USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині рибалки проти незаконної оренди ставка

25 Березня 2016 22:10
Волинянин користується ставом без правовстановлюючих документів: зарибнює, спускає воду для вилову, на береговій смузі утримує вівці, яких охороняють пси.

Ось уже кілька років районна влада Камінь-Каширщини не бачить, що на водних об’єктах району господарюють з грубими порушеннями чинного законодавства. В районі нараховується понад два десятки водойм. Частина з них перебуває у користуванні певних осіб, але офіційно згідно з даними відділу Держгеокадастру у Камінь-Каширському районі укладено договори оренди земельних ділянок під водними об’єктами лише на 5 об’єктів.

Громадськість, а особливо рибалки–любителі обурені. На їхню думку, користування водоймами без правовстановлюючих документів недопустиме. І сьогодні вони звертають увагу передусім на один із ставів, що знаходиться на території Клітицької сільської ради. Мова ведеться про Гутинський став, на якому господарює Олександр Коваль. Як виявляється він, уже майже п’ять років користується цією водоймою: зарибнює її, виловлює рибу, але не має на це правових підстав.



Олександр Коваль не розробив правовстановлюючі документи на землю водного фонду. Більше того, зі слів рибалок, він не забезпечив права громадян на загальне водокористування. А поряд із розведенням риби, заселив на прибережну територію овець та баранів, яких охороняють пси. Разом з цим пан Коваль неправомірно спускає щороку зі ставу воду, чим завдає значної шкоди екосистемі. Такими діями він призвів до знищення багатьох аборигенних видів риб.

Як з’ясувалося, приблизно два роки тому прокуратура звернула увагу на те, що Олександр Іванович користується ставом та прибережною територією без документів на землю і не сплачує орендну плату. Тоді за це були нараховані збитки. Тож Олександр Коваль, очевидно, щоб залишили його в спокої (а, можливо, хтось переконливо наполіг), вирішив виплатити нараховану суму.

У Клітицьку сільську раду надійшло тоді 8 тисяч 570 гривень, і Коваль продовжив хазяйнувати. Але нічого так і не зробив для оформлення договору оренди земельної ділянки.

Минулого року проблема використання ставу без правовстановлюючих документів озвучено на одному із засідань розширеної колегії райдержадміністрації. Була відповідна стаття в районному виданні. Однак реакції влади ніхто не помітив. Але тепер природолюби не збираються відступати.

Принаймні так запевняє ініціативна група рибалок серед яких Сергій Віруцький, Олександр Леснік, Олександр Дмитрук, Віктор Заїка, Микола Петрук, Василь Вовк. Вони готові скласти кошти та зарибнити самотужки став, відновити водойму, згідні сплачувати благодійні внески на Клітицьку сільраду.



А минулого тижня вони спробували відкрити очі районним чиновникам на неправомірне користування ставом. На столи голові районної ради, голові райдержадміністрації вони поклали звернення з проханням перевірити діяльність Олександра Коваля, «який самовільно без правовстановлюючих документів захопив і використовує не за призначенням водний об’єкт на території Клітицької сільської ради.»

Підписалися під цим зверненням понад 150 осіб. Вони вважають, що «використовуючи шахрайські схеми, вищеназваний громадянин, без укладення договору оренди землі використав водний об’єкт для ведення підприємницької діяльності, обмежив право громадян на вільний доступ до об’єкта водного світу, ввів охорону із застосуванням собак бійцівських порід…»

Окрім того «громада рибалок любителів вважає, що цей водний об’єкт має бути повернутий громаді, без обмеження права доступу громадян до об'єкта, а у випадку передачі ставка орендарям в безумовному порядку мають витримуватись вимоги закону щодо вільного доступу громадян до об’єктів водного світу, права на любительський та спортивний вилов риби».



У присутності журналістів голова районної ради Віктор Сус запропонував рибалкам зустрітися за круглим столом із керівниками районної ради та райдержадміністрації, Олександром Ковалем, представниками юридичної, земельної та інших служб. І ця зустріч таки відбулася у форматі круглого столу.



Під час зустрічі рибалки ще раз висловили свої претензії до діяльності Олександра Коваля, перераховані вище. Зокрема у нього запитали:

«На якій підставі ти розмістив у водоохоронній зоні собак, баранів, гусей чи качок? Хто тебе просив зарибнювати водойму?» – запитав Сергій Віруцький.

А Олександр Коваль повідомив наступне:

–Коли нас зібрали і сказали: беріть і орендуйте, нікого не обходило, в якому стані ті стави. А зокрема на моєму все було настільки заросле, що дві бригади до двох тижнів бензопилами розчищали чагарники. Зараз ставок має плесо у 5 разів кращому стані ніж було. Сьогодні ставиться питання про відсутність правовстановлюючих документів. Я насправді мав намір все зробити по закону.

Замовив та виготовив технічну документацію, однак на державну експертизу її не подав. Оскільки відповідно до розробленого проекту площа земельної ділянки під ставом та прибережної смуги більша 30 гектарів. А в таких випадках експертизу проводить Держкомзем України, а не Головне управління Держземагентства у Волинській області. Тож, погоджувати цю документацію треба було в Києві. Як мені сказали, коштувало б це пристойно – 1 тисяча доларів за 10 гектарів. Повірте, для мене 3 тисячі доларів, які треба було заплатити, – це великі гроші. Тому справу до кінця я не довів.

У результаті землевпорядну документацію на затвердження до райдержадміністрації Олександр Коваль не подав, відповідно не уклали з ним і договір оренди земельної ділянки. Відсутність договору підтверджує і начальник відділу Держгеокадастру у Камінь-Каширському районі Волинської області Світлана Сус:

–У Олександра Коваля є тільки договір оренди на водне плесо з управлінням водного господарства та управлінням охорони навколишнього середовища. А на земельну ділянку договору оренди немає. Хоча договір оренди на водне плесо має бути додатком до договору оренди на землю. Виникає запитання, яким чином був укладений договір оренди на водне плесо без договору оренди на землю?

Хто і чому заплющив очі на відсутність останнього? В той же час Олександр Коваль здійснює плату за використання водного дзеркала відповідно до договору. Сплачує він, як зазначено в довідці Ратнівської об’єднаної державної податкової інспекції і «орендну плату за землю з фізичних осіб»: 19.06.2014 року – 8570,43 гривень, 17.06.2015 р. – 3000 гривень, 22.12.2015 р. – 2500 гривень.



Кошти зараховані на рахунок Клітицької сільської ради. Однак голова Клитицької сільської ради Степан Склезь звертає увагу:

–Ми не маємо законних підстав брати ці кошти, оскільки відсутній договір оренди. Немає грошової оцінки землі, відповідно не можемо встановити фіксовану суму земельного податку. Окрім того, ми знаємо чимало нарікань людей на те, що біля ставу, на якому господарює Олександр Коваль, небезпечно ходити. Там відлякують всіх собаки.



Підтримали Степана Степановича інші рибалки, зауваживши:

–Через них не можна тут ні порибалити, ні покупатися. Приїхав якось мій знайомий сюди. Роздягнувся, зайшов у воду, а вийти не може. Де не візьмись прибіг сторож. Тільки крок ступить – гарчить, не ворушиться – мовчить…

–Раніше жіночки ходили по ягоди сюди. Довкола ставу росте ожинник–малинник, а тепер все – не підступишся. Жіночка одна каже: «З дітьми заїхали на компот набрати, а як прибіг собацюра, як лошак, не знали, як звідти вибратися. Взяла палку, а він її зубами клац – надвоє перекусив…

–Та не мої це собаки, можете їх постріляти. У мене там один собака і він прив’язаний – запевняє Олександр Коваль.



Проте акти обстеження водного об’єкта комісіями доводять протилежне. Ними також засвідчено і спуск води із ставу.



Більше того, як виявилося, шлюзи, відкриті ще на початку зими, до тепер ніхто не закрив. Відповідно є ризик, що достатньої кількості води сюди вже може і не набратися. А щойно орендар скаржився, що через посушливе літо цього року води в ставові було дуже мало, і відповідно господарювання тут було неефективним та неприбутковим.



Питається, а для чого ж пан Коваль спускає воду з водойми? Та для того, щоб виловити всю рибу, бо, мовляв, на зарибнення ідуть великі затрати.

«Щороку, щоб ставок не заростав і плесо підтримувалося в належному стані, треба закидати 2–3 тонни малька, а це до 200 тисяч гривень».

Однак чи має право Олександр Іванович зарибнювати цей водний об’єкт? Адже із усіх документів, які йому давали б дозвіл на господарювання тут, має юридичну дію лише договір оренди водного об’єкта, укладений між ним та райдержадміністрацією. А в ньому чітко зазначено у пункті 2.2.1. «Не приступати до використання водного об’єкту до оформлення в установленому законом порядку права користування землями водного фонду.»



Таким чином, аналізуючи почуте, голова райдержадміністрацій Валерій Дунайчук та голова районної ради Віктор Сус намагалися прийняти якесь рішення.



Олександр Коваль обіцяв виготовити всю необхідну документацію, хоча не знає скільки вона тепер може коштувати. Але чи не буде знову для нього це занадто дорого? Хоча хтозна, на зарибнення ставу він же знаходить 200 тисяч гривень. Окрім того він пообіцяв піти назустріч рибалкам.

Клітицький голова Степан Склезь, зважаючи на порушення законодавства орендарем, дотримується думки, що краще б цей став віддали у користування громади. Бо, якщо Олександр Іванович за 5 років не спромігся обладнати тут зони відпочинку, місця для любительського рибальства, виготовити правовстановлюючі документи, то де гарантія, що він тепер це зробить.

Рибалки пропонують розірвати договір оренди водного об’єкта. І, до речі, для цього достатньо лише одного факту про спуск води зі ставу.

Та розірвати договір, як повідомила юрист райдержадміністрації Валентина Сорочук, у цьому випадку може лише обласна рада. Для цього районна адміністрація повинна подати відповідне клопотання. Проте за круглим столом голова районної ради підсумував: «…Чекаємо закінчення договору оренди водного об’єкта, а там побачимо». Цей договір закінчується 31 травня цього року.

Однак насторожує те, що він може автоматично пролонговуватися на 5 років. Якщо знову ніхто не зверне увагу на те, як пан Коваль господарював протягом 5 років, порушуючи норми законодавства, і продовжать цей договір, то виникне питання: заради чого заплющуються очі на все це? Схоже, районна влада чекає, що проблема сама по собі зникне. Та не чекає Клітицька сільська рада.

17 березня вона направила уже лист голові обласної ради Ігорю Палиці, голові Волинської обласної адміністрації Володимиру Гунчику. Звернулася вона з відповідним повідомленням також до начальника управління охорони біоресурсів та регулювання рибальства у Волинській області Т.М.Куньчика, до Державної екологічної інспекції в області. Не збираються чекати 31 травня і рибалки.

Вже зараз вони планують звертатися до влади із проханням дозволити провести санкціонований мітинг та збори з приводу вивільнення від незаконного користування Олександром Ковалем водного об’єкту.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 25 Березня 2016 23:35
Коваля треба притягнути до кримінальноі відповідальності за знищення рибних ресурсів,які були у ставі до його "оренди"-це не на 200тисяч малька, а десятки тон карася,щуки,окуня,коропа,які він продав у перший рік свого "хазяйнування",спустивши воду.
Водне господарство Показати IP 26 Березня 2016 08:39
"У Олександра Коваля є тільки договір оренди на водне плесо з управлінням водного господарства та управлінням охорони навколишнього середовища. А на земельну ділянку договору оренди немає. Хоча договір оренди на водне плесо має бути додатком до договору оренди на землю. Виникає запитання, яким чином був укладений договір оренди на водне плесо без договору оренди на землю?"- коментар пані Сус двічі невірний. 1.)Договір на водне плесо заключався не з водгоспом, а зрайдержадміністрацією. Водгосп і екологи на той час лише погоджували договори. 2) Цей договір не є додатком до договору на землю. В 2011 році це були 2 окремі юридичні документи, підстави для оплати за воду та за землю відповідно. Зараз такий договір один на все.
Рибак Показати IP 26 Березня 2016 18:21
Ворон-Дунайчук ворону-Ковалю око не виклює -родина ж бо.
Андрійчук Показати IP 27 Березня 2016 23:06
х ... з такими підходами хтось буде вести тут бізнес...
Анонім Показати IP 28 Березня 2016 11:24
А для чого взагалі такий бізнес? Меліоративні труби біля ставів пан Коваль забрав, рибу винищив, землю вивіз ... От і вся його справа "на благо громади"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus