USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині залишилася одна доза вакцини від зміїної отрути

17 Серпня 2016 12:29
Лише одна вакцина сироватки проти зміїної отрути залишилася у Луцькій міській клінічній лікарні.

Про це «Волинському інформаційному порталу» повідомив заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Андрій Смолянінов.

«Ми маємо у своїх запасах лише одну вакцину, при тому, що в Україні її немає взагалі. Про забезпечення лікарень сироваткою повинні подбати на державному рівні, однак й досі до цього не доходять руки у наших урядовців», - зауважив Смолянінов.

Лікар підкреслив, що пересічній людині привезти вакцину зовсім не реально, адже під час транспортування потрібно зберегти відповідний холодний ланцюг. Не лише звичайний громадянин не може про це подбати, на переконання заступника головного лікаря ЛМКЛ, а й жодна установа не візьметься за перевезення сироватки.

На запитання, чому лікарні не подбали про запаси, як то кажуть «про запас», Андрій Смолянінов наголосив, що засіб проти зміїної отрути, як і інші препарати, має свій термін зберігання. Тому не можна закупити сироватки на кілька років вперед. Хіба, щоб потім викинути.

Утім, лучанам не варто боятися укусів змій, переконаний начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук.

«В області можна натрапити тільки на гадюку, а в Луцьку – і її не знайдеш. Але якщо мама в дитинстві не навчила берегти себе, то ніякий лікар не вбереже. Це так само, як із засмагою: можна вийти на сонце у капелюсі і без. Тільки в одному випадку буде гарна засмага, в іншому – ще й сонячний удар на додачу», - зауважує Якимчук.

Загалом на Волині випадків із госпіталізацією після укусів змій цього року було 2, серед них – одна дитина. Для порівняння, минулого року – три.

Що ж до першої допомоги, то лікарі переконують, що у випадку укусу гадюки, варто відразу відсмоктати отруту з рани, рідину, яку відсмоктуєте, відразу спльовувати. Також до ураженого місця рекомендують прикладати холод, а хворому давати якомога більше пити рідини. По тому варто звернутися до лікарів. Та головне запобігти інфікуванню отрути, а це можна зробити лише пам’ятаючи, що змія кусає тільки захищаючись.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Саня Показати IP 17 Серпня 2016 13:31
Лікарі рекомендують відразу відсмоктати отруту з рани?! Вони геть з глузду з'їхали? Чи Голівудських фільмів передивилися?
ДО до Саня Показати IP 17 Серпня 2016 17:09
От лікарі хай і смокчуть! А не тільки вивертають та спустошують гаманці у хворих
Станіслав Показати IP 17 Серпня 2016 23:37
ВИ ГЕТЬ ЗГЛУЗДУ ЗЇХАЛИ?? ЯКЕ ВІДСМОКТАТИ? В РОТОВОІЙ ПОРОЖНИНІ МОУЖТЬ БУТИ МІКРОТРАВМИ,ЧИ МІКРОТРІЩНИ ЧЕРЕЗ ЯКІ І ОТРУТА ПІДЕ ДАЛІ!!!!! Господи що в нас за лікарі,не дай Бог до таких попасти!
ighv Показати IP 18 Серпня 2016 14:52
хіба можна сумніватися в компетентності лікарів у Волинській області??? хахахахахаха Можна тільки поспівчувати хворим

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus