USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині священик домагався 19-річного хлопця

10 Листопада 2015 13:00
У Торчині священик УПЦ МП домагався 19-річного хлопця. Так, зі слів постраждалого, задля задоволення власних статевих потреб, духівник вивіз хлопця до лісосмуги, де спочатку пригостив спиртним, а потім почав відверто схиляти до інтиму.

Із таким криком душі до редакції Інформаційного агенства Волинські Новини звернулась мама волинянина – Галина П.

З її слів, жахливий інцидент трапився неподалік від селища міського типу Торчин, що у Луцькому районі Волинської області.

«У Торчині наша сім’я мешкає лише три місяці. До цього протягом двадцяти років проживали у селі Смолигів. Моєму синові 19 років, його звати Леонід. Він закінчив Шацький лісовий коледж. Оскільки ми переїхали на нове місце проживання відносно недавно, на жаль, Леонід погано знав місцевих мешканців», - зі сльозами на очах розпочала свою розповідь жінка.

Нехороші чутки про батюшку «з цікавими вподобаннями» ширились Торчином уже давно

«Усе розпочалось із того, що мій син познайомився із місцевим жителем Миколою З., який працює різноробочим. Вони швидко потоваришували, тим паче, що Микола частенько забирав Льоню на роботу із собою, даючи змогу сину освоїтись на новому місці та ще й заробити якусь копійчину. А чутки про сексуальні вподобання місцевого батюшки поширюються по Торчину уже 5 років, але ми тільки переїхали і всього цього взагалі не чули», - зізнається пані Галина.

Вона пояснила, що ще на попередньому місці проживання, у Смолигові, її діти регулярно відвідували недільну школу.

«Для нас священик – це завжди було щось святе. Діти не могли собі навіть припустити, що батюшка може робити такі страшні речі», - плаче жінка.

Тож, як розповіла мати постраждалого волинянина, 18 вересня цього року отець Анатолій, помітивши 19-річного хлопця біля дому, попросив його сісти до нього в авто.

«Допоможи мені знайти твого товариша Миколу. Бо я не знаю, де його дім», - звернувся священик до Леоніда, який, своєю чергою, охоче погодився допомогти отцю. Однак, на превеликий жаль, до односельчанина вони так і не доїхали.

Батюшка запропонував Льоні випити. Зауважив, що не хоче сам пити посеред Торчина, щоб люди не бачили, що священик випиває.

Зі слів жінки, автомобілем священнослужитель разом з хлопцем від’їхали до села Дубичанське, що знаходиться поряд із Торчином і повернули у лісосмугу. Тоді отець Анатолій дістав коньяк і яблука, запропонувавши молодому чоловікові випити.

«Я зробив один ковток, другий, третій… Більше не хотів. Запитав батюшку, чого ж він не п’є. На що той відповів, мовляв, не випиваю, бо за кермом. Тоді я запитав, чому ж, власне, батюшка привіз до лісу мене? Для того, щоб я чаркував сам із собою?», - ділився із найближчою людиною пережитим Леонід.

Уже в машині отець Анатолій почав розпитувати хлопця, хто він і звідки. Місцеві чоловіки знали, які схильності має отець Анатолій, тому воліли з ним жодних справ не мати. Але, на жаль, сина про можливі неприємності не попередили.

У лісі священик почав гладити Леоніда за плечі, по штанах, розстібати гульфик та ремінь.

Коли батюшка, м’яко кажучи, почав домагатися хлопця, у нього настав шок.

Оговтавшись через декілька секунд, і чітко зрозумівши, що це, врешті-решт, коїться, хлопець сказав, буцімто хоче вийти надвір в туалет. Через шоковий стан і стрес він зізнався, що не зміг ні відпихнути, ні облаяти хтивого духівника. Однак і після того, як Леонід вийшов на вулицю, священик продовжував робити все ті ж дії, підійшовши ззаду.

«Від огиди щосили «рвонув» з того місця. Не знаю, скільки разів оббіг ту «соснину». А він за мною. Але ж мені 19 років, а священику - 40 чи 45. Тому зрозуміло, що він мене не здогнав. Вважаючи на те, що усе моє життя батюшка був для мене ідеалом, побити чи облаяти священика не зміг. Біля лісосмуги є річка, біля якої наш сусід Сашко мив машину. Я підбіг до нього і розповів про усе, що зі мною трапилось у лісосмузі. На це сусід здивовано округлив очі й запитав: А ти що, не знав, що батюшка любить хлопців?», - розповідає Леонід.

«Чому священик з нетрадиційною орієнтацією й досі в церкві?»

«Чутки про священика з нетрадиційною орієнтацією поширюються селищем протягом багатьох років, однак він і досі править у місцевій церкві. Випадки домагання були неодноразово, але ніхто не хоче про те говорити. Бояться, що на сміх піднімуть, а довести ж нічого неможливо», - схлипує ображена матір.

Найбільшим, на її думку, цинізмом з боку духівника було те, що, виїхавши з лісосмуги, він, як нічого й не бувало, під’їхав до хлопця і знову запропонував сісти в машину зі словами: «Льоня, сідай, не бійся, я тобі нічого не зроблю». І це все чув сусід Олександр.

«Потім батюшка поїхав, а син прибіг до мене на роботу у лікарню (жінка працює медсестрою, - авт.) і все це розповідає. Разом зі мною працює ще одна медсестра. І, знаєте, вона дивиться на Льоню, те все чує і показує жестом, мовляв, дивись, Галю, твоя дитина здуріла. Не може такого бути. Я теж одразу не змогла повірити. Але на другий день приходить до мене сусід Сашко й розказує, що врятував мого Льоню від сорому. І давай мені те все детально розповідати. У той момент за дверима стояв мій менший син і те все чув. Бачте, церква наша, де править отець Анатолій, знаходиться поряд з музичною школа. Тож, мій молодшенький відвідує музичну школу, і, почувши, що батюшка протягом багатьох років чіпляється до молодих хлопців, відмовляється ходити у церкву і на заняття в музичну», - розповідає про наболіле пані Галина.

Жінка зізналась, що хотіла, аби з горе-батюшкою розібрались громада, представники духовенства. Саме тому вона написала відповідну заяву на ім’я голови сільської ради, який, своєю чергою, дав пораду їхати у Луцький райвідділ міліції і також писати заяву на збоченця. Однак, коли хлопець звернувся до правоохоронців, ті лише з нього посміялися. Мовляв, не було факту злочину.

«Який треба факт? Щоб він скоїв злочин і та дитина щось з собою заподіяла? Це ж сором для дорослого хлопця! Мені підказали звернутися до прокуратури, тож і туди написала заяву», - каже жінка.

Зі слів пані Галини, 4 листопада о 18:30 до її дому приїхали правоохоронці із Луцького райвідділу міліції, які змушували її сина написати відмову від власних свідчень.

«Вони питали у сина: «Ти що хочеш розголосу, щоб увесь світ побачив по новинах і в газетах, що ти наклеп на священика наробив? І в міліцейській машині, в напівтемному салоні, обіпершись на коліна, мій Леонід уже готовий був підписати відмову. У той момент прибігла я і заборонила це робити. На що син відповів, мовляв, не хочу розголосу і сорому», - розповіла жінка.

З її слів, представники райвідділу просили й свідка Олександра відмовитись від свідчень, але він твердо заявив, що за жодні гроші не відмовиться від власних слів, бо розповідає винятково те, що бачив на власні очі.

«І після цього міліціянти викликали сина в машину і почали тиснути на нього. Я хотіла піти з ним, але мені заборонили, зауваживши, що моя дитина - повнолітня. Але я попередила Леоніда, що своєю відмовою, він підпише вирок собі й мені. До того ж треба запобігти тому, аби інші люди не потрапили в подібну неприємну ситуацію. Бо отець Анатолій - то неадекватна людина», - каже мама постраждалого.

У пошуках справедливості жінка потрапила на прийом до митрополита Волинського і Луцького Ніфонта

«Я все розповіла владиці. Він уважно вислухав мене. Це дуже розумна людина. Пообіцяв дослідити ситуацію й прийняти рішення, однак, зазначив, що такі складні питання за день не вирішуються. Порадив написати заяву на його ім’я. Але, на мою думку, людина із такими схильностями не повинна сповідати вірян. Мій син має потрясіння на все життя. Раніше він знав, що батюшка - це щось святе, а після цього прикрого інциденту його світ перевернувся з ніг на голову», - каже пані Галина.

Тим часом священик вирішив приміряти на себе образ великомученика

«Аби виправдати себе, отець Анатолій намовив проти мене й сина прихожан церкви. Він заявив, мовляв, служити у церкві він більше не буде, бо ми із сином навели на нього наклеп. А одного разу, коли я була у Смолигові, до мене зателефонували і повідомили, мовляв, до мене додому йдуть бабусі із церкви для того, аби чинити самосуд. Але ж, люди добрі, якби ваша дитина опинилась у такій ситуації, ви пішли би проти свого сина? Впевнена, що ні. Ви б захищали дитину до останнього, хоча, не дай Бог, щоб ваша дитина опинилась в подібній ситуації. Бо повірити в це все неможливо», - плаче жінка.

Наразі, зі слів пані Галини, отець Анатолій на жодні дзвінки від єпархіальної ради не відповідає, не пускає її представників до власної оселі. Ні з ким не спілкується.

«Але якщо ти невинний, спілкуйся, доказуй, кричи про це! Це ж комісія із розгляду твоєї справи, але батюшка з колегами по рясі вперто не контактує. Значить він визнає власну провину!» - припускає волинянка.

Свого часу отець Анатолій дозволяв собі і «гостренькі» жарти на адресу Леоніда:

«Я щойно приїхав з рівненської від проституток і я хочу, щоб ти туди зі мною, і з Миколою поїхав. Тоді ви переконаєтесь, що я – нормальної орієнтації», - казав отець хлопцю.

«Але ж хіба священику дозволено отак себе поводити і розмовляти таким чином? Я виправдаю свою дитину, але це виявиться важко. Хоча, насправді, є дуже багато людей, які постраждали від дій цього батюшки. Але якщо таке вже сталося, то треба йти до кінця. Хай інші матері застерігають власних дітей від спілкування з такими священиками», - каже пані Галина і запевняє, що не зупиниться, поки отця Анатолія не покарають.

***

Після публікації статті стало відомо, що священик написав скаргу на пані Галину за місцем її роботи.

"Наша амбулаторія (селища Торчин) - одна із 12, які входять до амбулаторії села Ліпіни. Священик написав скаргу на мене, мовляв, я зводжу на нього наклеп, не виконую своїх обов'язків", - зазначила жінка у телефонному коментарі. З її слів, юрист у лікарні наголосив, що ця справа не відноситься до професійний обов'язків Галини, це - робота правоохоронних органів.

Жінка каже, що батюшка шукає способи, як їй завадити, натомість вона хоче, аби люди знали правду.

Розмовляла Дзвенислава НЕСАМОВИТА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus