USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Онкохворі на Волині матимуть більше шансів на одужання

5 Лютого 2015 13:06
Волинський обласний онкологічний диспансер отримав сучасний лінійний прискорювач, який є запорукою проведення високоточної променевої терапії, що є невід’ємною у лікуванні онкологічних хворих.

Про це стало відомо під час прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби з онкологічними захворюваннями сьогодні, 5 лютого.

Надсучасне обладнання медичному закладу подарував фонд Ріната Ахметова у рамках програми «Рак виліковний».

Нагадаємо, раніше у рамках вищезгаданої програми волинські онкологи отримали двадцятизрізовий комп’ютерний томограф фірми «Siemens», призначений для обстеження хворих та для планування хворих на лінійний прискорювач.

Так, сучасний комплекс почав працювати наприкінці минулого року. Зі слів спеціалістів, створені потужності дозволяють здійснювати сучасну комп’ютерну діагностику дорослим і дітям. А от лінійний прискорювач фірми «Varion» для високоточної променевої терапії дає можливість здійснювати надточне лікування, коли велика доза лікувального опромінення досягає клітин пухлини, й при цьому не шкодить здоровим тканинам навколо.
Зі слів завідувача відділення променевої терапії ВООД Жанни Старомінської, беззаперечною перевагою новітнього обладнання є мінімальне опромінення пацієнта та персоналу.
«Нарешті ми вийшли з печерного на світовий рівень. Зокрема, у нового лінійного прискорювача променева проникність значно вища, ніж у старих гамма-апаратах, а сама процедура займає значно менше часу. Також значно менше пошкоджуються навколишні тканини. Якщо на старому апараті ми у середньому приймаємо до 50 осіб за зміну, то на новому – 25 пацієнтів у дві зміни», - розповіла медик й додала, що за станом на сьогодні таке обладнання є лише у шести містах України: Луцьку, Києві, Харкові, Донецьку, Львові та Рівному.

Як пояснив головний лікар ВООД Орест Андрусенко, щороку майже 1500 мешканців області потребують променевої терапії.

«Сьогодні ми маємо змогу лікувати волинян у рідному медичному закладі. Відтепер мешканці Волині не повинні їхати до інших областей задля отримання кваліфікованої допомоги», - каже медик.
Він зауважив, що за увесь час роботи комп’ютерного томографа, з грудня 2013 року, якісну діагностику пройшли 1600 пацієнтів. До того ж перші пацієнти успішно завершили програму лікування на лінійному прискорювачі. Потужності комп’ютерного обладнання, виробництва США та Німеччини, дозволяють з високою точністю діагностувати пухлини та опромінювати їх, не завдаючи шкоди здоровим оточуючим тканинам.

«Лінійний прискорювач, встановлений у нашому закладі, був довгоочікуваним обладнанням та став четвертим апаратом такого класу в Західній Україні. У результаті, волиняни отримали доступ до якісної медичної допомоги, а також за необхідності обслуговувати мешканців інших областей», - резюмував лікар.

До слова, кімнати, де знаходиться нове обладнання, прикрашають стіни із підсвіткою та зображенням природи.

«Пацієнти кажуть, що це дуже допомагає відволіктись від сумних думок та заспокоїтись», - запевняють медики.
Складання плану опромінення пухлини
Інженери-радіологи волинського онкодиспансеру та заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець
Так виглядає двадцятизрізовий комп'ютерний томограф
лікар-рентгенолог Марія Родзь розповідає про роботу комп'ютерного томографа та демонструє на практиці (відео)
Пультова кімната лінійного прискорювача
Персонал медзакладу
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Дмитро Показати IP 5 Лютого 2015 13:10
ото вже орест бабосики буде гребти лопатою
Волинянин Показати IP 5 Лютого 2015 14:24
Он як гонорово відкривають зроблене покійним Клімчуком та регіоналом Ахметовим! А де зроблене сьогоднішніми?
Олесь до Волинянин Показати IP 5 Лютого 2015 15:24
Браво!!!!!
Лучанка Показати IP 5 Лютого 2015 15:25
Прізвище завідуючої відділенням - СтаромІнська, вказуйте правильно
Я Показати IP 5 Лютого 2015 17:22
Більше було б користі для хворих на онкологію, якби Орест та К менше грошей з хворих брали за операції та інші процедури. Це знають всі хто там побував
Лікар Показати IP 5 Лютого 2015 17:59
Уже раз чи два відкривали у 2013 році! Нема на чому піаритися?
україна Показати IP 5 Лютого 2015 18:41
Давно пора перти того цілого Ореста в хвіст і в гриву з онкодиспансера! Дістав всіх і персонал і пацієнтів. Є молоді перспективні лікарі,наприклад мамолог Федорчук дорогу молодим!!!!!!!!!!!!!
Пацієнт онкодиспансе Показати IP 29 Вересня 2015 15:05
Як гарно усе написано і розписано... А опромінення як проводили на савдепівському апараті 1979 року випуску, так і проводять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus