USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

На Волині виявили 22 випадки хвороби Лайма

22 Серпня 2022 13:11
На Волині на початок серпня виявили 22 випадки хвороби Лайма (проти 8 за аналогічний період минулого року).

Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Найбільше лаймбореліоз реєстрували у Ківерцівському та Маневицькому районах (по 4 випадки), у Ковельському, Луцькому та м. Луцьку (по 3 випадки), у Ратнівському (2). Хвороба реєструється майже у всіх районах, в переважній більшості на раніше ензоотичних з лаймбореліозу територіях.

Ще зафіксовано 2 привезених випадки: коли укус кліщів відбувся за межами України — на території парку (у Варшаві) та після відвідування лісу (у Німеччині). Але хворі помітили укуси, коли повернулися в Україну, де й отримали медичну допомогу.

Хвороба Лайма (кліщовий лаймбореліоз) – це природно-осередкове, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.

Характерні симптоми хвороби:

• почервоніння в місці укусу кліща (мігруюче кільцеподібне сильне почервоніння). У процесі свого розвитку почервоніння поступово блідне в центрі і переміщується до периферії. Але, майже у 30% хворих воно не спостерігається;

• незначний свербіж та припухлість шкіри в місці укусу кліща;

• часто разом з почервонінням у людини з’являється лихоманка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і слабкість.

Слід запам’ятати, що пізня діагностика лаймбореліозу та відсутність лікування на ранніх стадіях може спровокувати: ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, спричинити інвалідність і навіть привести до смерті.

Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду після укусу від 3 до 60 діб і довше, але найчастіше — до 14 діб.

Варто знати. З приводу укусів кліщів до лікувально-профілактичних установ області за медичною допомогою щороку звертається в межах 600 — 700 осіб, третина — діти.

На сьогодні лабораторно досліджено 1649 кліщів доставлених з районів, понад 9% виявлені борелії. Також досліджено 48 кліщів, знятих з людей кліщів, з них 39,5 % інфіковано бореліями.

Майже у всіх випадках захворювання на лаймбореліоз відмічався факт укус кліща (або комахи), надто: при зборі ягід у волинських лісах (у 85% випадків), при роботах на дачних масивах (до 10%) та на прибудинкових територіях і під час відпочинку на природі (в межах 5%).

Епідеміологи наголошують, що лаймбореліоз реєструється по всій території області.

Тому, з метою профілактики, необхідно:

- при виході в ліс, чи паркову зону — відповідно одягатись (краще у світлу сорочку з довгими рукавами та заправити штани у шкарпетки);

- використовувати репеленти для відлякування комах;

- при поверненні з прогулянки – проводити само- і взаємоогляд відкритих ділянок тіла, одягу та речей (можна занести кліщів з букетом лісових квітів).

У разі присмоктування кліща до тіла його слід найшвидше видалити. Самотужки робити цього не варто! Треба звернутись за допомогою до лікувальної установи за місцем проживання, де фахівці його витягнуть і проконсультують щодо подальших дій.

Видаленого кліща доцільно дослідити у лабораторії.

Прийом кліщів для лабораторних досліджень здійснюється щоденно (крім вихідних) за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60

Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі, відразу після видалення їх з тіла людини. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки в лабораторію, кліщів слід зберігати в умовах холодильника при температурі + 4-8 градусів С до 2-х діб.

Пам’ятайте, що похід до лісу – не лише хороший відпочинок на природі, але й ризик «принести» небезпечне захворювання, яким наразі залишається кліщовий лаймбореліоз.

Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» та МОЗ України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus