USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Закарпатті запустили застосунок для порятунку туристів, які заблукали в горах

25 Січня 2022 21:39
На Закарпатті в тестовому режимі запустили мобільний застосунок «Порятунок», що допомагатиме рятувальникам знаходити в горах загублених туристів. Його можна завантажити на смартфони, послуга безкоштовна.

Про це Укрінформу повідомила гід, гірська провідниця Аліса Смирна.

«Порятунок» – це пілотний проєкт, який на Закарпатті лише запустили, а на Івано-Франківщині та у Львівській області він уже працює деякий час. Застосунок полегшує пошук заблукалих у горах, його розробили за прикладом схожого функціоналу, який вже довший час працює в Польщі. Впроваджують проєкт в Українських Карпатах силами Асоціації гірських провідників «Ровінь», – розказала Смирна.

Застосунок працює для смартфонів на системі Android, а також для ґаджетів Apple.

«Програма розроблена у такий спосіб, що телефон навіть за відсутності зв'язку може передати координати про загублену людину на комп'ютер рятувальників. Кнопку SOS можна натискати навіть носом, наприклад, у разі, якщо змерзли руки у туриста. Якщо користувач не просто завантажує додаток, а й заповнює анкету на етапі реєстрації, там може вказати свої особливі медичні потреби (наприклад, інстулінозалежність), це допоможе рятувальникам краще зорієнтуватися під час пошуків», – уточнила гірська провідниця.

Як пояснила гід, програма працює так: після надсилання тривожного сигналу точка перебування загубленого туриста фіксується на комп'ютері рятувальників, і вже тоді ближча територіально від вказаного місця пошукова група вирушає на допомогу.

«Зі слів рятувальників, наразі під час пошукових операцій в горах найбільше часу та коштів іде саме на те, аби відшукати місце перебування туриста. Особливо, коли люди не можуть вийти на зв'язок, не уміють передати координати, пояснити де перебувають. Тут програма сама все вказує досить точно. Тому ми радимо усім завантажувати цей додаток, навіть якщо ви йдете в гори всього на один раз», – наголосила Смирна.

За її словами, упродовж місяця на Закарпатті планують презентувати застосунок широкому загалу. Волонтери прагнуть долучити до нього якомога більше людей, також заплановані зустрічі із рятувальниками та гірськими провідниками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus