USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.72 9.90

На Волині за рік безплатне лікування отримали 3050 онкохворих

4 Лютого 2024 06:48
4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку. 3050 пацієнтів на Волині отримали безоплатне лікування онкології у 2023 році.

Про це повідомили в НСЗУ.

Усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією є безоплатними, адже їх покриває Програма медичних гарантій. Серед послуг – діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога.

Перший, хто вчасно допоможе виявити онкозахворювання, – це сімейний лікар. Він створить електронне направлення на необхідні аналізи та обстеження.

На лікування онкозахворювань у 2024 році передбачено понад 6,3 млрд грн та понад 682 млн на раннє виявлення. У 2022-му було понад 6,5 млрд та майже 525 млн відповідно: тобто є збільшення фінансування раннього виявлення раку, адже раннє виявлення сприяє одужанню. Національна служба здоров’я України сплачує медзакладам за лікування раку за ринковими тарифами:

- хіміотерапія дорослих – майже 36 тис. грн, дітей – понад 130 тис.;

- радіологічна терапія – понад 51 тис. грн;

- лікування онкогематологічних захворювань у дорослих – понад 61 тис., у дітей – майже 224 тис.
Діагностика онкозахворювання

Для раннього виявлення онкології в Програмі медичних гарантій є шість досліджень: усі вони безоплатні. Це мамографія та колоноскопія, які рекомендовано проходити регулярно пацієнтам у віці 40+, а також гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія та гістероскопія, які мають бути регулярними для пацієнтів 50+ років.

У 2023 році за Програмою медичних гарантій на Волині мамографію зробили 13 173 пацієнтки, гістероскопію – 1 420 пацієнтів, гастроскопію – 10 577, колоноскопію – 2 446, цистоскопію – 735, бронхоскопію – 204.

Пацієнтові з підозрою на онкологію гарантовано безоплатну діагностику в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження (МРТ та КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням, рентген, УЗД та ін.).
Читати ще: Луцький онколог: «Наші пацієнти ведуть ще й особисту війну – з раком»

Зробити аналізи та обстеження можна у багатопрофільних клінічних лікарнях або спеціалізованих онкозакладах. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт-центру НСЗУ 16-77 або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (розділ «Е-дані»/«Аналітичні панелі (Дашборди)»).

Електронне направлення – обов’язкова умова отримання спеціалізованої медичної допомоги при онкозахворюванні. Пацієнт може самостійно вибрати заклад, де отримувати послуги, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування.

Лікування онкологічних та гематологічних захворювань

Пацієнт із підтвердженим онкологічним діагнозом або гематологічним захворюванням має право на безоплатне хіміотерапевтичне та радіологічне лікування, а також на лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові. Лікування може бути в амбулаторних або стаціонарних умовах та включає лабораторні й інструментальні дослідження, ліки, медичні вироби, витратні матеріали, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення, анестезію.
Якщо в медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, то променева терапія з цим обладнанням теж включена в безоплатні послуги.
Читати ще: «Важливо виявити на початковій стадії», – луцький онколог про симптоми та діагностику раку шлунка

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання – воно безоплатне і покривається пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах».
Торік хіміотерапевтичне лікування за Програмою медгарантій на Волині отримали 1777 пацієнтів, радіологічне лікування – 893, лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань – 639.

Ліки

Для лікування онкології пацієнтів забезпечують безоплатними ліками за кількома напрямами. Це медикаменти, які централізовано закуповує держава. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я.

Також пацієнтів у стаціонарі забезпечують ліками з Національного переліку основних лікарських засобів. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку, можна у Постанові Уряду №333 або в мобільному додатку «Ліки Контроль».

Перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах у приміщенні лікарні. Також перевірити наявність ліків у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки.

Супровід, реабілітація та паліативна допомога

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, йому гарантовано безоплатний супровід лікаря за Програмою медичних гарантій. Також у разі потреби лікар може скерувати або на реабілітацію, або на отримання паліативної допомоги. Обидві послуги надають і в амбулаторних, і в стаціонарних умовах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 9 Лютого 2024 16:00
Щоб попередити про появу раку в організмі і вчасно почати його лікувати потрібно регулярно проводити обстеження. Я можу вам порекомендувати чудову клініку, де ви це можете зробити. Вони лікують абсолютно все, навіть якщо це пов'язано з гінекологією https://medspace.lviv.ua/hinekolohiia/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus