за безцінь віддавати вам речі ніхто не буде. Звертайте увагу на сайт, через якій здійснюєте покупку, на відгуки покупців, на кількість товару, який запропонований на сайті, адже в сучасних умовах інтернет-магазин можна створити за одну годину, сидячи вдома за комп’ютером. І основне – домовляйтесь з продавцем про оплату товару після його отримання.

«Продавець-жертва».

А тепер схожа схема, за якої ошуканими можуть стати не лише особи, які виявили бажання щось придбати, але й ті, хто хоче продати свій старий комп’ютер, іншу техніку або одяг, взагалі будь-що. Як тільки особа виставила свій лот на продаж, кожна особа, яка має доступ до Інтернет-мережі, може переглянути інформацію про продавця. Зазвичай шахраї телефонують продавцям та кажуть, що хочуть купити товар, просять сказати номер банківської картки, та після цього вже продуманим способом змушують людей сказати їм інші дані, за допомогою яких можливо безперешкодно зняти гроші з рахунку продавця без його участі та згоди.

Для того, щоб не опинитись в такій ситуації, пам’ятайте, що нічого про свої банківські картки та рахунки стороннім людям (навіть працівникам банку) повідомляти не можна, адже якщо повідомити такі дані, як CVV-код, який складається з трьох цифр та вказаний на зворотній стороні банківської карти, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, персональні дані тощо, ви можете залишитись без грошей, які були на вашому рахунку.

«Ви виграли …»

Досить часто трапляються випадки, коли на мобільний телефон довірливим жителям міста приходять СМС-повідомлення про перемогу в міфічних лотереях, у яких вони навіть участі не брали. Розсилку СМС здійснюють з нібито офіційного сайту, на якому в повідомленні просять зареєструватись. У подальшому після реєстрації до вас телефонує особа, яка просить здійснити переказ коштів за оформлення документів на виграний приз. Здавалося б, цей прийом шахраїв доволі простий і легко прораховується, однак це не заважає людям періодично ставати жертвою такого способу шахрайства.

Щоб уберегтись від нього, варто пам’ятати стару народну мудрість: «безплатний сир буває тільки в мишоловці». Краще мудро вирішити залишитися без призу.

Також не потрібно забувати про вуличних шахраїв, які також є досить активними та вдало відпрацьовують нові методи вчинення злочинних дій. Тому, для загальної безпеки від дій вуличних шахраїв пропонують такі правила поведінки:

- якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією поворожити чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав’язливих «добродіїв» та піти геть. Чим менше ви з ними будете спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими. Нізащо не встановлюйте з ними контакт;

- якщо відчепитися не вдається, покличте кого-небудь на допомогу (не соромтеся незручно виглядати). Поява сторонньої людини відверне увагу від вас – і це допоможе вам уникнути біди;

- в жодному разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, навіть тимчасово, бо за першою річчю піде друга, третя…;

- не дозволяйте підозрілим особам заходити до вашого помешкання, а якщо вони зайшли самовільно – зверніться за допомогою до сусідів, аби випровадити непроханих гостей з квартири.

Значний відсоток постраждалих від шахрайства становлять саме пенсіонери. Адже літніх людей здебільшого «купують» обіцянками придбати, начебто від соцзабезу, продукти за значно дешевшими цінами. Розрахунок шахраїв простий: літні люди неодмінно покажуть, звідки вони витягають гроші для «дешевих продуктів». Тих кількох хвилин, поки пенсіонер шукає на кухні тару для продуктів, цілком вистачає, аби «прошмонати» шафу, сервант чи ліжко, де пенсіонери переважно й ховають свої статки.

Буває також, що злодії пропонують отримати якусь доплату і навіть дають ці гроші, а потім просять розміняти якусь купюру (100 чи 200 гривень), щоб довірливий господар «засвітив» свої заощадження. Потім пропонують для зручності пройти на кухню розписатися у відомості, бо, начебто кімната погано освітлена, а тим часом спільники виносять з кімнати всі заощадження.

Трапляється, що до осель заходять жінки з проханнями «напитися води» або «переповити дитину». Після таких візитів нерідко зникають великі суми грошей. А ще навідують самотніх пенсіонерів під виглядом працівників ЖЕКу або водоканалу тощо.

Шахраї можуть зайти у справжній соцзабез, відділ субсидій, центр з обслуговування самотніх чи якусь благодійну організацію і вичитати з вивішених на стіні списків (або почути з розмов самих відвідувачів) адреси самотніх пенсіонерів.

Довірливих підлітків, зазвичай добротно одягнених школярок чи студенток, зупиняють на вулиці й сповіщають «страшну звістку»: на батьків «накладено порчу», аби її зняти, необхідно якнайшвидше принести з хати гроші або золоті вироби. Лише не треба нічого казати батькам, бо тоді нічого не вийде! Коли жертва сумнівається в правдивості слів незнайомої тітоньки, зненацька може з’явитися «свідок» – інша добродійка, котрій «провидиця» вже колись допомогла, й вони почнуть обробляти недовірливу клієнтку вдвох.

Правоохоронці нагадують: не довіряйте інформації, яку отримали за телефоном від незнайомців і перевіряйте її, навіть якщо телефонуючий представився співробітником міліції, банку, оператора мобільного зв’язку, другом або родичем. Не поспішайте вживати термінових заходів щодо виконання пропозицій або вимог незнайомців, особливо тих, що стосуються переказу коштів на мобільний телефон або банківський рахунок. А головне: якщо ви, попри все, стали жертвами шахраїв, негайно телефонуйте в міліцію, повідомте про шахрайство оператора мобільного зв’язку та службу безпеки банку. Чим оперативніше надійде повідомлення, тим більше шансів, що особи зловмисників встановлять. Якщо ж ви стали жертвою подібного злочину або вам щось відомо про осіб, які займаються таким промислом, негайно зверніться до міліції.

Працівники правоохоронних органів вживають усіх заходів, аби попередити можливі шахрайства та розкрити вже скоєні злочини. Але без вашої допомоги, яка полягає у дотриманні елементарних правил безпеки, робота правоохоронців значно ускладнюється.

Пам’ятайте вищевказану інформацію та перекажіть її своїм близьким!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оксана Показати IP 26 Вересня 2015 09:05
Це ви про вибори? Дуже замітно, будьте уважні!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus