USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

На Волині та Рівненщині зібрали понад 185 тонн шишок

22 Січня 2024 22:39
ДЗбір насіння хвойних порід – основи лісів Полісся – триває саме взимку. Тож роботи у працівників галузі не припиняються навіть у період відносного спокою в природі.

На Рівненщині та Волині вже зібрали понад 185 тонн шишок – сосни (найбільше, 173 тонни), ялини, модрини. Цього цілком достатньо для забезпечення потреб регіону, інформує Поліський лісовий офіс.

Зараз їх висушують у шишкосушарнях, щоб взяти якісне насіння.

Мільйони відбірних насінин зберігають у спеціальних умовах. Частину лісівники навесні висіють на розсадниках, частину лишать у резерві – на випадок, якщо наступний рік виявиться не таким врожайним.

Читати ще: Луцькі студенти-фармацевти виготовили для військових понад дві тонни лікувальних мазей та чаїв

Збирають насіння на спеціальних плантаціях – найкращої якості. Дерева на штучно створених ділянках не такі, як ми звикли бачити у лісі. Лісівники навмисне їм обрізають верхівки – для зручності збору шишок.

Наприклад, на плантації, що в Щекичинському лісництві, близько 200 дерев. З них зібрали більше тонни шишки, з якої отримали майже 10 кілограмів насіння.

Загалом на Рівненщині та Волині такі спеціальні плантації створені на понад 1680 га.

Насіння зберігають у холодильній установці. Усе пофасоване у герметичні бутлі. На кожному – етикетка з необхідною інформацією. Запасів у середньому є на три роки.

Така робота хоч і досить нелегка, але надзвичайно приємна, кажуть лісівники. Тому що її результатом стануть якісні цінні ліси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus