USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині вп'яте відшумів фестиваль «Криївка Перця»

14 Вересня 2021 15:44
У селі Липне, що на Цуманщині, вп'яте відбувся фестиваль повстанської пісні «Криївка Перця».

Про це йдеться на офіційній сторінці народної депутатки від Волині Ірини Констанкевич.

«Фестиваль «Криївка Перця» вже 5 років є символом духовної та патріотичної нескореності українського народу. А в 30 річницю незалежності України це ще й нагадування про важливість збереження нашого історичного минулого і пам’ять. Історію потрібно пам’ятати. Адже без усвідомлення минулого і теперішнього, ми не збудуємо майбутнього», - зазначила під час вітального слова народна депутатка Ірина Констанкевич, членкиня групи «Партія «ЗА Майбутнє».

Ірина Констанкевич вручила подяки народного депутата України Сергію Нестерчуку, Людмилі Панасюк, Тетяні Хрящук з нагоди фестивалю повстанської пісні «Криївка Перця» та за вагомий особистий внесок у розвиток та збереження історико-культурних надбань.

Народна обраниця подякувала голові Цуманської ТГ Анатолію Дорошуку за організацію фестивалю та збереження минулого задля майбутнього.

На фестивалі звучали повстанські пісні у пам'ять про тих, хто загинув за незалежність України. Участь у фестивалі взяли 26 аматорських та народних пісенних колективів із Луцька, сусідніх тергромад, Ужгорода, Рівненської та Львівської областей.

До слова, фестиваль «Криївка Перця» відбувається на тому місці, де існувала повстанська криївка, що прихистила воїнів УПА та одного з останніх повстанців, що загинув на території Цуманської пущі Василя Чепелюка на псевдо Перець, уродженця села Холоневичі.

Перець був людиною відомою, користувався повагою і довірою в місцевих селян. Він загинув у бою в 1951 році. За доносом його боївку в урочищі Бирча, у глухому куточку лісу між Холоневичами та Липно, вирахували енкаведистами і оточили. Сили були нерівні. Перець і його товариші самі себе ліквідували, щоб не потрапити в руки ворогів.

17 серпня 2014 року в лісовому урочищі Перцева гора, на місці загибелі славетного повстанця Перця відбулося освячення та урочисте відкриття пам`ятного знаку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
232 Показати IP 15 Вересня 2021 14:25
Нудота і скукота

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus