USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На які суми штрафуватимуть волинян за спалювання сухої трави

28 Лютого 2019 09:48
Самовільне спалювання сухої трави наносить шкоду навколишньому об’єктам рослинного та тваринного світу, а також навколишньому середовищу, забруднюючи атмосферу. Тож за недотримання вимог законодавства недобросовісним волинянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Про це під час брифінгу у ДСНС України у Волинській області повідомив перший заступник начальника державної екологічної служби у Волинській області Сергій Шеремета.

Так, зі слів еколога, до адміністративної відповідальності за випалювання сухої рослинності притягують згідно із статтею 77 - 1 «Самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, згідно із чинним законодавством, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, розмір штрафу для громадян становить суму від 170 до 340 гривень. Якщо випалювання сухої рослинності зафіксували на об’єктах природо-заповідного фонду, то розмір штрафу збільшується від 340 до 680 гривень. Посадовим особам за це доведеться викласти від 850 до 1190 гривень, а на об’єктах природо-заповідного фонду - від 1190 до 1700 гривень.

Однак, Сергій Шеремета наголосив, що, на його думку, такі низькі суми штрафів не спонукають населення до свідомих вчинків.

З його слів, у цьому році до адміністративної відповідальності за випалювання сухої рослинності притягнули лише 8 осіб.

«Найбільшою проблемою є встановлення осіб, які вчиняють підпали. Ми фіксуємо факти, а от встановлення виявити цих людей фактично неможливе. Користуючись нагодою, хочу звернутись до громадян не бути байдужими і телефонувати «102», якщо випадково стали свідками підпалу», - додав заступник начальника ГУ НП Волині Віталій Тортина.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що протягом 2018 року на території Волинської області зареєстрували 147 пожеж в екосистемах на площі майже 114 гектарів, а це – на 51 загорання більше, ніж у 2017.

Лише за останній тиждень на Волині трапилося п’ять значних пожеж, що виникли через паління сухостою. Рятувальники попереджають: такі пожежі загрожують не лише знищенням будівель та збитками екології – «завдяки» самовільному спалюванню сухої рослинності гинуть й люди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 28 Лютого 2019 10:13
"Самовільне спалювання сухої трави наносить шкоду навколишньому об’єктам рослинного та тваринного світу, а також навколишньому середовищу, забруднюючи атмосферу". КИМ ЦЕ ВСТАНОВЛЕНО ?
скептик Показати IP 28 Лютого 2019 10:20
стаття 77 - 1 КУпАП «Самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків» Кодексу України про адміністративні правопорушення. "Випалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу", тобто йдеться про ВИПАЛЮВАННЯ сухих залишків рослин, які ростуть, а не про СПАЛЮВАННЯ рослинних відходів. уважно читайте нормативні документи . набагато більшу шкоду приносять полігони захоронення ТПВ, але там бурхливої діяльності поліції чомусь не чути
Корiнний лучанин Показати IP 28 Лютого 2019 10:46
В приватно у секторi для того ,щоб прибрати опале листья, не можна спалювати его ,а потрiбно позвонить в мiську Раду i вони пришлют машину i вивизуть його.. так Влада?????
Лучанка до Корiнний лучанин Показати IP 28 Лютого 2019 11:03
Тю. Закопайте. земля та корисні рослини вам віддячать.
Тю до Лучанка Показати IP 28 Лютого 2019 12:07
А Ви впевнені що віддячать? Говорять же про те що на листі осідає різний небезпечний бруд з атмосфери, наприклад "автомобільні вихлопи" і саме тому не можна спалювати це листя, бо з димом бруд знову повернеться до атмосфери і ми будемо цим дихати. Виходить якщо це закопати, то ми будемо це пити та їсти, а "земля та корисні рослини" мають загинути. Це якщо йти за логікою.
Анонім до Лучанка Показати IP 28 Лютого 2019 19:08
я тобі привезу, а ти у себе на городі те щастя закопаєш. ОК?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus