USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині виховують патріотів, стирають білі плями в історії краю

9 Березня 2017 10:58
Днями у Старовижівському Будинку школяра відбулася презентація «Карти поліетнічної історико-культурної спадщини Старовижівського району», що стала знаковою подією в житті краю. Партнерами проекту стали Український центр вивчення історії Голокосту, районний методичний кабінет відділу освіти, молоді та спорту Старовижівської РДА, представлений Галиною Демчук та Миколою Павлюком, відділ культури на чолі зі Світланою Назарук, яка брала участь у зніманнях документального фільму «Незвідана Україна», та Старовижівська районна рада.

Працювали над ним спільно кілька років учителі історії району та їхні вихованці. Представили проект учні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня села Дубечне, які паралельно на основі реальних фактів за сприяння ВОДТРК зняли ще й навчально-просвітницький фільм про трагічні сторінки історії «Волинь. Голокост».

– Створення поліетнічної карти дає можливість зрозуміти історичні процеси, що відбувалися в Україні, зокрема на Волині, усвідомити себе патріотами, стерти білі плями, що через втрату документів та очевидців залишилися недослідженою спадщиною, – каже вчителька історії Дубечненської ЗОШ Людмила Махун. – Вона дає можливість визнати полікультурною та поліетнічною нашу державу. Якби політики керувалися цим принципом у своїх діях, то не було би в нас нинішніх подій у Криму та на сході. Зрештою, народ, який не знає своєї історії, здатен повторювати власні помилки знову і знову.

Карту підготовлено в рамках Міжнародного проекту «Захистимо пам'ять». До неї увійшли пам’ятки сакральної культури: церква на честь ікони Казанської Божої Матері села Буцин, Ризоположенський храм та Свято-Михайлівська церква Кримного, Михайлівська та Іовленська церкви села Секуня, храм Різдва Богородиці села Чевель, церква Вознесіння Господнього села Яревище, Старовижівський Свято-Преображенський храм, Милецький Свято-Миколаївський чоловічий монастир та його Онуфріївська церква, Дубечненський Свято-Покровський храм та Симеонівська церква села Любохини.

Наповнена карта і старожитностями. Це городище давньоруського часу Х-ХІІ століть, поселення епохи бронзи на правому березі річки Турія, поселення епохи мезоліту на правому березі річки Прип'ять, городище ХІІ-ХІV століть поблизу Яревища, багатошарове поселення біля Семенової гори, свідерська стоянка на околицях Лютки, урочище Чорний Брід, курган «Шведська могила».

Не оминули автори й цікавих місць Старовижівщини: єврейського містечка Нової Вижви та розвитку в ньому шнайдерства, дороги з кінських зубів у маєтку графів Браницьких, маєтку пані Бжестовської в Мизовому, Рокитівсько-Дубечненського осередку гончарства.

Помічено на карті також і поховання та захоронення: пам’ятник загиблим мирним жителям села Сьомаки у березні 1944 року, могили радянським воїнам Луці Денисову та Михайлу Дюжинову, масові поховання вбитих євреїв у Кримному, Седлищі та Новій Вижві. Цікавими є й пам’ятники загиблим під час розстріляного весілля в Яревищі, освіті – в Грабовому, сім'ї – в Сереховичах та інші.

На фото: Дубечненські школярі, які працювали над картою, із завідувачкою методичного кабінету Галиною Демчук та вчителькою історії Людмилою Махун.

Наталія Легка

Старовижівський район

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus