USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Західній Україні здають в оренду старовинні замки

27 Грудня 2013 14:14
Напівзруйновані старовинні замки Західної України активно здають в оренду, - повідомляють «Вести».

Нещодавно оголосили конкурс серед бажаючих стати господарем Свірзького замку, в якому знімали фільм про трьох мушкетерів. Для ремонту замку потрібно близько 35 мільйона гривень. Уже є три претенденти, переможця назвуть в 2014 році.



Довідка. Свірзький замок розташований у селі Свірж Перемишлянського району Львівської області. Згадки про нього трапляються в архівних документах 1530 року, коли він належав шляхетському родові Свірзьких. Але сучасного вигляду він набув з середини XVII століття, з часу переходу його у власність графа Александра Цетнера. Граф наказав перебудувати, значно зміцнити замок. В 1672 році, під час походу турків на Львів, він витримав турецьку облогу. На території замкового парку зберігся костьол, заснований ще в XV столітті.

До слова, перед цим здали в довгострокову оренду замки у Старому Селі та Тартакові на Львівщині, щоправда, безуспішно - інвестори не підняли фортеці з руїн, і місцева влада вирішила забрати їх назад.

Поки що єдиний замок в Україні, в який новий господар вдихнув життя, знаходиться в селі Чинадієво під Мукачево на Закарпатті.



«ГРАФ» ІЗ ЧИНАДІЄВО

Фортеця, якій шість століть, ще називають Сент- Міклош (Святий Микола по-угорськи). Після війни в замку були казарма, в'язниця, склад і автобаза. Тепер тут живе сім'я звичайних закарпатських художників - Йосип та Тетяна Бартош , які частково відремонтували фортецю і зробили в ній музей.



Місцеві жителі вважають Бартошів диваками: возяться, мовляв, з руїнами, робити їм нічого, і жартома називають художника Графом . Бізнесмени дивуються: таке, мовляв, місце загубили, відгрохати б тут готель.

А тим часом бусики з туристами не встигають від'їжджати від замкових воріт «Сент- Міклоша». Бартош перетворили замок в культурний центр: відкрили бібліотеку, школу мистецтв для дітей, крутять авторське кіно, влаштовують концерти класичної музики, виставки і фестивалі. Свого часу Бартош створив в Україні прецедент, домігшись дозволу на оренду середньовічного замку. Його дали безкоштовно за умови, що будівля відремонтують.

«Два роки пішло на оформлення документів. Найважче було переконати чиновників , що потрібно відроджувати цю фортецю», - згадує він. Роботи з реставрації не припиняються і тепер: художник облаштовує парк навколо замку, а скоро візьметься за розкопки тунелів під фортецею. Для порятунку замку художник шукає спонсорів і вкладає гроші, виручені з продажу своїх картин. Допомагають архітектори - волонтери.

СПАЛЬНІ ГРАФИНІ

Художник з дружиною мріють перетворити свій замок на місце паломництва закоханих. Зараз у «Сент- Міколші» часто вінчаються закарпатські молодята. У майбутньому Бартош хочуть зробити в замку щось на зразок міні -готелю для молодят: щоб першу шлюбну ніч пара провела в спальні колишньої господині замку, угорської княгині XVII століття Ілони Зріні (будучи дружиною правителя Трансільванії Ференца Ракоці, 39 -річна Ілона таємно зустрічалася в замку з 25 -річним ватажком угорських повстанців Імре Текелі, а після смерті чоловіка вийшла за нього заміж).

«Серед європейських аристократів є традиція - зачинати дитя в культовому місці, - говорить Бартош. - Думаю, від охочих провести тут ніч після вінчання не було б відбою». Сьогодні молодят пускають в спальню Ілони Зріні тільки для фотосесії і шукають гроші на ремонт опочивальні.

Довідка. Замок «Сент-Міклош» — пам'ятка архітектури XIV—XIX століть. Розташований у селищі Чинадійово, що поблизу міста Мукачевого Закарпатської області. Замку надано №1185 (183/0) Державного реєстру національного культурного надбання. На місці, де розташований замок, долина річки Латориця звужується, гори обступають шлях зусібіч. Замок розташований обабіч дороги, що пролягає паралельно автошляху M06.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus